personstarthumb-up

Laga element - radiator

6k läst  7 svar

 1. T
  Medlem Nivå 1
  Hur lagar man bäst ett hål i ett element? Givetvis kan man byta hela elementet, men hur gör man om man vill slippa det. Kan gaslödning vara ett alternativ? Vad ska man löda med? Tenn? Alu? Krävs svetsning? Vilken typ? Andra alternativ? Det rör sig om gamla sektionsradiatorer (dock inte den riktigt gamla typen med fötter).
   
 2. J
  Medlem Nivå 8
  Jag fick hjälp av en rörmockare när några av mina element frös sönder i sommartorpet p.g.a strömavbrott. Han gassvetsade dem och provtryckte sedan.
   
 3. B
  Medlem Nivå 2
  Svetsa läckan. Det är järn radiator. Svetsa med pinne mig/mag eller gas. Men provtryck efter .
   
 4. T
  Medlem Nivå 1
  Tack för svar. Någon gassvets har jag inte tillgång till. Fungerar elsvets? Vilken typ av elektrod ska inköpas? Eller skulle det fungera med gaslödning (typ gasolbrännare)?
  Någon som klarat av att fixa trasiga element på egen hand utan röris?
   
 5. L
  Medlem Nivå 3
  Ta inte illa upp nu, men om du inte vet vad du ska svetsa med så tror jag inte att du har speciellt bra förutsättningar att svetsa ihop det bra. Har du ingen svetskunnig bekant?
   
 6. T
  Medlem Nivå 1
  Ja det har du helt rätt i. Krävs det svetsning får jag nog be någon om hjälp, men skulle det inte kunna räcka med någon typ av gaslödning? Räcker inte den temperaturen?
   
 7. prototypen
  Medlem Nivå 19
  Du måste nog upp på hårdlod ca 700 grader och det "orkar" inte gasol.
  Har man väl släpat fram Acetylen + Oxygen så är det bättre att man går på orginalsammanfogninen, gassvetsning. Löda kan vara vanskligt då det finns rost och smuts i fogen.

  Protte
   
 8. V
  Medlem Nivå 1
  Att löda radiatorer är inte bra. Är det en sektionsradiator och hålet inte är för stort kan det räcka med svetning. Dock så brukar det vara så att finns det ett rosthål så finns det fler...
  En annan variant om det gäller sektionsradiatorer är att helt enkelt ta bort den skadade sektionen med vinkelkap och sedan svetsa ihop det igen. Gassvets med tråd är en variant, det går även utmärkt att köra med svetslikriktare. Eftersom stålet i radiatorer är av enkel art (SS1312) kan man köra med P43 pinnar.

  Personligen skulle jag nog byta ut radiatorn mot ett nytt. Det finns nya sektionsradiatorer.

  Mvh
   

Hej där! så kan du också ställa frågor i forumet. :love: