Byggahus.se

Vem bär ansvaret för vattenskadan?

Besvarad 3 jan 2009 av Filip Rydin
Uppmärksammade en vattenskada på vårt radhus i fredags i köket. Golvet bubblade och var blött under. Vi rev upp golvet och flytta på spis och diskmaskin för att lokalisera läckan. Hittades ej.
När vi då skulle stänga av vattnet så såg vi att dey sprutade vatten från vattenledningen (en mutter som satt fast på röret). Rörmokaren kom och sa att den spänts fast för hårt och att den även satt snett.
Till saken hör att samfälligheten beställde ett jobb i somras på samtliga fastigheter där vattenmätaren skulle bytas ut. Det är det röret som läckt. Vet ej hur länge men skadorna var enorma.
Alla skyller på varann. Och det minst roliga i hela historien är att pga olyckliga omständigheter så saknas hemförsäkring.
 

Svar

På fråga om vem som ska bära ansvaret för den uppkomna skadan kan i allmänna drag sägas att samfällighetsföreningens ändamål är att förvalta den samfällighet för vilken den bildats. I detta ligger att sörja för underhåll och reparation av den gemensamma anläggning som föreningen förvaltar. Samfälligheten svarar även för reparation av skador som uppkommit på den gemensamma anläggningen. I ett fall som detta, när en följdskada har uppkommit i en av medlemmarnas bostad, möjligen på grund av ett av samfälligheten beställt jobb är den första frågan – om ingen av parterna vill ta på sig ansvaret – vad du kan visa. Om du har möjlighet att visa att skadorna har uppkommit på grund av samfällighetens arbete skall samfälligheten svara för skadan i förhållande till dig. Samfälligheten får därefter i sin tur kräva reparatören, för det fall det går att visa att denne varit försumlig vid utförande av arbetena. Om du har möjlighet att visa att skadorna hänger samman med samfällighetens beställda arbeten kan det vara av intresse att undersöka huruvida samfälligheten har en försäkring.
 

De senast besvarade frågorna

Jordvärme på annans tomt

9 dec 2019
Hejsan. Vi ska bygga nytt hus och använda jordvärme som uppvärmning. För att det ska bli så bra för oss så möjligt så vill entreprenören dra en av slangarna på egen tomt samt en annan på...

Vems är skyldigheten att ange tomtgräns vid köp?

9 sep 2019
- vi köpte tomt utan utsatta stolpar/tomtmarkering - ena grannen kräver att stolpar ska var utsatta innan de går med på Bygglov, kan grannen stoppa Bygglovet pga detta? - är säljaren skyldig att...

Tomtgränser - vår granne har flyttat mitt gränsrör

4 dec 2019
Läser med största intresse i er artikel tomtgränser, staket och grannar (Tomtgränser, staket och grannar – fastighetsjuristen förklarar) att "...lantmäteriets karta har ingen rättsverkan...."...

Fråga experten

Emil Karlsson

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.