Byggahus.se
Steatitelementet till min Metro Therm 200L 2014 tackade för sig. Köpte en ny och skulle montera men märkte då när beredaren svalnat att det läckte från tuben, i skarven där man för in elementet.

Tog loss tuben och det var ingen vacker syn, kalk så in i helvetet. Anoden var lös. Den är snart 10 år, är det värt att byta bara tuben när det ser ut så här? Går det att få bort från insidan eller är det snart genomrostat där också? Eller satsa på nytt, i så fall en mindre beredare som täcker nuvarande behov?

Grundproblemet...kalkrikt vatten (Uppland) men har avhärdaren som ska fungera, hoppas jag 😆

Tacksam för kloka synpunkter!
 
  • Rostig avloppsstoppning i ståldiskho med förfallna rör och smuts samlad runtomkring. Behöver reparation eller utbyte.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Insidan av en cymbal, slitage, trumstock, rostfläckar, använd i musikspel.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Går att byte kondomen, finns som reservdel, mellan ca 3 kkr, och 2 kkr. synd bara att offeranoden sitter fast i den. Har du en bult på topp av beredaren, så går det att sätta en annan typ där. Den i botten är ca 570mm lång och den uppe är lika i ett stycke 475 mm och då får man sätta en rostfri skruv och mutter i hålet med en gummipackning på insidan, har fått kapa en sådan ca 4 cm för att få dit den, taket tog emot.
 
  • Gilla
Sleepmaskinen
  • Laddar…
Ja, det går ju att byta ut, kostnad ca 5000 för tub och steatitelement. Men det känns som en kraftig varningssignal att det rostat hål, kan det bero på att offeranoden inte funkar? Då kan själva tanken kanske också snart ge upp, eller?
 
Den typen av VVB har ett emaljhölje och kanske det beror på ditt vatten, kalkhaltigt så är det bara emalj som gäller. Nu är den 10 år så någon garanti för hur emaljens tillstånd är, går inte att säga. Att tuben ser ut som den gör, är nog för att den har blivit värmd och emaljen fått sprickor och börjat rosta. steatiten börjar att glöda när det värms. I tanken blir det inte så varmt, så det brukar klara sig. Har du avlopp under, kan du spola med en slang och nu med så stort hål kunna lysa in och kanske se hur det ser ut, ska inte vara rost av större format i den, kanske avlagring från tuben som följt med runt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.