Byggahus.se

Råd om lämplig häck

Status
Tråden är låst och går ej att kommentera.
Besvarad 3 dec 2016 av Cajsa Lundin
Har du en häckväxt att rekommendera för oss som inte har gröna fingrar? En sida av vår tomt, 30 m, behöver skärmas av mot gatan både buller- och insynssmässigt (mest insynsmässigt). Vi har gott om plats och häcken kommer inte störa någon annan tomt, så en häck som växer ordentligt både på bredden och höjden går bra.

Läget är Mälardalen, ganska högt läge med sol hela dagen och det kan bli ganska blåsigt ibland. Jorden är lerhaltig men det är inte bara lera och det sluttar lite, dvs relativt bra dränerat tror jag.

Säg gärna om de häckväxter du föreslår skulle ha bättre chans med stöd av ett glest staket. Har sett att några av grannarna har det och deras häckar ser friskare ut.
Hälsningar,
Tomtprojektet
 

Svar

Hej!

Det här är inte en lätt fråga. Jag skulle föreslå att jobba på olika sätt på tomten, inte rikta in sig på att en häck vid tomtgränsen ska lösa alla problem.

Extra insyns- eller vindskydd kan göras intill matbord, poolområde, solsängar osv. Till exempel med spaljéer med klätterväxter, plank eller tätare högre klippta häckar, och köpa dessa i större storlekar för snabbare effekt. Eller att ni gör ett kompletterande buskage någonstans innanför häcken. Insynsskyddande växtlighet i rätt storlek kan placeras strategiskt mellan t ex grannars fönster och sittplatser eller sovrum, eller trädkronor ta över insyns- och vindbrytande effekten ovanför häckars överkant.

Det finns ganska många häckar och buskar lämpliga för lerjord: måbär, aronia, bukettapel, syrén, lind, hagtorn och kornell till exempel. Även liguster och avenbok hör hit – men eftersom dessa är drabbade av sjukdomar avråder jag från dem.

Jag skulle föreslå naverlönn, skogskornell eller häckoxel, som är tåliga och anspråkslösa och även klarar vind.

Måbär är en typisk häckväxt som passar tillsammans med gunnebostaket. Då kan den blir högre och stabilare, och staket kommer inte att att synas.

Gör häckdiket rätt. Blanda in barkmull och grus (inte sand) – gärna även biokol – i lerjorden, men gör absolut inga "skikt". Se till att att gropen med nya blandningen inte får en omgivande lervägg, utan luckra/spetta ordentligt med grep åt sidorna så materialen blandar sig successivt, och så rötterna får lättare att växa ut i intilliggande mark. Lerjord är känslig, med sitt väldigt fina kapillärsystem (struktur) som lätt kollapsar och blir för tätt av packning (tyngd) eller vibrationer. Lerjord har dock den fördelen att den kan magasinera mycket vatten och är näringsrik. Ett bra sätt att få lerjord mer lucker är att låta den frysa sönder en vinter, och sen bearbeta den väldigt försiktigt på senvåren.

Lycka till!
hälsar Cajsa
 
Redigerat:

De senast besvarade frågorna

Hur räddar jag min liguster häck

21 mar 2024
Hej, vi planterade i all hast en vintergrön liguster häck på en ca 40m yta. Vi gjorde bara hål i marken och stack ner plantorna. Nu är det fullt av ogräs och vi vet inte hur vi ska bli kvitt...

Hur får ligustern fart?

13 mar 2024
Hej I sommaren 2022 gjordes en stor underarbete med nytt men vanlig gjord och ligusterhäck 80 cm köptes och planterades. Använt droppslangen som det ska enligt instruktionen. Året efter sommaren...

Hur få gammal syrenhäck att bredda sig?

22 nov 2023
Vi har en ca 5m hög syrenhäck som växer på höjden ohämmat om jag inte årligen beskär den. Så att den mår förträffligt är jag övertygad om. Men min fråga är om det går att få den att sprida sig på...
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.