Byggahus.se

Hur räddar jag min liguster häck

Besvarad 20 mar 2024 av Cajsa Lundin
Hej, vi planterade i all hast en vintergrön liguster häck på en ca 40m yta. Vi gjorde bara hål i marken och stack ner plantorna. Nu är det fullt av ogräs och vi vet inte hur vi ska bli kvitt detta. Det känns som om dem förstör Häckens möjlighet att växa. Vad gör vi ? Kan vi kväva det med en markduk?
 

Svar

Man bör hålla undan gräs (och ogräs) under (särskilt) nyplanterade växter, eftersom de förser sig med näring och vatten före det kommer önskad växt till godo.

Det är bra att med en kantskärarspade 1-2 gånger per år kantskära gräsmattan längs häcken. Det går rätt fort och är inte så ansträngande. Ger oftast inte heller mer jobb än att ha ett hårdgjort kantmaterial, som det ändå växer höga strån mot, som brukar trimmas. Samt att det är klimatsmartare att inte anlägga.

Bar jord är inte naturligt, moder jord kommer att envisas med att försöka få dit grönskande liv.
Så istället kan man själv bestämma och välja något lättskött. En marktäckande växt under häcken håller ljuset borta, vilket gör att jorden inte torkar ut lika fort av solen, samt att ogräsfrön inte gror. Men jorden ska vara ogräs/gräsfri först. (en marktäckande växt är t. ex. en perenn som sprider sig i sidled. Den är inte lika girig som gräs och ogräs som växer mycket på kort tid, rötterna samverkar med häcken så båda brukar må bättre. exempel: waldsteina, liten flocknäva, skuggröna, mossflox, sockblomma. Man måste dock inte ha en "spridande" växt.). Man kör bara gräsklipparen mot marktäckaren, så håller den in nosen. Eller lägga ut tunt lager täckbark, men ge då lite mer näring. Täckbark bryts ner med tiden, samt under nedbrytningen åtgår kväve. När häcken blivit tät och hög brukar marken skuggas av och då minskar ogrästillväxten. Men det kan bli väldigt fint med marktäckare och ökar biologiska mångfalden.

Svar på din fråga:
En ljustät markduk gör att det som är under dör på ett par tre år.

Är den genomsläpplig för vatten kommer rötterna på häcken att klara sig, plus att ni ger lite flytande näring. Häcken har ju sitt gröna ovan duken och kan förse sina egna rötter med energi för tillväxt.

Men det blir svårt att täcka mot varje stam, där kommer förmodligen ogräs att leta sig fram. Strån/blad som får ljus ger rotsystemet energi. När ni tar bort duken kommer gräset och ogräset att ta fart igen, men det blir lättare att hålla undan.

Jag tror det ändå är enklast att manuellt dra bort ogräset. Använd redskap för att komma ner en bit, och vicka/dra i det gröna så ni får med rötterna. Om det regnat brukar det vara ganska lätt att "segdra" upp med rötter.

Gör ett insats nu på våren när första ogräset kommer. Ni skulle kunna lägga på tunt med täckbark, men rotogräs kommer att leta sig upp som ni måste rensa. Upprepa insatsen i sommar och sensommar (eller oftare). Nästa sommar har det lugnat sig, men även då behöver ni hålla efter. Det är är RUT på skötsel om ni har råd inte orkar ta kampen själva.

Sedan kan man fundera på hur rötterna har det hålen? Ofta bildas liksom en hink, där gropens väggar är så täta att regnvatten blir stående. Plus att rötterna har svårt att forcera den täta jordväggen, så tillväxten går långsamt. Ni kan köra ner en grep i området runt groparna för att i alla fall få ner syre och lite hålrum. Lägg ut lite kogödsel eller kompost så ökra mikrolivet, som hjälper till att göra gångar och ge näring.

Bäst vore att gräva upp mellan varje häckgrop, så det blev ett riktigt häckdike.

Ett bra recept är att jordförbättra befintlig jord med ca 1/3 t.ex. kogödsel (om ni gör det före midsommar, eftersom kogödsel på påse är kväveberikad). Har man egen kompost är det bra.

Hade ni redan bra jord som var lagom dränerad (ej kompakterad) i och runt hålen kommer det att gå bra.
 
Redigerat:

Kommentarer

carthago ·
hur få bort kirskål i nyss nedklippt måbergshäck
 

De senast besvarade frågorna

Hur räddar jag min liguster häck

21 mar 2024
Hej, vi planterade i all hast en vintergrön liguster häck på en ca 40m yta. Vi gjorde bara hål i marken och stack ner plantorna. Nu är det fullt av ogräs och vi vet inte hur vi ska bli kvitt...

Hur får ligustern fart?

13 mar 2024
Hej I sommaren 2022 gjordes en stor underarbete med nytt men vanlig gjord och ligusterhäck 80 cm köptes och planterades. Använt droppslangen som det ska enligt instruktionen. Året efter sommaren...

Hur få gammal syrenhäck att bredda sig?

22 nov 2023
Vi har en ca 5m hög syrenhäck som växer på höjden ohämmat om jag inte årligen beskär den. Så att den mår förträffligt är jag övertygad om. Men min fråga är om det går att få den att sprida sig på...
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.