ByggahusTV, Tomt

Plantera rosorna rätt

Hösten är här och med den helt rätt tid att plantera rosor. Här får du tips på hur du planterar för att få rikligt blommande rosor.

Nu på hösten är det rätt tid att plantera rosor. I det här filmklippet ger Monica vid trädgårdsbutiken Ekbacken 939 dig tips på hur du planterar rosor på bästa sätt.

Monika vid Ekbacken
Monica vid Ekbacken 939 i Lomma.

Du väljer mellan krukodlade rosor och barrotade rosor. Barrotade rosor säljs under en begränsad period, sen höst och tidig vår.

Krukodlad och barrotad ros
En krukodlad och en barrotad ros.

Oavsett om du väljer krukodlade eller barrotade rosor så ska de ner djupt. Gräv en rejäl grop, 50x50 cm. Blanda rosjord, kogödsel och kompostjord om du har det hemma.

Gräv en grop
Gräv en grop 50x50 cm.

Se nu till att förädlingsknölen kommer ner 10 cm under jorden. De flesta rosor är nämligen förädlade, de är ympade. Det är viktigt att ympstället är under jord och är skyddade när vintern kommer.

– Här har jag valt en ros som heter Rosy Border. Det är en frisk buskros som blommer kontinuerligt med små, fyllda blommor, säger Monica. 

Ros
Rätt mängd sol, gödning och vatten ger rik blomning.

Ge nu dina rosor sol, vatten och gödning i lagom mängd så ska du se att de kommer att belöna dig med mycket rik blomning.