Golv, Inredning

Köpa heltäckningsmatta

Mysig heltäckningsmatta i sovrummet.

Mysig heltäckningsmatta i sovrummet. Foto: ESNY

Utbudet av heltäckningsmattor är stort och materialen varierar. Vi sonderade marknaden och utreder hur hälsosamt det egentligen är att ha heltäckningsmatta.

Heltäckningsmattan - antingen hatar man den, eller så älskar man den. Mattorna och materialen har dock utvecklats kraftigt sedan 70-talet och nu finns det massor att välja på för den som är intresserad.

Christel Månson

Christel Månsson

- I och med e-handelns intåg är utbudet på nätet gigantiskt och det är lätt att skicka efter prover på material eller olika nyanser, säger Christel Månsson, inredningsarkitekt vid Månsson Form & Inredning.

Dock finns det anledningar till att åsikterna om heltäckningsmattor går isär. Nedan kan du läsa mer om de olika sidornas argument samt lära dig mer om material och prisbild.

För- och nackdelar med heltäckningsmattor

Heltäckningsmattor har sina fördelar. En av de främsta är att den isolerar ljud, både i själva rummet och det ljud som färdas ner till undervåningen. Dock blir inte ljuddämpningen bättre än vad mattan är tjock. Om du valt en tunn heltäckningsmatta och vill förbättra dämpningen, kan du lägga in en underlagsmatta under, exempelvis av jute.

Heltäckningsmattor sägs även höja värmen i rummet. Vi hittar ingen studie som bevisar detta, men kalla golv gör ofta att ett rum upplevs kyligare än vad det är och vid motsatt förhållande upplevs då rummet varmare om det ligger en matta på golvet.

Heltäckningsmatta i dressingroom

I ett dressingroom är nästan heltäckningsmattan ett måste. Foto: Pinterest

Men den främsta fördelen med heltäckningsmattor är nog ändå att de är mjuka och härliga att gå på, speciellt för trötta fötter. Det blir lite hotellyxkänsla över rummet och en ökad mysfaktor.

Men heltäckningsmattan också vara krånglig att äga, framför allt på grund av att den kräver mer engagemang från dig när det kommer till rengöring. Spiller du på mattan kan du till exempel behöva riva upp hela den för att lämna in den på kemtvätt. Ett tips är att välja en matta som har utbytbara plattor. Spiller du på den då och inte lyckas få bort fläcken, räcker det att du byter ut de plattor som blivit påverkade.

Heltäckningsmattan kräver även regelbunden dammsugning (ofta) för att hålla sig fräsch. Och för en astmatiker eller allergiker så räcker kanske inte ens det.

Marie-Louise Luther

Marie-Louise Luther

- Det finns studier och erfarenheter, som visar på att damm och allergiframkallande ämnen till en början kan fångas upp i en heltäckande matta, men att de med tiden ansamlas och sedan avges till inomhusluften när man går på den, säger Marie-Louise Luther, ombudsman för inomhusmiljö hos Astma- och Allergiförbundet.

Socialstyrelsen har gått ut med att heltäckningsmattor är förenade med hälsorisker för allergiker och astmatiker baserat, på samma studier som Astma- och Allergiförbundet hänvisar till. Därtill tillkommer okunskapen som råder kring syntetiska material och tillsatsers påverkan på hälsan, vilka ofta finns i heltäckningsmattor.

Är du allergisk eller astmatiker bör du därför fundera över valet både en och två gånger - även om dagens mattor såklart är betydligt bättre och enklare att hålla rena än de som kom på 60- och 70-talet.

Sisalmatta trappa

Helt halkfri trappa med heltäckningsmatta av sisal. Foto: House of Eden Interiör

Olika slags material

Om du däremot tycker att fördelarna överväger nackdelarna, är du förmodligen fortfarande sugen på att köpa en heltäckningsmatta. Då kommer vi osökt in på priser och material kontra funktion.

Utbudet av heltäckningsmattor domineras idag till stor del av mattor av syntetiska fiber - vanligen polyamid eller polypropylen, och som numera som regel antistatsbehandlas. Mattor av dessa material är slitstarka och suger inte upp fukt på samma sätt som många andra material. Dessutom är de billiga att producera, och kostar därför inte lika mycket som andra material.

Andra material som förekommer är:

Ull - Naturmaterial. Ganska dyrt och inte särskilt slitstarkt, men härligt att gå på! Kvaliteten kan skifta en hel del, så undersök noggrant.

Hårfiber - Naturmaterial. Mer slitstarkt än ull och därför bättre ur prissynpunkt.

Kokos - Naturmaterial, tillverkas av kokosnötfiber. Det är slitstarkt men var försiktig vid rengöring så att den inte tappar formen.

Sisal - Växtfiber. Är slitstarkt, men ger en hård och sträv yta som släpper igenom smuts.

Rayon - Genererad cellulosa. Slitstarkt material (då det är torrt). Går även under benämningen konstsilke eller viskos.

När du väljer kan det, utifrån slitsynpunkt, vara en god idé att utgå från hur rummet används. I en hall kan det exempelvis vara bra att undvika rayon eftersom det nöts hårt då det blir fuktigt, och hellre välja sisal - kanske med extra starka fiber för att ytterligare förbättra slitstyrkan och minimera risken för att smuts tränger igenom.

Tänk också på att mattan bör vara av sådan sort att den inte börjar brinna, utan istället smälter, om exempelvis ett ljus skulle välta på den. Samt att den ska vara skyddad mot mal, mögel och röta.

Heltäckningsmatta

Internationell känsla med heltäckningsmatta till engelsk tapet. Foto: Alvhem mäkleri

Prisexempel

Heltäckningsmatta Tivoli med lugg
Tillverkare: Ingen uppgift/återförsäljare Byggmax
Cirkapris: 145 kr/kvm
Material: Polypropylen

Heltäckningsmatta Sisal
Tillverkare: Ingen uppgift/återförsäljare Bauhaus
Cirkapris: 260 kr/kvm
Material: Sisal

Cobra - Brun textilplatta
Tillverkare: Ingen uppgift/återförsäljare Mattplattor
Cirkapris: 330 kr/kvm
Material: Polyamid

Andante textilplattor (50x50 cm)
Tillverkare: Polytuft
Cirkapris: 439 kr/kvm
Material: Polypropylen

Chicago - Wood (50x50 cm)
Tillverkare: Ingen uppgift/återförsäljare Mattplattor
Cirkapris: 500 kr/kvm
Material: Ull

SoHo Ljusgrå heltäckningsmatta
Tillverkare: Ingen uppgift/återförsäljare Kilandsmattor
Cirkapris: 545 kr/kvm
Material: Polyamid

Nordic Ullmatta
Tillverkare: Golvabia
Cirkapris: 815 kr/kvm
Material: Ull

Bambu-Viskos handtuftad på bomullscanvas
Tillverkare: Mattor-online
Cirkapris: 1 100 kr/kvm
Material: Bambufibrer och viskos