Vinnaren av Rödfärgspriset

Ciselören 1.

Ciselören 1. Foto: Johan Lindqvist

Det blev storslam för en och samma byggnad i Rödfärgspriset 2020.

Årets vinnare av Rödfärgspriset 2020 går till Ciselören 1 av Okidoki Arkitekter. Ett flerbostadshus bestående av 15 lägenheter som fått ersätta en byggnad som brann ner på samma plats 2015. Ciselören 1 vinner även Publikpriset 2020.

Motivering: Brännskador kan vara svårläkta, men årets vinnare av Rödfärgspriset utgör ett lysande undantag. Likt antikens fågel Fenix har denna kvartersbyggelse i den gamla trästaden återuppstått ur askan i föryngrad gestalt. Med ett diskret detaljerat grått yttre för det ett stilla samtal med sina grannars snickarglädje. Det inre gårdsrummets glödande faluröda hjärta blir därför en överraskande upplevelse. Rik på referenser till äldre byggnadsskikt men ändå med en tydlig förankring i samtiden. Gamla Eksjös trästad är ett av våra mer värdefulla kulturarv. Med den nya bebyggelsen i kvarteret Ciselören har den nu fått en värdig arvtagare.

Man har jobbat mycket med att ta traditionella motiv och göra om dem till samtida arkitekturdetaljer. Exempel på detta är fasaderna som har arkitekturdetaljer som bygger på omarbetade motiv från Eksjös historiska arkitektur, samt en ljusgrå linoljefärg. Innergården är målad i falurött. Mönstret på innergårdens balkong-fronter är ett negativ av de tidigare svarvade stolparnas profil.

Arkitekterna bakom byggnaden heter Rickard Stark, Gustav Hult, Anna Cederberg och Elinor Frej.