Lägre elnätsavgifter men större skillnader

Grafik över prisutvecklingen.

Grafik över prisutvecklingen. Tabell: Nils Holgersson-gruppen

Största skillnaden någonsin för elnätsavgifterna i olika kommuner.

Elnätsavgifterna har minskat med 2,9 procent under förra året, detta visar en kartläggning som Nils Holgersson-gruppen genomfört. Dock är det stor skillnad beroende på var du bor, största skillnaden någonsin enligt granskaren.

- Mellan de tio kommuner med högst respektive lägst elnätsavgift skiljer det nästan 3 000 kronor per lägenhet och år, skriver de i ett pressmeddelande.

Att elnätsavgifterna har minskat beror på att Ellevio och Vattenfall har sänkt elnätsavgifterna i 90 kommuner med i snitt 9,3 respektive 9,7 procent. De utgör två av de tre jättarna som har störst inflytande över elmarknaden eftersom de har monopol på elnäten i ungefär hälften av landets 290 kommuner.

– De lägre elnätsavgifterna visar att införandet av en ny elnätsreglering har fungerat och ska avgifterna även fortsättningsvis vara rimliga behövs ett långsiktigt och effektivt regelverk. Men de kraftigt ökande skillnaderna mellan olika kommuner är illavarslande. Det är inte rimligt att ett hushåll i någon av de dyraste kommunerna ska betala nästan tre tusenlappar mer per år i elnätsavgift jämfört med den som bor i en kommun med de lägsta avgifterna, säger Mari-Louise Persson, ordförande Nils Holgerssongruppen.

Samtidigt är det viktigt att ha i bakhuvudet att elnätsavgifterna gått upp i snitt 35 procent de sista 10 åren.

Kartläggningen visar att landets dyraste elnätsavgift hittas i Berg, med 79 776 kronor per fastighet och år. Medan den som bor i Mölndal har den billigaste med 24 363 kronor per fastighet och år.