Arkitektur

Skyddat skärgårdsläge

Morran blev till när arkitekt Johannes Norlander skulle bygga till ett fritidshus på Brännö i Göteborgs skärgård.

Byggnaden ligger helt ensam som ett ytterst enkelt tillägg i den karga skärgårdsnaturen. – Min utgångspunkt har varit den här nästan asketiska enkelheten med sin närhet till havet som en tydlig kontrast mot staden. Foto: Johannes Norlander

När Johannes Norlander skulle bygga ut ett litet fritidshus på Brännö i Göteborgs skärgård nådde ingen väg fram till tomten. Men ibland behövs det lite motstånd för att det ska bli helt rätt. Öns enda traktor fanns visserligen tillgänglig, men den ursprungliga idéen att bygga ett nytt hus med lite vidare utsikt lades åt sidan. Den gamla stommen gick fortfarande att använda och hade en alldeles egen historia att berätta, och det befintliga läget i en bergskreva strax intill havet var avsevärt mer vindskyddat. Och varför inte använda plywood, ett lätt och samtidigt smidigt byggmaterial?

Det gamla nedslitna fritidshuset från femtiotalet hade byggts ut med en tillbyggnad i mitten av sjuttiotalet. Den ursprungliga och bevarade stommen består av massivt virke från packlårar som troligen användes till transport av bilar från Göteborgs hamn. Johannes Norlander tänkte först riva och bygga nytt på tomtens övre västra del. – Även om utsikten hade blivit bättre så hade läget varit mer utsatt både visuellt och för hösten salta stormar. Foto: Johannes Norlander

- Vi transporterade allt via båt, den sista vägen fick vi släpa fram allt material, berättar Johannes Norlander, möbelformgivare och arkitekt som byggt i egen regi för att sedan sälja fritidshuset till ett ungt par. 

Brännö ligger i ett kargt naturlandskap nära Galterö i klassisk Göteborgsk skärgård. Istället för att göra en skärgårdspastisch valde Johannes Norlander en lågmäld och samtidigt smart lösning som läser traditionen med ett samtida formspråk. – Valet av material med tjärad fasad och tak är inspirerad av hur man bevarade båtar förr, och för min del handlar det även om en tolkning av historien där historia möter vår samtid. Foto: Johannes Norlander

- Vi byggde allt så enkelt som möjligt. Återhållsamhet i fönstersättningen med öppningar mot det som finns att titta på. Furuplywood som ger ett varmt ljus och ett fint ljusspel. Svårare än så är det inte!

Sadeltaket ger ett stort och rymligt kök med det mest nödvändiga i en öppen och lättöverskådlig struktur. Foto: Johannes Norlander

Det går inte att ta fel på att huset inspirerats av sin karga omgivning, och det förvånar knappast att Johannes döpte det till Morran. Fritidshuset räknar två sovrum, en ateljé, ett sovloft och ett allrum, allt välplanerat och inrymt på 80 kvadratmeter. Interiören går helt i obehandlad furuplywood med öppen och ljus planlösning. Köksinredning är lika sparsamt enkel som resten av inredningen. Fasaden består också av plywood som målats med svartpigmenterad tjära. Och Johannes har givetvis inspirerats av hur man förr tjärade träbåtar. Samma enkla grepp går även igen i taket som täckts med svart tjärpapp.

Taket är gjort i plywood som täckts med svart tjärpapp och med integrerade hängrännor i aluminium. Även fasaden är täckt med samma material. – Plywood är regntåligt och bra, men är desto mer känsligt för sol, särskilt när man använder tjära som absorberas rätt snabbt. Huset kräver lite underhåll förstås, men plywood är inte ovanligt utan återfinns i många gamla hus från femtio- och sextiotalet. Foto: Johannes Norlander

Hela huset är platsbyggt vilket återspeglas i inredningen som utförts i obehandlad furuplywood. Foto: Johannes Norlander

Generösa glaspartier ger både utsikt och närhet till det karga landskapet. Foto: Johannes Norlander

Planlösningen bjuder på öppna ytor utan avskiljande väggpartier, ljuset faller rakt genom huset och ger stram men samtidigt varm känsla. Foto: Johannes Norlander