Inredning

Så inreder du sovrummet bäst

Välj kulörer du tycker om och som ger dig lugn.

Välj kulörer du tycker om och som ger dig lugn. Foto: Mille Notti

Säkra din nattsömn och ditt välbefinnande genom att inreda sovrummet på ett genomtänkt sätt. Byggahus inredningsexpert Christel Månsson har grävt fram sina bästa tips.

Sovrummet är ett rum där du tillbringar en stor del av din tid. Det är det rum som är tänkt att ge dig återhämtning och nya krafter, och är därför väldigt viktigt för ditt välmående.

Så här är ett bra sovrum:

  • Har goda förvaringsmöjligheter
  • Är lätt att städa
  • Har en rejält tilltagen säng
  • Har en kulör som gör att det känns lugnt, ombonat och intimt 

Hur du väljer att inreda sovrummet påverkar din hälsa. Ett stökigt sovrum kan till exempel orsaka stress, vilket i sin tur gör att du sover sämre. Första tipset när det kommer till inredning är därför att du bör ha goda förvaringsmöjligheter och få prylar framme.

Sovrummet ska också vara lätt att hålla rent. Kvalster och damm är mycket negativt för vår hälsa, och ju svårare vi gör för dem att få fäste desto bättre.

- Välj möbler som gör det lätt att städa och hålla rent, och som inte samlar onödigt damm och kvalster. Tänk till exempel på att sängen antingen ska täcka golvet så att inget damma sipprar in, eller att benen på den är så pass höga att du kommer åt ordentligt med dammsugaren, säger Christel Månsson som är inredningsarkitekt och driver Månsson Form&Inredning, samt Wobedo Design AB.

Detta tips gäller även övrigt möblemang i rummet. Det ska kort och gott vara enkelt att hålla rent.

– Hellre få och stora möbler än en för liten säng och plottrigt, tycker jag. Om det finns plats finns det ingen anledning att ha en mindre bred säng än 120 centimeter, säger Christel Månsson.

Hon tipsar även om att välja ekologisk bomull i sängen, alternativt väldigt urtvättade sängkläder, då bomull vanligen är väldigt besprutat och gifter är såklart inget du vill sova i om du kan undvika det.

sovrum till salu

Sovrum i ett bostadsrätt till salu på Östermalm. Foto: Hemnet

Färgval i sovrum högst individuellt
Många tycker om vitt. Men när det kommer till kulörer i sovrummet bör du fundera både en och två gånger över det valet. En kulör eller tapet på väggarna gör att rummet känns både ombonat och intimt, känslor som passar bra i ett sovrum. 

Är du lite mer spirituellt intresserad kan du ta lärdom av pseudovetenskapen Feng Shui. Enligt denna bör du inreda sovrummet i jordnära kulörer. Mycket av denna gamla kunskap är baserad på hur vi intuitivt rör oss och trivs i rum, som att ingen gärna sätter sig med ryggen mot en öppen dörr, och i ett sovrum är det ju viktigt att känna sig trygg och att man har uppsikt över rummet och dörren. 

– Jag tycker att du ska ställa dig framför väggen med massor av kulörprover och känn in vilken kulör och nyans som får dig att känna något positivt. Ta sedan ner den nyansen 2-4 nyanser mindre mättad om det är en väldigt kulört eller mörk kulör. Köp därefter en provburk och måla upp en kvadratmeter på en kartong för att se hur den ter sig i just ditt rum. Det är helt olika beroende på väderstreck och ljus, tipsar Christel Månsson.

När det handlar om kulörer, så har man olika behov vid olika perioder i livet. Om du är väldigt trött eller morgontrött kan det finnas en poäng med att ha en orange fondvägg att titta på när du vaknar, även om det generellt sägs att det är en energigivande kulör som du inte bör ha i sovrum. Det är väldigt individuellt.

– En jordfärg för mig personligen är väldigt deppig, men positiv för någon annan, säger Christel.

sovrum på ikea

Naturfärger på den här inspirationsbilden från Ikea. 

