Gubbalyckan

256k läst  505 svar

 1. Racing
  Medlem Nivå 16
  Efter närmare 25 år i ett sjuttiotalshus som omvandlats totalt över åren i ett otal renoveringsprojekt men där jag egentligen aldrig velat bo då jag alltid trivts mycket bättre på landet fick jag äntligen regeringen med mig på att sälja och försöka hitta en gård utanför tättbebyggt område. Att hon samtidigt blivit med häst hjälpte säkert till :rolleyes:

  Hemnet luslästes varje dag och alla ställen som var till salu inom 5 mils radie besöktes och granskades väldigt noga. Jag hittade många ställen med stor "potentential" men alla ratades rask av frugan. Det låg i fel kommun, för dyrt, för dåligt, fel färg, inga ridvägar osv. Insåg efter ett par månader att jag aldrig kommer att hitta något ställe som skulle få godkänt :thumbdown:

  Återstod då att bygga nytt hus på landet, bara att beställa hem huskataloger och köra ut på landet och hitta en bit mark. Hur svårt ska det vara (y)

  Huskataloger plöjdes och all åkermark i närområdet inventerades. Visade sig inte alls vara så lätt som jag trodde, vi hittade varken ett hus vi ville ha eller en markplätt som var till salu. :confused:

  Hustillverkarna hade många fina hus, men inget som tilltalade oss fullt ut, återstod då bara att rita själv. Fram med ett rutat block och blyertspenna och några timmar senare efter ett antal ratade skisser så fick jag fram något som vi båda tyckte var vårat drömhus. Försökte stjäla godbitarna från de hus vi gillade i alla huskataloger, ni ser säkert likheter med vissa småhustillverkares hus i vårt hus.

  Vi ville bo på ett plan, ha öppen planlösning i kök, matrum, vardagsrum med öppet upp till nock, separat sovrumdel, barn och vuxna i vars sin del av huset ;) och badrum i anslutning till sovrum samt ett stort garage(mitt önskemål) och pool eftersom vi hade det i vårt gamla hus.Vi ville ha ett vitt stenhus med dubbeldörr(frugans önskemål) i entren, modernt men byggt i skånsk stil så det passar in i landskapet.

  Och efter många mil på landbygden och avfärdade förslag på lägen så hittades den perfekta platsen bara någon kilometer från stället där frugan har sin häst. Efter att tagit reda på vem som ägde marken så sjönk dock hoppet då detta skogsföretag inte precis är kända för att sälja av delar av sina ägor. Men man kan inte mer än fråga :) Och till min förvåning var det inga som helst problem att köpa loss denna bit för gängse markpris och att jag fick stå för avstyckningskostnad. Att de sedan inte ville sälja lika mycket som jag ville köpa är en annan sak. Jag fick i alla fall loss lite mer än 1 ha inklusive en bäck som rinner i gränsen på tomten.

  En förfrågan till kommunen om preliminärt bygglov klarades av på någon vecka med ett positivt resultat. Detta var i början på juni 2015. Ansökan om avstyckning lämnades in till lantmäteriet.
  Och den 30/6 lämnades även ansökan om bygglov in till kommunen.

  Natten den 2/7 rullar en grävmaskin in på Gubbalyckan(namnet på denna ko-äng). DSC_2450.jpg

  För att nästa dag gräva ett provhål för infiltration. DSC_2451.jpg
  Har själv svår koskräck så jag stod säkert på andra sidan om taggtråden. DSC_2453.jpg

  Vad jag inte vet denna dag är att det ska ta ytterligare 7 månader innan tomten faktiskt är min.
   
 2. jockeping
  Renoverare · Nivå 6
  Spännande!
   
  • Laddar…
 3. Chrissofsweden
  Renoveringsnovis · Nivå 23
  Magiskt!
   
