Arkitektur

Spröjs House

Spröjs House

Stora öppna glaspartier i all ära, men visst är det något speciellt med spröjsade fönster? Den unga arkitektduon Ulf Mejergren och Anders Berenson tvekade inte att lägga undan de modernistiska förlagorna när beställarna drömde spröjsar. De blev så inspirerade att det blev ett helt fönsterparti med både spröjs, bokhyllor och sittplatser.

– Vi träffades via gemensamma bekanta, berättar Ulf och Anders i mun på varandra. Våra klienter ville att huset skulle smälta in med den befintliga byggnaden, men de ville samtidigt att det skulle vara modernt.

Spröjs House
Inbyggda hyllor utmed spröjsen.

Nu visste det medelålders paret att moderna arkitekter inte gillar spröjsar. De var nästan beredda att släppa idéen. Men Ulf och Anders anammade den helt och hållet och förvandlade den till en bärande idé, men inte utan att integrera den med en modernistisk estetik. Resultatet är ett öppet och ljust rum där det spröjsade fönsterpartiet också fungerar som generösa hyllor för både böcker, cd-skivor, kaffekoppar och prylar.

Spröjs House
Vackert landskap omger Spröjs House.

– Vi gjorde det spröjsade partiet till huvudnumret eftersom vi ville att de skulle få det hus de drömde om. Eftersom fönsterpartiet vetter mot trädgården, som i sin tur faller ned mot den närliggande sjön, så ville vi göra något alldeles extra av den bästa utsikten. Vi har arbetat med djupet på hyllplanen och dess sidor för att kunna ge olika typer av funktioner.

Tillbyggnaden ute i Edsbro utanför Norrtälje innehåller sovrum, hemmakontor, frukost- och fikaplats förutom ett rum för klädvård. Den faluröda volymen har kopplats till det gamla huset via en glasgång som med en liten trappa leder upp till den gamla matsalen, där golvvärmen leds genom räcket som en välkomnande gest.

Spröjs House
Vacker utsikt från arbetsplatsen.

Härifrån når man också ut i trädgårdens bägge sidor. Den kuperade trädgården har inneburit att de olika delarna hamnat på olika nivåer. Den övre delen av tillbyggnaden innehåller sovrummet, med fikaplatsen integrerad i fönsterpartiet och dess hyllplan.

Spröjs House

Mellannivån är lite smalare och innehåller flera olika funktioner förutom kaminen och lite ved. Den lägre nivån innehåller klädrummet och hemmakontoret. Tillbyggnaden är isolerad med mineralull i väggar och tak, med råspont som fasadmaterial och Jönåkerpannan till tak.

– Vi ritade in ett badkar och en kamin bland hyllorna och spröjsarna också, men det blev nog lite för mycket, de har hamnat på andra ställen.

Spröjs House
Arkitekterna Ulf och Anders beundrar sin skapelse.

Ulf och Anders startade sitt arkitektföretag Visiondivision redan under utbildningen på Chalmers där de tog hem pris i flera tävlingar. Trots att de tog ut examen först i fjol så har de redan hundratalet projekt bakom sig, varav ett tiotal förverkligade. Likt många andra unga arkitekter är de mer intresserade av kopplingen landskap och byggnad, än just hus som enskilda objekt.

Spröjs House