Ekonomi

Färre hus säljs före visning

Villa till salu på Ljusterö.

Villa till salu på Ljusterö. Foto: SkandiaMäklarna

Trycket på husmarknaden är stort, men i storstäderna minskar sakta men säkert antalet försäljningar före visning.

Det är sedan länge högt tryck på husmarknaden, med få hus till salu och många köpare. Det har gjort att ovanligt många hus sålts redan före visning. Men nu ser SBAB Bank att detta börjar ändras. Enligt färska siffror från bankens Mäklarbarometer uppfattar mäklarna en minskning av företeelsen - i alla fall i storstäderna.

Både i Stockholm, Göteborg och Malmö minskar antalet försäljningar före visning. I Stockholm och Göteborg är minskningen fyra procentenheter mellan 2016-2017, och i Malmö är den under samma period två procentenheter.

Minst antal försäljningar före visning görs just nu i Stockholm. Totalt säljs 9 procent före visning, en siffra som förra året var 13 procent.

- Att andelen bostadsrätter och småhus som säljs innan visning minskat mest i Stockholm stämmer bra med andra marknadsindikatorer, exempelvis prisutvecklingen, som visar att amorteringskravet haft störst effekt där priserna och lånebeloppen är högst, säger Tor Borg, chefekonom hos SBAB.

Det handlar dock om förändringar från en hög nivå.

- Även om andelen som säljs innan visning minskat något så är den fortfarande hög vilket tyder på att bostadsmarknaden är uppskruvad. Ökade amorteringskrav och andra åtstramningar på bolånemarknaden har sannolikt bidragit till den inbromsning som trots allt skett det senaste året, säger Tor Borg.