Många bostäder säljs före visning

Många hus säljs innan de lagts ut.

Många hus säljs innan de lagts ut. Foto: Marlén Eskilsson

Direktförsäljning allt vanligare på het bostadsmarknad.

Efterfrågan på bostadsmarknaden är just nu så pass hög att många bostäder säljs utan att först hamna på bostadssajter. Detta visar en undersökning som Fastighetsbyrån låtit genomföra bland mäklare runtom i landet.

- När efterfrågan ökar hårdnar också konkurrensen om bostäderna till salu. Vi ser även en markant ökning av bostäder som förmedlas direkt via mäklaren utan bredare marknadsföring. Många upplever utbudet som litet men känner inte till den stora mängden som säljs utanför Hemnet. Det ställer höga krav på spekulanterna att vara på hugget, säger Johan Engström, vd för Fastighetsbyrån.

Eftersom säljarna har rätt att sälja till den de vill och på det sätt som de vill så har de rätt att låta sin bostad gå till försäljning utan att först marknadsföra den. För dig som letar bostad kan det därför vara en god idé att hålla utkik på mäklarföretagets egna hemsidor och ta kontakt med mäklare i områden du är intresserad av.

Direktförsäljningar är mest vanligt i Göteborg. Där förmedlas 20 procent av bostäderna hos hälften av mäklarna via så kallad direktförsäljning.

- Spekulanterna är aktiva och hör oftast av sig direkt när bostäderna läggs ut som På gång på vår hemsida eller när de får bevakningsmail. Sedan får säljarna ta ställning till intresset. Vissa uppskattar en snabb affär och vill ha förhandsvisning medan andra vill avvakta. Det här ställer höga krav på både säljare och mäklare för att kunna avgöra vad som är en bra prisnivå, säger Jimmy Lang, mäklare på Fastighetsbyrån i Lerum.