Ekonomi, Bygga nytt hus

Huspriserna föll 4 procent under 2011

Huspriserna sjönk med 4 procent under 2011, det visar färska siffror från Mäklarstatistik. Vändningen kom under andra halvan av året då siffrorna började peka nedåt.

Peeter Pütsen

Peeter Pütsen

Nu har Mäklarstatistik redovisat senaste siffrorna för bostadspriser i Sverige. Hittills är nedgången bekräftad både för helåret 2011 som visar att huspriserna sjunkit med 4 procent i hela riket, och för december som visar att villapriserna stått still men bostadsrätter sjunkit med 11 procent.

Totalt sett kan konstateras att våren bestod av en uppgång och att det är under andra halvan 2011 som priserna på hus fallit i nästan samtliga Sveriges län. Senaste tremånadersperioden är nedgången 2 procent på huspriserna.

Analysen som Peeter Pütsen, vd på Svensk Fastighetsförmedling, ger av läget är att om dagens ränta får ligga kvar eller sänks kan läget komma att stabiliseras, de kan också skönja viss ökad aktivitet på marknaden, men än så länge går det inte att dra några slutsatser om 2012. Andra experter tror på fortsatt nedgång, vissa på en spräckt bostadsbubbla medan andra tror på en mer lugn form av nedgång.

Vi fortsätter självklart hålla koll på utvecklingen och ser hur den artar sig nu i början av året. Men 2011 slutade alltså på minus 4 procent för huspriserna vilket innebär att de hamnar under konsumentprisindex (KPI), och minus 1 procent för bostadsrättspriserna.