Hur lång tid tar det att klippa häcken?

Hur mycket arbete är det egentligen med en häck? Vi testade att klippa en 22 meter lång ligusterhäck och en 22 meter lång bokhäck och jämförde tidsåtgång och arbetsmängd för att få svaret svart på vitt.

Gustaf klippte 22 meter bokhäck och 22 meter ligusterhäck för att komma fram tilll hur lång tid det tar att klippa häcken. Svaret hittar du nedan.

Gustaf klippte 22 meter bokhäck och 22 meter ligusterhäck för att komma fram tilll hur lång tid det tar att klippa häcken. Svaret hittar du nedan. Foto: Ludvig Eskilsson

Vissa kanske inte vågar plantera en häck med tanke på underhållet den medför. Eller så träter man inom familjen om vem som ska klippa häcken. I båda fallen kan det vara bra att veta hur lång tid det egentligen tar att klippa en häck.

För att få svar på frågan lät vi Gustaf 18 år göra ett test i trädgården. På framsidan av huset har vi en bokhäck (Fagus sylvatica), 22 meter lång. På baksidan har vi flera ligusterhäckar som är längre,  men vi mätte upp 22 meter ligusterhäck och Gustaf fick klippa båda häckarna medan vi tog tiden.

Resultat: Det tar ungefär 1 minut per meter i effektiv tid att klippa en 1,5 meter hög häck, exklusive förberedelser och att kratta upp löv och grenar efteråt.

Det tog lika lång tid att klippa liguster som att klippa bok. 

Att räfsa ihop löven tog 6 minuter, tvåsidigt per häck. Det tog 14 minuter att lägga in löven i lövsäcken.

Ligusterhäck
Vi tog tid medan 22 meter av den här häcken klipptes. Foto: Gustaf Eskilsson

Förberedelser innan du kan börja klippa häcken

Innan du börjar klippa häcken behöver du se till att maskinen är laddad om du har en batteridriven häcksax. Har du en sladdburen plockar du bara fram maskinen och sätter den i kontakten. 

Plocka fram en korg, en lövsäck eller liknande att lägga löven i när du är klar.

Faktorer som påverkar hur lång tid häckklippningen tar

Att jobba i trädgården är avkoppling för många och inget man vill stressa med. Då kan det ju ta flerdubbelt längre tid att klippa häcken. Kanske gör man det till och med med en manuell sekatör.

Men om du klipper med en elektrisk häcksax som Gustaf gjorde, så kan tiden arbetet tar variera med en rad faktorer:

  • Hur många meter häck du har
  • Hur hög och hur bred häcken är
  • Hur noga du klipper
  • Hur mycket du klipper på häcken - om du ska klippa ner en häck med grövre stam rejält kan du behöva ta fram sågen och då tar det längre tid.
  • Om du vill formklippa häcken tar det längre tid.
  • Eventuella hinder vid häcken
  • Hur vältränad du är, hur snabbt du kan jobba. 
  • Hur långa pauser du tar
  • Kör du med en batteridriven häcksax kan du behöva avbryta när batteriet tar slut och behöver laddas.

– Vår ligusterhäck är bredare och tätare än bokhäcken. Eftersom lövverket är tätt går det att klippa en perfekt form på den. Man kan egentligen stå där länge och finlira för att få det riktigt snyggt, säger Gustaf.

Ligusterhäck är klippt
När häcken är klippt ska löven samlas upp. Foto: Gustaf Eskilsson

Det är enklare att klippa bokhäcken som har färre grenar och större löv och är mindre känslig att för oregelbundenheter, men om ligusterhäcken var fint klippt förra gången den klipptes, tar det ungefär lika lång tid att klippa den som bokhäcken.

En annan skillnad mellan häckarna är att den här ligusterhäcken växer snabbare, pga sydväst-läge. Bokhäcken i nordost är delvis skuggad av en björk, kanske är det därför den inte växer lika snabbt.

Bokhäcken klipper vi två gånger per år. Ligusterhäcken behöver klippas tre gånger per år.