Så var det att delta i Husdrömmar

Therese och Jens utanför Kristianstad.

Therese och Jens utanför Kristianstad. Foto: Skärmdump från Husdrömmar

SVT:s populära programserie Husdrömmar sänds just nu i en ny säsong, och vi pratade med Therese Melin som medverkade i avsnitt 5 2015. Hur är det egentligen att medverka i ett sådant program? Hur funkar det?

Vi har varit i kontakt med Therese Melin för en helt annan artikel, men när vi ändå hade henne på tråden passade vi på att ställa några korta frågor om hur det var att delta i Husdrömmar:

- Det var en spännande grej att få vara med om, väldigt roligt.

- Hur kom det sig att ni ansökte?
- Det var faktiskt inte vi själva som sökte. Jag tror att det var så att SVT tog kontakt med föreningen Skånska Gårdar, och att Ellinor, deras ordförande tipsade vidare om oss. Så SVT kontaktade mig och kom ut och kikade.

- Hur ofta besökte SVT er under inspelningen?
- Jag tror att det blev ungefär 6-7 gånger om året. Men det är svårt att säga exakt, för inspelningen höll ju på rätt länge i och med att jag blev sjuk och vi fick ta ett uppehåll, sedan filmade jag ju en del själv med. Hela inspelningen tog nog cirka tre år. Vi började spela in 2012.

- Påverkade SVT:s inspelning ert bygge på något sätt?
- Nej egentligen inte. De var tydliga med att de inte ville stressa på oss, utan bara följa bygget utifrån. Det enda de velat ha är någon slags planering, typ detta tänker vi göra i år och ungefär när under året det kan tänkas ske. Lite framförhållning. Men de har inte kommit med några förslag, och deras filmfotografer har varit superenkla att ha att göra med.

- Har ni fått någon respons i efterhand?
- Vi har fått massor av positiv respons från olika håll. Många har skrivit att de blivit inspirerade. Ofta har det varit personer som själva har ett intresse för gamla hus och som fått idéer från vårt bygge. Det tycker vi är jätteroligt.

- Skulle ni göra om det om ni fick chansen igen?
- Ja, kanske, men det beror nog på vad det är för typ av projekt. Jag ångrar absolut inte att jag var med, men nu känns det som att vi har gjort detta.

Läs mer
Lustfyllt att bygga och renovera på rätt sätt (blogg om programmet)
Husdrömmar, avsnitt 5