Badrum, Inredning

Välja toalettstol till badrummet

Massor av toalettstolar från Gustavsberg och Duravit.

Massor av toalettstolar från Gustavsberg och Duravit.

En bra toalettstol ska vara lättillgänglig, hygienisk och bekväm. Det skadar inte heller om den är snygg och lämnar lite kvar i plånboken.

Det är bra om toaletten placeras så att den inte är det första du ser när du öppnar dörren till badrummet. Ett litet utrymme eller avloppets placering kan dock göra att du inte har något val. Ett alternativ kan vara att flytta avloppet, men var beredd på att det kostar.

Ett begränsat utrymme känns rymligare om du väljer en vägghängd toalett, eventuellt med infälld cistern. Ska du ha infälld cistern gäller det att det finns utrymme för en sådan i väggen. Eventuellt kan man bygga ut en tom vägg där cisternen får plats. Det behövs då också en lucka så att man kan komma in och reparera vattencisternen vid behov.

Bygger du en halv tom vägg får du en hylla på köpet där du kan placera hygienartiklar med mera.

En vägghängd toalett gör också att det blir lättare att städa. Ibland kan det behövas en förstärkning i väggen för att den ska klara vikten. Du kan också välja höjden den vägghängda toaletten placeras på – vilket är bra om man är extremt lång eller kort i växten.

Det finns också kompakta toalettstolar som inte sticker ut för mycket från väggen och hörnmonterade toalettstolar, även om man inte ser det så ofta.
Det underlättar rengöring om toaletten har ett avtagbart lock.

Äldre toalettstolar > 30 år förbrukar 9 liter vatten vid en spolning. På modernare toalettstolar kan du välja mellan hel- och halvspolning, där hel spolning brukar förbruka ca 4 liter och en halv 2 liter.

Byter du den gamla toan mot en modernare bör du kontrollera med en rörmockare om avloppssystemet kommer att fungera med en snålspolande toalettstol. Har ledningarna för dålig lutning finns det risk för stopp om du använder en mindre mängd vatten vid spolning.

Läs mer