Byggahus.se

Hur får vi plats med element?

 1. S
  Medlem Nivå 1
  Vi ska påbörja ombyggnad av köket och eftersom vi är nybörjare i detta skulle vi behöva lite råd. Vi har vår snickare att prata med, men skulle behöva fler åsikter.
  Huset är från 1948 och vi ska göra om kök + matrum till ett stort kök. Idag har vi plankgolv (källare under) och ett vattenburet element i varje rum. Plan ett var att lägga in vattenburen golvvärme (fjärrvärme) och nytt parkettgolv på det befintliga plankgolvet. Men nu skulle jag helst istället behålla plankgolvet och då är inte golvvärme ett alternativ (...). Men då får vi problem med att vi tänkte ersätta ett fönster (det i matrummet, syns rakt fram i köksritningen) med altandörr (jo, det finns altan utanför idag) och då försvinner platsen för elementet. Kan ett långsmalt element bredvid dörren räcka (blir dock rätt nära kyl)? Eller kan man sätta ett till element i det som är dagens köksdel (slutet av bardisken), idag är det bara ett (ickefungerande, det som är 70 över golv)? Någon som har ett smart tips?
   
 2. pelpet
  Medlem · Nivå 21
  Ta en titt på epecon.se. De har en radiator "under" som förläggs i golvet. Du kan också sätta en kickspace fläktkonvektor under en köksbäck. Enligt Martin Timell känns det nästan som golvvärme.
   
 3. 13th Marine
  Renoverare · Nivå 19
 4. mycke_nu
  Medlem · Nivå 22
  Riv innertaket i källaren och montera golvvärmen underifrån. Pilligt, men det går.
   
 5. H
  Medlem Nivå 1
 6. Krilleman
  Husägare · Nivå 25
  En kickspace har jag installerat hos far & mor, trevligt alternativ. Dom hade samma problem som TS, att köket tog upp för mycket plats under fönstret.

  Timells argument att det känns som golvvärme är lite väl överkurs! Visst det blir varmare på golvet men aldrig som äkta golvvärme!

  Summa sumarum är iaf att det fungerar bra hos dom, och den tar ingen plats, monteras i valfri tröskel under köks-skåpen bara du får fram ledningen för värmen och lite ström!
   
 7. S
  Medlem Nivå 1
  Tack för bra svar :) Fläktlösningen är klart en idé som tål att tänkas på. Snickaren vår hade även idé om att ta upp varannan planka i golvet och lägga golvvärme...
   
 8. pelpet
  Medlem · Nivå 21
  Ni har inte vattenburen el? Isåfall kanske IR-paneler i taket också kan vara ett alternativ. El som el, liksom.