Byggahus.se

Svårstartad bandsåg (mindre clas ohlsonvariant)

 1. D
  Medlem · norrland · 37 inlägg

  dokimazooo

  Medlem
  Hej

  Har en liten o gammal grön bandsåg från clas ohlson, som vägrar att funka. Då jag pluggar in den så lyser den röda knappen som sitter mittemellan på-o avknapparna. Igår testade jag med nätuttag i hemmet, samtidig som jag tryckte ner på-o avknapparna samtidigt samt växelvis o då rasslade den till nån sekund. Enligt säljaren funkade den o han hade testat den samma dag som han sålde den också.

  Nån som har nån aning om vad som kan vara orsaken?

  Mvh D
   
 2. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Du har någon form av relä/kontaktor där , troligtvis håller den inte kvar ( egenhållning ) vid tryck på start , öppna fota och lägg upp så kanske du kan få hjälp
   
 3. I
  Medlem · Dalarna/Gagnef · 1 199 inlägg

  ichgary

  Medlem
  Enklast är om du kontaktar Clas Ohlson direkt :) De kan säkert hjälpa dig!
   
  • Laddar…
 4. D
  Medlem · norrland · 37 inlägg

  dokimazooo

  Medlem
  Tack för svar men har urusla erfarenheter av deras kundservice.
   
 5. D
  Medlem · norrland · 37 inlägg

  dokimazooo

  Medlem
  Tack, var rädd för att jag skulle behöva öppna upp men det får bli så.
   
 6. HogeN
  Lösvirkesbyggare · Österbotten · 381 inlägg

  HogeN

  Lösvirkesbyggare
  nej nej nej...oavsätt vad säljar säher skall det alltid testas innan köp... och blir säljar lite nervös när du söker eluttaget är det bara att åka hem igen
   
 7. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 19 501 inlägg

  Bo.Siltberg

  Hobbyelektriker
  Jag gissar att du har en startapparat såsom denna. Den liknar säkert inte din, men du har nog en separat låda med start och stoppknapp. Det brukar finnas en hållkrets och kanske även ett motorskydd i dessa. Så det kan antingen vara fel på hållkretsen (som går genom motorn, ev via ett överhettningsskydd) eller något mekaniskt fel på brytaren. På din beskrivning låter det ju som glapp om du måste fippla med knapparna så. Det är isärtagning och felsökning som gäller.

  202.863_(2).jpg
   
  • Laddar…
 8. D
  Medlem · norrland · 37 inlägg

  dokimazooo

  Medlem
  Tackar, får ta itu med det då tiden finnes, precis som du nämner så är det en liten svart box där av o påknappen samt röda lysdioden sitter
   
 9. D
  Medlem · norrland · 37 inlägg

  dokimazooo

  Medlem
  Det stämmer men är ganska säker på att han talade sanning o så var det så sjukt lågt pris haha
   
 10. D
  Medlem · norrland · 37 inlägg

  dokimazooo

  Medlem
  Har börjat felsöka men det känns svårt att felsöka korrekt ungefär......... var någon del i röd plast som strömbrytarknappen trycker ner och har testat att trycka ner piggen själv och det låter liksom som att maskinen måste ladda för att börja fungera......... och att den gör det när jag trycker flera gånger och/eller håller ned knappen.........


  Jag råkade också pilla med skruvmejsel där för att trycka ner piggen och i samband med det dog proppen......... pga kortslutning gissar jag......... kan det också påverka maskinens funktionalitet?????????
   
 11. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 19 501 inlägg

  Bo.Siltberg

  Hobbyelektriker
  Lite svårt att se men det ser ut som en enkel tvåpolig strömbrytare? Eller finns det någon tråd med som skulle kunna vara från ett överhettningsskydd? I vilket fall ser det endast ut att finnas en strömbrytarfunktion så du bör kunna följa upp hur den är kopplad. Det låter ju som glapp i själva strömbrytaren, vilket också är det mest sannolika. Den borde gå att byta till något likvärdigt. Om det inte går att hitta något passande så går den kanske att montera externt.
   
 12. D
  Medlem · norrland · 37 inlägg

  dokimazooo

  Medlem
  Tackar ska kolla vidare:D:D
   
 13. Frustrator
  Verktygstokig · Halland · 5 558 inlägg

  Frustrator

  Verktygstokig
  Jag hade felsökt varje del för sig tror jag.

  1. Koppla på en stickpropp direkt till sladden från motorn (dvs koppla bort hela strömbrytaren)
  2. Test-mät sladden som går från stickproppen till brytaren.

  Om de två fungerar som de ska ligger problemet i brytaren.
  Jag hade själv problem med min gamla inca-hyvel när jag köpte den..den gick igång ibland och ibland inte..meckade med brytaren i timmar i tron om att det var den..inget funkade.. sen testade jag kabeln från brytaren till stickproppen, den glappar, byte den och allt funkade frid och fröjd..


  Om det är brytaren som glappar hade jag bytt ut den (om det inte bara är en dåligt åtdragen skruv) man vill inte ha krångel med brytaren vid ett nödläge.
   
  • Laddar…
 14. GK100
  Medlem · Jönköping · 10 609 inlägg

  GK100

  Medlem
  Ta lite fler bilder över de olika delarna. Det som syns på bilden verkar vara lampa och tryckknapp dvs något som styr ett relä eller kontaktor och inte motorn direkt. Med märkningen där borde det stå X2 och 21 på andra sidan.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.