 4. maah
  Hobbysnickare · Nivå 14
  Fint läge!
  Hoppas på en innehållsrik och spännade tråd ;)
   
 5. M
  Medlem Nivå 1
  Kul tråd!
   
 6. Racing
  Medlem Nivå 16
  Tack för era kommentarer, jag hoppas att det både ska bli spännande och innehållsrikt.

  Vi fortsätter då efter den 3/7 2015.
  Fick mina skisser omvandlade till konstruktionsritningar via ett företag på nätet för den nobla summan av 20 papp, vilket var ett överpris för vad jag fick. Med facit i hand skulle jag gjort dessa själv. Å andra sidan sparade jag tid då jag själv var fullt sysselsatt med att hitta entreprenörer och ta in priser. Även en KA hittades på nätet men som bodde i närliggande kommun och efter lite dividerande så kom vi fram till att 10 papp, hörs inte mycket men å andra sidan la han nog inte ens 10 timmar totalt och då är jag snäll :)

  Bygglov och tillstånd för infiltration, vatten och bergvärme var klart till den 7/8.
  Snacka om smidigt absolut ingen byråkrati utan bara tjänstemän som verkligen försökte göra ett bra arbete, blev otroligt bra bemött av dessa herrar och damer som verkligen ville hjälpa mig, men de var nog inte riktigt vana vid att arbeta i mitt "tempo".

  Så här såg provgrop ut för infiltration, perfekta förhållanden enligt Söderåsens miljöförbund.
  hus 007.jpg

  Den 10/8 börjar schaktarbeten. Samtidigt flyttas staket så korna inte kommer in på ängen längre.
  hus 001.jpg
  hus 002.jpg
  hus 005.jpg
  hus 006.jpg

  Var tvungen att köpa in en bod till entreprenörer, hittades på blocket.
  FFR33 023.jpg

  Tomten var mycket mer ojämn än jag trodde och vi var tvugna till att flytta en hel del massor då jag ville att hus och garage skulle ligga i samma plan. Hus och garage har lite olika taklutning men nockhöjd är densamma då jag ville att dessa skulle harmonisera. Jag ville inta ta ner höjden på kullen alltför mycket vilket innebar att jag även fick köpa in fyllnadsmassor för att få "rätt" höjd. Man vill ju se ut över nejden. ;) när man sitter med sin öl på uteplatsen i eftermiddagssolen.

  Anläggarna kom nu med besked att de inte kunde gräva ut för pool nu eftersom de ansåg att det fanns risk att mark under husplatta kunde rasa ner i hål för pool. Bara att bita i det sura äpplet. :mad:

  Dags att sätta ut husen på den nu avschaktade marken.
  hus 011.jpg
  hus 001.jpg
  hus 003.jpg

  Och så läggs det avloppsrör och dagvattenrör
  hus 004.jpg
  hus 005.jpg
  hus 006.jpg
  hus 007.jpg

  Och så kom firman som skulle borra efter vatten och bergvärme och la in sina slangar, själva borrningen görs senare.
  hus 008.jpg

  Snart klart för att göra grunden. Det är nu den 20/8 2015
  Denna dag anländer "husgrundpaketet"
  hus 001.jpg

  Imorgon gör vi klart plattan :cool:
   
  • Laddar…
 7. H
  Medlem Nivå 4
  Intressant
   
  • Laddar…
 8. slazt
  Medlem Nivå 3
  Hej! Jag och min sambo har just nu en liknande situation.

  Därför undrar jag hur ni gjorde med köpekontrakt? Ni började alltså bygga innan tomten var er, risker med detta?

  Köper ni en fastighet som inte är avstyckning och klar och bygger på den fastighet så som den heter innan den är en egen. Hur fungerar detta?

  Så häftigt att hitta "sin tomt", vi känner oss ganska begränsade i kommun, område, antal och avstånd till grannar, utsikt, solstreck..hur ska man tänka? Är det OK att nöja sig utefter dem krav man satt upp att inte alla kan uppfyllas.

  Härlig resa att följa :)
   
 9. L
  Medlem Nivå 1
  Wow! :) Skall följa ditt bygge med stort intresse.
   
 10. Rådalen
  Medlem Nivå 4
  Detta ska absolut följas, högt tempo!
   
 11. S
  Anonym
  hoppas att det är färdigt när projektet startade runt 2/7 2015.
  eller är det fel? RACING
   
 12. Racing
  Medlem Nivå 16
  Tackar för visat intresse.

  Köpkontrakt upprättades med markägare innan bygge påbörjades, betalning skulle ske vid godkänd avstyckning från Lantmäteri(vilket skulle ta sin tid). Avgift för avstyckning skulle jag stå för.