Belysning i sovrummet
Det är viktigt att ha flera ljuskällor i ett sovrum och att inte satsa på en taklampa, menar Chrisel. Intrycket av rummet blir större och luftigare när du har flera ljuskällor, medan en taklampa bara skapar ljus i mitten och det krymper istället rummet. Taklampor skapar generellt ett väldigt platt och flackt ljus, det blir ett oinspirerande rum. Ska du ha en taklampa som komplement bör det vara en spotlight som dessutom kan dimmas - då kan du själv justera ljusstyrkan efter behov.

– Placera gärna ljuskällor i fönster och på nattduksbord. En golvlampa i något hörn är också ett bra knep för att få fin spridning av ljuset i rummet.

Sovrummets möbler på strategiska platser
Sängen är den mest centrala möbeln i ett sovrum, du är trots allt där för att vila. En bra placering av sängen är a och o. Något som många tycker om är en placering där de får utsikt över rummet och dörren, detta brukar skapa en känsla av trygghet. 

– Om sängen står mitt i rummet är det skönt att ha en litet bord eller annan möbel som håller om sängen på båda sidorna. Det känns tryggare, säger Christel Månsson.

Även en sänggavel bidrar i hög grad till en ombonad och trygg känsla. Den enklaste gör du själv av en klädd och polstrad mdf-skiva, den kan du sedan byta tyg på då och då.

Christel tipsar också om att det kan vara fint att liva upp utsikten genom att placera en tavla eller liknande på väggen mittemot sängen. Du får då en vacker blickpunkt att vila ögonen mot när du ligger och kopplar av i sängen och när du vaknar. 

Inredningsexperten tipsar: Misstagen du bör undvika

  • Stora möbler med litet mellanrum mellan underdel och golv - När du sover ska du göra det i ren och fräsch luft, inte luft fylld av damm och kvalster. Ha därför möbler som du antingen kan dammsuga under (eller enkelt kan flytta på så att du kommer åt med dammsugaren), eller möbler som står direkt mot golvet utan springa under.
  • För liten säng - Se till att du har en säng som du får plats i, helst inte mindre än 120 centimeter i bredd.
  • Vita väggar - Färg gör att sovrummet känns mer ombonat och intimt, vilket ett sovrum bör vara.
  • Massor av skrikiga kulörer - Sovrummet är ett rum för vila, välj en färg som får dig att koppla av, inte färger som gör dig stressad. Hitta en kulör du tycker om och testa sedan en mer mättad och ljusare nyans av den. Det är ofta vackert med kulörer som det är ett stänk av grått i (lite pudriga) för de uppfattas som mjukare.
  • Taklampa - Det kan tyckas underligt men du bör inte ha en vanlig taklampa i sovrummet, utan hellre flera olika ljuskällor placerade strategiskt i rummet och en spotlight som är dimbar.

Teknik i sovrummet
När det kommer till teknik så bör sovrummet vara en så lugn plats som möjligt, och teknik är något som kan stressa många eftersom vi möts av det dagligen. Men det finns teknik som faktiskt fungerar bra i ett sovrum.

En lampa som simulerar en soluppgång är en sådan teknikpryl. Lampan väcker dig på morgonen genom att långsamt höja ljusstyrkan i rummet så att du upplever det som att det är solen som stiger upp. När det är helt ljust i rummet vaknar du utvilad - det är i alla fall tanken.

En annan teknisk pryl som kan vara intressant i ett sovrum är en motoriserad persienn eller rullgardin. Det är skönt att sova i ett mörkt rum och känner du att ljuset från utsidan (exempelvis gatulampor eller snö som reflekteras) stör din nattsömn kan du med ett knapptryck på en fjärrkontroll justera ljusinsläppet.

Slutligen: Vi sover bäst när vår kroppstemperatur ligger omkring 36 grader, vilket innebär att ett för varmt rum kan ställa till det för sömnen. Du kan därför justera ner värmen i rummet ett snäpp och på så sätt sova bättre. Eller varför inte bara låta fönstret stå lite på glänt? Då får du både frisk luft och lite svalare sovrum. Tänk dock på att det inte bör vara kallare än mellan 13-16 grader, för då fryser du istället.