Byggahus.se

Flaggstångsprojekt

 1. M
  Medlem · Västerbotten · 649 inlägg

  Mr_Smurf

  Medlem
  Ända sedan vi la ner den gamla hackspettplågade flaggstången för 25 år sedan så har jag varje sommar funderat på att sätta upp en ny men jag har som aldrig fått tummen ur riktigt.

  Men nu i helgen så tog jag tag i det och högg mig en flaggstång och drog hem.
  Jag vet att det inte är rätt tid för att hugga flaggstång men det var i alla fall lätt att fläckbarka den när den savar.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1510.JPG


  17.5 meter mäter den totalt, jag har som sagt inte ringbarkat utan bara fläckbarkat så den inte ska torka för fort. Men jag kommer inte att torka den liggande utan planen är att resa den och låta den torka stående och sedan fälla den igen nästa sommar och börja behandla den.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1520.JPG


  Men först måste jag göra något åt det gamla flaggstångsfästet.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1513.JPG


  Jag tänkte testa Fertan rostlösning för att lösa upp rosten, sedan lägga på ett lager grundfärg och så vit hammarlack på det.

  Jag har beställt Fertan från tyskland och det kommer förhoppnngsvis i slutet av veckan och sedan kommer jag lägga ut bilder av resultatet.

  Jag behöver dock hitta mig en ny knopp/kula till flaggstången för den som satt på den gamla stången var i väldigt dåligt skick både bucklig och färgfallen och vad jag förstår så finns det bara en tillverkare kvar i Sverige av metallknoppar.
  Men jag gillar inte att den knoppen är tvådelad och att sätta upp en plastknopp i en flaggstång av trä gör ju nästan ont.
   
  Redigerat 20 jun 2015 23:31
 2. C
  Medlem · Stockholm · 5 285 inlägg

  corre

  Medlem
  Men en guldmålad träknopp? Utmärkt slöjdarbete till vintern.
  Skoj initiativ iaf, roligt med en äkta flaggstång!
   
  • Laddar…
 3. M
  Medlem · Västerbotten · 649 inlägg

  Mr_Smurf

  Medlem
  Att karva ihop en knopp av trä är ju inte så svårt men den kommer nog tyvärr kräva lite för mycke underhåll för att hållas fin.

  Jo, jag är kanske lite gammaldags av mig men har man en gammal västerbottensgård så ska det vara en riktig träflaggstång.

  Idag har jag frigjort fundamentet och det är en del sprickor i det så jag kommer nog köpa lite färdig betong och lägga igen sprickorna med.
   
  • Laddar…
 4. C
  Medlem · Stockholm · 5 285 inlägg

  corre

  Medlem
  Ett bra tips då är högtryckstvätten med turbolans om du har. Gå hårt på fundamentet och ta god tid så lossnar all risig betong.
   
 5. K
  Medlem · Skåne · 204 inlägg

  koolla

  Medlem
  Köpte kula på Clas Olsson och de har i mässing.
   
 6. J
  Medlem · Stockholm · 278 inlägg

  J-stedt

  Medlem
  Ursäkta en okunnig, men varför är det inte rätt säsong att fälla träd till flaggstång?
  Förr topphögg man ju gran på våren för att få kådrikt virke till fönsterbågar. Gamla fönster lönar sig att renovera eftersom de verkar hålla hur länge som helst. Borde vara en bra egenskap även för en flaggstång.
   
 7. MathiasS
  Medlem · Stockholm · 28 976 inlägg
  Den är fuktigare nu är om den fällts på vintern.
   
 8. J
  Medlem · Stockholm · 278 inlägg

  J-stedt

  Medlem
  Den är alltså mer fylld med skyddande sav (kåda). Påverkar väl torktiden en del, men du lär väl ändå inte använda stången i sommar.
   
 9. M
  Medlem · Västerbotten · 649 inlägg

  Mr_Smurf

  Medlem
  Tack för tipset har kört hårt med tvätten.

  Jo, men den har en midja som jag inte gillar.
  Ska försöka hitta en äldre modell typ som den nedan för den tycker jag är snyggare form på.

  images.jpg

  Det har mest att göra med att den innehåller så mycket vatten nu att den blir tung att hantera och tar längre tid på sig att torka.
  Om man vill att den ska kåda så ska man egentligen ge sig på den i skogen minst ett år innan man fäller den men det har jag inte tålamod till.
  Men blir denna dålig så har jag en hel skog med senvuxen, underväxt gran att plocka av. Denna är 70 år men har varit instängd under andra granar så den var bara ca 20 meter till toppen.
   
