Mest älskade inläggen 2021

I vårt forum kan man visa vad man känner genom att gilla, älska, bli förvånad, ledsen eller arg över ett inlägg. Här listar vi de 10 inlägg som fick oss att klicka på “älska” som mest.

1. 13th Marine i tråden “Flaggan på halv stång - psykisk ohälsa”

“Jag vet inte varför jag startar denna tråd, kanske är det för att dela med mig av min sorg, eller för att jag inte vill att detta ska behöva drabba någon annan.

Igår vaknade jag till beskedet att min mamma, 58år gammal, tagit sitt liv genom en överdos smärtstillande. Hon lämnar efter sig tre barn, två barnbarn och en sambo.

Jag har idag behövt förklara för vår fyraåring att farmor inte finns mer, den minsta fick aldrig träffa henne.

Jag vill lyfta frågan om psykisk ohälsa och vikten om att den synliggörs så att vi kan slippa denna sorts tragedier, det dör 1500 personer i självmord varje år, det hade inte behövts.

Till alla er där ute, lär känna tecknen på depression och självmordstankar innan det är för sent.

Till er som hyser självmordstankar, sök hjälp, jag vet att det är lättare sagt än gjort, men du har människor runt om dig som bryr sig, så berätta, prata, var tydlig.” Läs mer: Flaggan på halv stång - psykisk ohälsa

2. Useless i tråden “Flaggan på halv stång - psykisk ohälsa”

“För en dryg månad sedan valde vår dotter att avsluta sitt liv. Trots att hon lidit av psykisk ohälsa i många år är det omöjligt att förstå varför hon gjorde som hon gjorde. Och varför just nu? Det kändes som att saker och ting så sakteliga började ordna upp sig. Men kanske är det då bakslagen känns extra hårda.

Den värsta chocken har lagt sig och det mesta praktiska är avklarat. Nu återstår att försöka återgå till vardagen eller iallafall försöka hitta någon form av vardag i den nya vändning livet har tagit. Saknaden är enorm.”

Läs mer: Flaggan på halv stång - psykisk ohälsa

3. tommib i tråden “Varför har ni inte vaccinerat er mot Covid-19?”

“Jag har aktivt undvikit att skriva något i alla trådar om Covid-19 men i detta fall kan jag inte låta bli.

Jag kan förstå att man är tveksam till ett vaccin som har utvecklats såpass snabbt som detta. Dock kan jag konstatera att vaccinen i huvudsak är säkra. Visst, det har förekommit enstaka biverkningar, tyvärr även dödsfall. Antalet är dock minimalt jämfört med den normala incidensen av dessa händelser (främst blodproppar) i befolkningen i stort. Det är en tragedi när sådant händer men det är en extrem slump.

Mitt huvudbudskap är dock detta: Vaccineringen handlar om att förebygga allvarlig sjukdom. Inte att skydda från sjukdomen, men se till att man inte blir allvarligt sjuk. Anledningen till detta är att vi annars får en total katastrof i vården. Förra året var, för att uttrycka det krasst, just en katastrof. En situation där tillgängliga resurser var otillräckliga trots att vi vidtog de åtgärder som kunde vidtas. Standarden på vården som gavs var inte i närheten av det den vanligen är och människor dog som en följd av detta. I media pratades det om att "vi aldrig fick slut på platser" (Stockholm) och det är sant, men bara i en rent teknisk mening. Fysiska platser fanns men bemanning till dem var, ska vi säga, gravt bristfälligt. Vårdpersonalen betalade ett väldigt högt pris för att hålla folk under armarna genom den här sjukdomen och följden har blivit att många har slutat. Många är helt enkelt utbrända.

För min egen del är jag starkt för ett solidariskt sjukvårdssystem men just i detta fall är jag benägen att se fördelarna med ett försäkringsbaserat system. I ett sådant kan man nämligen ställa krav på försäkringstagaren genom vad man ersätter. Det är oetiskt att tvinga på folk en behandling (vaccin) som de inte vill ha men jag tycker också ur ett samhällsperspektiv att det är orimligt att samhället då ska betala för vården. Skit i vaccinet, för all del. Betala då dina egna sjukvårdskostnader. Som referens kostar ett dygn på IVA ca 50 kkr.

@Staffans2000: Din riskkalkyl baseras på att någon annan betalar när du blir sjuk. Både ekonomiskt och med sin hälsa. Det handlar inte bara om dig.”

Läs mer: Varför har ni inte vaccinerat er mot Covid-19?

4. Widarsilje i tråden “Alla som gillar katter - räck upp en hand!”

“Kvällströtta kattungar”

kattungar

Läs mer: Alla som gillar katter - räck upp en hand!

5. Dalbotös i tråden “Orm i trädgården!”

“Helt absurt... Vuxna karlar som känner sig duktiga när de har ihjäl en ofarlig orm...

Jag flyttade en liten huggis för någon vecka sedan då jag hade valpen lös och inte ville att den skulle bli biten då den är fenomenal på att nosa på allt, att slå ihjäl ormen för att den bara existerar är ju sanslöst korkat. Jag flyttade ormen till åkern bredvid där den kan fortsätta äta sork. Ormar är nyttodjur.”

huggorm

Läs mer: Orm i trädgården!

6. vectrex i tråden “Alla som gillar katter - räck upp en hand!”

“Iris har flyttat in hos oss! 50/50 perser/sibirisk.”

kattunge

Läs mer: Alla som gillar katter - räck upp en hand!

7. StevieGee i tråden “Alla som gillar katter - räck upp en hand!”

“Fick hem den här lille goingen i fredags.”

ny-kattunge

Läs mer: Alla som gillar katter - räck upp en hand!

8. liqwid i tråden “Alla som gillar katter - räck upp en hand!”

“Här är våra vänner hemma.
Gato som är en Burma, 3år.
Moshi som är en Bengal. 7 mån
Vi skaffade Moshi för en månad sedan. De blev bästisar efter 3 dagar”

basta-vanner

Läs mer: Alla som gillar katter - räck upp en hand!

9. yonna i tråden “Fått kohage runt 3 delar av huset. Lagar, regler? Vad gäller??”

“Pga torkan bidrar jag med vatten till de två hoarna via slang från min utkastare. Ytterligare ett sätt att locka kossorna hit! Jag har inte upplevt att det luktar speciellt mycket. Flugproblem visserligen men jag kör med hederliga gamla klisterremsor som byts ofta.”

kossor

Läs mer: Fått kohage runt 3 delar av huset. Lagar,regler? Vad gäller??

10. Mikael_L i tråden “Installation bergvärme - enorm räkning - tacksam för bedömning om den är rimlig och råd om vad göra”

TS, väljer du att ta strid så ställer jag upp som vittne/(sakkunnig) och berättar om hur lång tid en sådan installation brukar ta, efter att jag sett typ 20 st utföras.
Om det nu skulle gå så långt som till rättsprocess.
Vi måste snart få till något prejudicerande i dessa ärenden!”

Läs mer: Installation bergvärme - enorm räkning - tacksam för bedömning om den är rimlig och råd om vad göra