Tomt

Skapa trivsam trädgård

Insynsskyddad sittplats i trädgården.

Insynsskyddad sittplats i trädgården. Foto: Cajsa Jacobsson

Vem vill inte vandra ut i sin trädgård och bara njuta? Vi frågade trädgårdsdesignern Cajsa Jacobsson vad det är som gör att man trivs i sin trädgård. Hur ska vi tänka när vi planerar trädgården?

Människor har olika behov och förhållningssätt till trädgården. En vill ha medelhavskänsla, nästa en vildväxande naturlig trädgård och en tredje bryr sig inte så mycket, bara den är lättskött.

Trädgårdsdesignern Cajsa Jacobsson har ändå några generella tips för hur du får en trivsammare trädgård, oavsett stilen på den. Det handlar om att;

– ordna insynsskydd,
– skaffa sittplatser i både sol och skugga, dvs skapa rum,
– samt se till att det finns växtlighet på höjden, dvs höga träd och klätterväxter.

– Insynsskydd är definitivt något som ökar din trivsel i trädgården, säger Cajsa.

Det ger en känsla av frihet och trygghet att kunna vara ogenerad och bekväm, inte bara på terrassen eller intill husväggen. Om det går, planera in flera platser där du kan vara vistas när du vill stänga ute resten av världen.

Hur man sedan formger trädgårdens olika platser kan dock ske på många olika sätt.

– Jag försöker förstärka ytorna på olika sätt, t ex genom att byta markmaterial, säger Cajsa.

Man kan gå från hårt till mjukt, från mjukt till knastrande, från ljus till mörk färg.

– Givetvis är det bra att använda växter för att omsluta och slussa vidare i trädgården, säger Cajsa. Det är bra om man inte ser hela trädgården i ett svep utan döljer siktlinjer och skapar blickfång som leder vidare och väcker nyfikenhet.

Vatten bidrar också starkt till ökad trivsel i trädgården. Både människor, djur och växter trivs vid vatten som porlar, strilar, forsar eller bara bildar en spegling av himmelen och resten av trädgården. Våra blickar dras till vatten och ljudet av vatten är avslappnande.

Ska Cajsa nämna något som är allra viktigast för att få en mysig trädgård väljer hon häcken.

– Nummer ett är häcken, för den tydliggör inte bara ytan, utan fångar också vinden och ger ett bättre trädgårdsklimat.

Efter rumslighet i trädgården och en häck som ramar in, kommer träd på Cajsas lista över mysfaktorerna i trädgården – höga träd.

– Träd bidrar mycket till den ombonade känslan, men har också andra kvaliteter, säger Cajsa.

Träd förbättrar mikroklimatet. Varken växter, människor eller träd trivs i full solexponering. Med träd får du lättare att etablera övriga växter och med träd får du fågelliv, understryker årstiderna och kan få både blommor och frukt.

Träd balanserar också upp husfasaden och integrerar tomten och huset. Faktum är att träd är det mest lättskötta och långlivade vi har i våra trädgårdar. Väljer du bara rätt träd för växtplatsen och lyckas med etableringen, så klarar sig trädet självt.

Skapa trivsam trädgård bild 2
Skapa trivsam trädgård bild 3
Skapa trivsam trädgård bild 4