  Nackdel med att påbörja bygge innan du äger tomten är att du inte kan få byggkreditiv och skulle det vara så att avstyckning inte går igenom(det händer) så bygger du ditt hus på annans mark vilket iof är lösbart med arrende men kanske inte optimalt. Vi fick även in förköpsrätt till mark runt omkring oss i fall det skulle bli aktuellt med försäljning av detta i framtiden. Generellt sett om man ska göra så här måste man kunna lita på varandra till 110% och en bra kontakt i banken är inte helt fel såvida du inte har ett antal mille under madrassen(vilket jag aldrig haft).

  Så just då startades husbygget på mark som inte var min och utan byggkreditiv vilket innebar att det hus vi bodde i fick läggas ut till försäljning för att få in lite kapital. Vi fick sålt huset direkt, dock ville vi inte lämna det förrän 1/4 2016, då vi trodde det nya huset kunde vara färdigt(född optimist:rolleyes:) så det innebar att vi bara fick ut handpeningen så länge.

  Så fortfarande lite short på cash :thumbdown: ;)

  Så här såg det förra huset ut
  Chatta 083-1.jpg

  Till anläggning av plattor,

  hus 002.jpg
  hus 008.jpg
  hus 005.jpg

  Och så på med lite betong
  hus 003.jpg
  hus 005.jpg
  hus 005.jpg
  hus 010.jpg
  hus 011.jpg

  Husplattan härdade perfekt utan några större sprickor.
  Garageplattan däremot brände alldeles för snabbt trots vattenbegjutning och såg ut så här överallt, vilket kändes :thumbdown:
  hus 001.jpg

  Infiltration lades ner i backen
  hus 012.jpg

  Nu är det den 3/9 och plattorna fick härda några dagar, den 6/9 kom blocken.
  hus 004.jpg

  Imorgon börja vi bygga :)
   
  Redigerat 2 feb 2017 14:49
 13. Racing
  Medlem Nivå 16
  Jaha då börjas det sätta block, polska murare de började mura den 9/9. Blocken till huset är polska och 360 mm och till garage 300 mm. Lägg även märke till de något udda placeringarna av rör till stuprännor :(

  FFR33 001.jpg
  FFR33 003.jpg
  FFR33 008.jpg
  FFR33 010.jpg

  Då var första lavet lagt, som ni ser läggs det på en tjock tjärpapp. Murararna la rätt mycket tid på detta lav. De pratade inte ett ord svenska, engelska eller tyska så teckenspråk och rita var enda kommunikationsvägen.

  hus 001.jpg

  Allt bruk blandades i spann

  hus 003.jpg
  hus 002.jpg

  Utsikt från min tomt mot grannen(bilen är min)
  FFR33 017.jpg

  Det växer sakta
  hus 007.jpg
  hus 008.jpg

  Nu är det den 17/9
  hus 001.jpg
  hus 002.jpg
  hus 003.jpg
  hus 004.jpg
  hus 005.jpg
  hus 006.jpg

  Gillar ni inte mycket bilder så är inte detta rätt tråd för er ;)
  Nu börjar det även komma upp innerväggar, detta är "köksväggen"
  hus 010.jpg
  hus 008.jpg

  Överliggare tog från HH
  hus 011.jpg
  hus 012.jpg

  Har ser ni även U-block som användes till kronan.
  hus 009.jpg
  hus 007.jpg
  hus 006.jpg
  hus 005.jpg
  hus 003.jpg
  hus 004.jpg

  Och så kom dessa den 25/9
  hus 013.jpg

  Häng med på nästa uppdatering.
   
 14. 13th Marine
  Renoverare · Nivå 17
  Då är detta rätt tråd för mig =)
   
  • Laddar…
 15. H
  Medlem Nivå 3
  Underbart med massa bilder!

  Oftast glöms fotandet bort och så har man med lite tur en före bild, och sen bilder på slutresultatet. :)
   
  • Laddar…

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: