8 648 läst · 36 svar
9k läst
36 svar
Bräckt vatten i borrad brunn - vad kan man göra?
Ett omvänt osmos vatten har varken positiva eller negativa effekter på kroppen ur mineral synpunkt enligt den forskningen som finns. Däremot så är det främst ur teknisk aspekt som man vill få upp alkaliniteten och pH-värdet.
Här kan ni läsa vad Livsmedelsverket säger.
Livsmedelsverkets bedömning
• Livsmedelsverket gör bedömningen att, vid en varierad kosthållning, användningen av dricksvatten framställt genom omvänd osmos varken medför positiva eller negativa hälsoeffekter på befolkningsnivå, med avseende på intaget av mineralerna kalcium (Ca), kalium (K) och magnesium (Mg). 5
• Livsmedelsverket gör bedömningen att användningen av dricksvatten vid tillagning av livsmedel (kokning), framställt genom omvänd osmos inte påverkar innehållet i de tillagade livsmedlen på ett betydande sätt med avseende på näringsinnehåll. • För att minska risken för korrosion i ledningsnätet och även uppfylla kraven i Livsmedelsverkets föreskrifter (SLVFS 2001:30) om dricksvatten är det ofta nödvändigt att justera pH-värde, alkalinitet och kalciumhalt.
• Ett avsaltat vatten med bara ett fåtal mineraler tillsatt kan ge upphov till förändringar i vattnets lukt och smak. Underlag för bedömningen - Livsmedelsverkets Risk- och nyttovärdering RN07_2016
https://www.livsmedelsverket.se/glo...iskhanteringsrapport-avjonat-dricksvatten.pdf
Här kan ni läsa vad Livsmedelsverket säger.
Livsmedelsverkets bedömning
• Livsmedelsverket gör bedömningen att, vid en varierad kosthållning, användningen av dricksvatten framställt genom omvänd osmos varken medför positiva eller negativa hälsoeffekter på befolkningsnivå, med avseende på intaget av mineralerna kalcium (Ca), kalium (K) och magnesium (Mg). 5
• Livsmedelsverket gör bedömningen att användningen av dricksvatten vid tillagning av livsmedel (kokning), framställt genom omvänd osmos inte påverkar innehållet i de tillagade livsmedlen på ett betydande sätt med avseende på näringsinnehåll. • För att minska risken för korrosion i ledningsnätet och även uppfylla kraven i Livsmedelsverkets föreskrifter (SLVFS 2001:30) om dricksvatten är det ofta nödvändigt att justera pH-värde, alkalinitet och kalciumhalt.
• Ett avsaltat vatten med bara ett fåtal mineraler tillsatt kan ge upphov till förändringar i vattnets lukt och smak. Underlag för bedömningen - Livsmedelsverkets Risk- och nyttovärdering RN07_2016
https://www.livsmedelsverket.se/glo...iskhanteringsrapport-avjonat-dricksvatten.pdf
Denna brunnen har vart salt i två år. Andra i grannskapet har också fått salt vid borrning så det känns som att det är en effekt av att vara nära Vänern.
Dock håller jag med om att 33m inte känns så djupt. Det borrades till man fick rätt flöde sen var man nöjd.
Vet inte om det skulle bli mindre salt om man gick ner till 130 i stället men känns som att det salta skulle trycka ner sig i brunnen ändå?
Dock håller jag med om att 33m inte känns så djupt. Det borrades till man fick rätt flöde sen var man nöjd.
Vet inte om det skulle bli mindre salt om man gick ner till 130 i stället men känns som att det salta skulle trycka ner sig i brunnen ändå?
Mycket bra information. Då bör man kräva att vattnet ska uppfylla de tekniska kraven vid analys efter installationen dåM mogge_73 skrev:Ett omvänt osmos vatten har varken positiva eller negativa effekter på kroppen ur mineral synpunkt enligt den forskningen som finns. Däremot så är det främst ur teknisk aspekt som man vill få upp alkaliniteten och pH-värdet.
Här kan ni läsa vad Livsmedelsverket säger.
Livsmedelsverkets bedömning
• Livsmedelsverket gör bedömningen att, vid en varierad kosthållning, användningen av dricksvatten framställt genom omvänd osmos varken medför positiva eller negativa hälsoeffekter på befolkningsnivå, med avseende på intaget av mineralerna kalcium (Ca), kalium (K) och magnesium (Mg). 5
• Livsmedelsverket gör bedömningen att användningen av dricksvatten vid tillagning av livsmedel (kokning), framställt genom omvänd osmos inte påverkar innehållet i de tillagade livsmedlen på ett betydande sätt med avseende på näringsinnehåll. • För att minska risken för korrosion i ledningsnätet och även uppfylla kraven i Livsmedelsverkets föreskrifter (SLVFS 2001:30) om dricksvatten är det ofta nödvändigt att justera pH-värde, alkalinitet och kalciumhalt.
• Ett avsaltat vatten med bara ett fåtal mineraler tillsatt kan ge upphov till förändringar i vattnets lukt och smak. Underlag för bedömningen - Livsmedelsverkets Risk- och nyttovärdering RN07_2016
[länk]
Vilket djup har deras brunnar?K Karlars skrev:
https://apps.sgu.se/kartvisare/kartvisare-brunnar.html
Har någon av dem djupare brunn men fortfarande samma problem så kan du ju helt stryka det alternativet...