 10. M
  Medlem · Västerbotten · 649 inlägg

  Mr_Smurf

  Medlem
  Den ska få ligga och torka lite några veckor sedan ska jag resa den så får den torka klart stående och om jag har vädrets makter med mig så kan jag börja behandla den i slutet av nästa sommar och om inte får den stå till sommaren där på.

  Men det finns de som påstår att om man fäller den på vintern så kan man börja behandla den redan samma år men det tror jag inte på, då ska det vara en väldigt tunn och kort flaggstång. Minst ett år måste den torka.

  Saven är dock inte samma som kåda, men man behandlar med rå linolja tillsammans balsamterpentin för att få samma effekt som den skyddande kådan.
   
  Redigerat 21 jun 2015 23:18
  • Laddar…
 11. M
  Medlem · Västerbotten · 649 inlägg

  Mr_Smurf

  Medlem
  Hittade de gamla fästjärnen som hörde till flaggstången idag inne i vedhuset och även plankorna som var i u-balkarna.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1525.JPG


  Järnen går att återanvända eftersom det inte var allt för stora rostangrepp, eventuellt så kanske jag svetsar på lite mer gods just där rosten ätit som mest men de var i rätt bra skick ändå.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  FullSizeRender.jpg


  Plankorna var i sämre skick, ändträet var väldigt sprucket och dåligt men jag hade en planka med liknande dimensioner så jag kunde göra nya till u-balkarna. Ställer jag dom med ändarna i cuprinol några timmar så håller dom länge.

  Fundamentet var dock så sprucket och dåligt så det får jag gjuta om, det ser ut som de bara grävt en grop slängt ner lite stora stenar och hällt lite cement i hålet.
   
  Redigerat 23 jun 2015 23:09
 12. stefancrs
  Medlem · Västra Götaland · 1 948 inlägg

  stefancrs

  Medlem
  Vilket roligt projekt! Riktig flaggstång är mycket trevligare.

  Förlåt om jag kapar tråden lite med en dum fråga... Vi flyttade in i vårt hus i november och det är en träflaggstång på tomten. Jag vet inte hur gammal den är men skulle gissa från 30-talet, absolut inte nyare än 70-talet (ja, stort spann, jag vet). Den förra ägaren sa "den där ska man nog ta ner, vi har inte hissat flagg på många år i den".

  Hur vet man om en flaggstång är OK? Måste man fälla ner den och typ knacka på den? Och hur... hur fäller man lämpligen ner den? :) Den är redigt lång och fäller i foten, givet att jag kan få bort bulten som håller den på plats.
   
 13. M
  Medlem · Västerbotten · 649 inlägg

  Mr_Smurf

  Medlem
  Ta hjälp av en traktor när du fäller den. Om den är dålig i toppen så är det bara att korta av den någon meter.

  Själv så gick mina planer inte som jag tänkt, det flaggstångsämne jag tog hem blev snett så jag får ge mig ut i vinter och hämta hem några nya granar.
   
 14. stefancrs
  Medlem · Västra Götaland · 1 948 inlägg

  stefancrs

  Medlem
  Går tyvärr inte komma fram med traktor :)
   
 15. M
  Medlem · Västerbotten · 649 inlägg

  Mr_Smurf

  Medlem
  Så, väcker liv i den här gamla tråden :)

  Det kom massor med annat i vägen så flaggstångsprojektet blev liggande på is, men nu har jag sett ut en annan gran som ser lagom stor ut, så den tänkte jag hugga ner till vintern..

  Men jag funderar på om man skulle ta och ringbarka den längst ner där jag tänker kapa den så att den får kåda under sommaren och dö av. Om jag sedan kapar den där den är ringbarkad så borde koncentrationen av kåda göra att den blir betydligt mer beständig mot röta i foten av flaggstången.

  Sedan tänkte jag skrapa igen så mycket av kådan jag kan och lösa upp den med terpentin och använda den tillsammans med rå linolja för att behandla ändträet.

  Eller är jag helt ute och cyklar?
   
  Redigerat 2 jun 2019 15:58
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.