Byggahus.se

Plantera buxbom

 1. Ejmelie
  Medlem Nivå 6
 2. B
  Medlem · Nivå 23
  Om du har dem kvar i krukor så kommer de fort att bli torra så du får springa och vattna varje solig sommardag.

  Ska de klara sig mer normalt behöver de väl snarast 40-50 cm djup jord och sen jord en bit utanför själva plantans yttermått (storlek som färdigväxt).
   
 3. Ejmelie
  Medlem Nivå 6
  Och tack för tipset. Då är det lika bra att gräva ner dem med andra ord.
   
 4. Claes Sörmland
  Medlem · Nivå 22
  Gräv ett dike för att luckra befintlig jord men fyll det inte med ny jord och särskilt inte sån där mullrik påsjord. Då får du bara en jättekruka där vattentransporten till omgivande mark inte fungerar, resulatet är torka och vattningskrav för fina plantor. Mulljorden sjunker dessutom när den bryts ned över åren.

  Använd den befintliga mineral jorden, buxbom trivs särskilt bra i lerjord så råkar det finnas lera i jorden desto bättre. Men de växer i det mesta iklusive sandiga och grusiga jordar. Men mer gödsel krävs då.
   
 5. Ejmelie
  Medlem Nivå 6
  Dom kommer stå i singel, alltså ingen tidigare jord där. Räcker det att gräva ett 50 cm djupt hål lika stort som buxbomen?
   
 6. B
  Medlem · Nivå 23
  Nej, då kommer ju jorden att fort blandas med singeln när det regnar eller du vattnar så att buxbomen snart knappt har någon jord.
   
 7. yonna
  Medlem · Nivå 15
  Jag vet inte var du bor men här i södra delen av landet har buxbomssjukan spritt sig. Kyrkogårdarna har fått extra allvarliga (och kostsamma angrepp). Det har visat sig att buxbomshäckar som står i grus är mer mottagliga för sjukdomen - förmodligen för att det blir för varmt/torrt för rötterna. Det finns angrepp i mitt närområde men mina buxbomar (jag har mycket) klarat sig utmärkt där de står med gräs runt. Trots den extremt torra sommaren med kommunalt bevattningsförbud har mina planteringar klarat sig utmärkt i söderläge. Men gräsmattan är gul.