Idag släcks analoga TV-nätet

Idag blir det tomt i rutan för de som ännu inte gått över till digital-TV.

Nu måste de som tar emot analoga TV-sändningar gå över till digital-TV om de ska kunna fortsätta se sina favoritprogram, för idag släcks det analoga nätet. 

Övergången innebär att de som har en äldre TV måste köpa en ny sådan med stöd för den digitala tekniken, medan de som har en lite nyare TV bara behöver ändra i sina inställningar. Det senare kan dock innebära svårigheter för äldre personer som inte har den kunskap som krävs.

Kritik har tidigare framförts mot Com Hem för att de släcker mitt under pandemin, att de borde ha skjutit fram nedsläckningen eftersom äldre har svårt att ta emot personer i sitt hem just nu som kan hjälpa dem med TV:n. Bland annat har digitaliseringsminister Anders Ygeman framfört denna kritik.

Men Com Hem själva anser att övergången är motiverad och att den går smidigt. De har redan flyttat fram datumet en gång, och nu vill de få övergången klar.

– Vi förstår naturligtvis att folk är oroliga och tycker att det är svårt, framför allt äldre. Det blir så klart en större utmaning för de som har svårt att ta hjälp av vänner och släktingar under pandemin. Men i många fall går det att göra det även nu på ett säkert sätt, säger Com Hems kommunikationsdirektör Fredrik Hallstan till tidningen Nyteknik.