Byggahus.se

Tapet på masonit?

 1. bogani
  Medlem · 9 inlägg

  bogani

  Medlem
  Har precis köpt på mig en 20-talsvilla modell mindre. Allt är gammalt men överlag ändå i bra skick.

  Nu har jag börjat riva kök, dörrfoder, golvsocklar, innertak etc. Jag hade först tänkt ånga ner så mycket tapet som möjligt, men det verkar som att det sitter tunn masonit bakom tapeterna överallt i hela huset. Är det någon idé att ånga ner tapeterna när man ändå med enkelhet kan bli av med dem genom att slita ner masonitskiktet? Om jag väljer att ta ner masoniten, är ny masonit ett vettigt val eller ska man kika på renoveringsgips eller liknande istället kanske?
   
 2. SågspånPappspikEternit
  Renoverare · Småländska höglandet · 505 inlägg

  SågspånPappspikEternit

  Renoverare
  Är det något som hindrar dig från att tapetsera på den befintliga masoniten? Masonit är betydligt lättare att tapetsera på än till exempel tretex!
  Vad är syftet med renoveringen?
   
 3. useless
  Lök. · Gävleborg · 20 261 inlägg

  useless

  Lök.
  Masonit är inget bra val. Kör med gips istället om/där du ska ha tapeter.
   
 4. SågspånPappspikEternit
  Renoverare · Småländska höglandet · 505 inlägg

  SågspånPappspikEternit

  Renoverare
  Nej, det är ju ingen som sätter upp masonit på innerväggar nu mera, men när det ändå sitter masonit där går det bra att tapetsera på den. Sparar rejält mycket arbete jämfört med att riva ner hela rasket och gipsa all over the place (som prins Daniel skulle sagt), under förutsättning att allt är friskt.

  Mera tillägg: riv inget i onödan, mycket av det som gjordes under 1920-talet håller en kvalitet som inte är lätt att återfinna idag (förutom möjligen isolering, kraven på inomhuskomfort var annorlunda då).
   
 5. bogani
  Medlem · 9 inlägg

  bogani

  Medlem
  Tapeten har spruckit upp ovanför dörrar där masoniten är skarvad så det finns ju lite ställen som är problematiska. Syftet med renoveringen är väl att fräscha till allting antar jag. Det innebär även byte av el t.ex så då underlättar det väl kanske ändå att ta ner masoniten?
   
 6. SågspånPappspikEternit
  Renoverare · Småländska höglandet · 505 inlägg

  SågspånPappspikEternit

  Renoverare
  Skarvar snyggas till med klisterremsor och spackel uppe på det. För övrigt samma metod som för skarvar på gipsskivor.
  Har du tänkt dra rör i väggarna för elen, eller ska du ha kuloledningar utanpå väggarna? Vad är det för elinstallationer som finns nu, och hur gamla är de?
   
  • Laddar…
 7. bogani
  Medlem · 9 inlägg

  bogani

  Medlem
  En liten del av huset(tvättstuga/toalett) är tillbyggd 2018 där är all el ny med automatsäkringar. Resterande el är kopplat till vanligt proppskåp och löper i väggarna. Någon enstaka kuloledning finns utanpåliggande i ett av rummen. Fick dessvärre inga uppgifter på hur gamla dessa ledningar är så det måste givetvis kollas upp.
   
 8. SågspånPappspikEternit
  Renoverare · Småländska höglandet · 505 inlägg

  SågspånPappspikEternit

  Renoverare
  Är kablarna dragna i väggarna är de inte alltför stenålders. En elkunnig person kan kolla igenom installationerna och göra en bedömning av vad som behöver åtgärdas. Jordfelsbrytare och en modern elcentral är alltid trevligt att ha, men det är inte nödvändigt att byta ut alla ledningar och dosor om det inte är något fel på dem. Att de är gamla är i sig inget fel.
  Det blir väldigt mycket jobb om alla invändiga ytskikt ska rivas (den snabba biten) och sedan återställas (den tidsödande biten).
   
 9. imported_Benno
  Medlem · Korpilombolo · 1 545 inlägg

  imported_Benno

  Medlem
  Om det är pansarrör eller plåtrör med tjärpapp invändigt med dosor av plåt så är de gamla. Kan iofs ha dragits i nya kablar i de gamla rören.

  Är det råspont bakom masoniten kan det ju vara idé att byta masoniten mot renoveringsgips för att minska risken för sprickor i tapeter. Troligen är väggarna också utan isolering. Hur man gör beror på om man är lagd åt byggnadsvårdarhållet eller tänkt modernisera huset. Finns värden värda att bevara? Är läget bra kan det vara värdehöjande att inte utplåna den gamla atmosfären.
   
 10. useless
  Lök. · Gävleborg · 20 261 inlägg

  useless

  Lök.
  Masonit och pansarrör hade sin storhetstid ungefär samtidigt, runt 50-talet. Så det är inte omöjligt att det är rör och dosor i metall som helst bör bytas ut.
   
 11. O
  Medlem · 372 inlägg

  OMathson

  Medlem
  Blev mycket el här, tror många gamla hus med metallrör har nyare ledare i dem, masonit med tapet utan större problem. Masoniten kan vara "lite bubblig", de kan krypa fram spik, skarvar kan spricka. Har man flera lager gammal tapet minskar risken för sprickor mellan masonitskarvarna. Tar man bort all gammal tapet kan man förbättra skarvarna, limma och skruva (försänk först). Limma gärna breda (15cm kanske) remsor målarväv över skarvarna. Spackla, slipa och tapet eller måla.
  Spricker ju ibland i nyare hus med gips också om det rör/sätter sig även om ytskicken är korrekt utförda.
   
 12. J
  Medlem · stockholm · 4 078 inlägg

  JohanLun

  Medlem
  Tänk som redan påpekats några gånger innan du river foder , dörrar , fönster mm. Det brukar vara unika och fina profiler och inget som finns på byggmarknaden. Om det redan är bytt, överväg skaffa tidstypiska dörrar och foder.
   
 13. bogani
  Medlem · 9 inlägg

  bogani

  Medlem
  Foder och socklar var alla helraka profiler som såg relativt moderna ut så det åkte på tippen. Ska åka och kika lite på närmsta hyvleri om de har något fint som kan passa.

  Tack för alla svar förövrigt
   
  • Laddar…
 14. imported_Benno
  Medlem · Korpilombolo · 1 545 inlägg

  imported_Benno

  Medlem
  20-talet hade inte kurvig "allmogeprofil" utan raka linjer på foder och golvsocklar. Dock med profiler så är de helt släta är de bytta någon gång. Det är svårt att hitta just 20-talsprofiler i standardsortimentet. Det kostar ett par tusen att ta fram ett stål plus ett par tusen till eller mer för ställkostnaden i hyvleriet, sa de på ett av alla byggnadsvårdsvaruhus.
   
 15. J
  Medlem · stockholm · 4 078 inlägg

  JohanLun

  Medlem
  Där jag bodde som barn var det ett väldigt enkelt päronfoder. Farsan tog fram stål på kanske 80 talet på en såg i Uppsala. De har inte kvar huset men jag tror han köpt foder av den modellen två gånger sen dess (vår sommarstuga har 20-talsfoder fast den är nybyggd). Tror jag ska fråga vilken såg och kolla om den finns kvar...

  I Stockholm tycker jag panel och list har ett hyfsat sortiment.

  Mer på ämnet

  https://www.byggahus.se/forum/threads/foder-och-golvsockel-20-talshus.401329/page-2
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.