Byggahus.se

Bekämpning av vitgröe etc i gräsmatta

25k läst  95 svar

 1. V
  Medlem Nivå 6
 2. V
  Medlem Nivå 6
  Jag har gett mig på det med krattan och det ljusa gräset lossnar i stora tussar. Ska stödså lite finare gräs.
  Återkommer med resultat.
   
  • Laddar…
 3. Johan Gunverth
  Självbyggare · Nivå 16
  Bild 1 och 3 är ängsgröe (det blågröna) vilket är synnerligen önskvärt.
  Bild 2 kan vara vilket gräs som helst som precis har grott.
  Bild 4 ser misstänkt ut att vara vitgröe. Det lägger sig ner och växer i ett virrvarr under den "välkammade" ytan. Axen på vitgröe är typiskt rödlila och lossar med rötterna om man drar dem axiellt.
   
 4. Johan Gunverth
  Självbyggare · Nivå 16
  Lite info om vigröe i gräsmatta:

  - gror enbart på fröer som de släpper kontinuerlig över hela säsongen. Fröerna gror enbart vid tillgång till direkt solljus.
  - gillar inte torka allsr. Jag har testat att sveda gräset lätt med brännare. Dog direkt. Gäller bara att så nytt direkt i detta.
  - gillar högre pH. Gynnas alltså av kalkning
  - gödsling skall vara fosforfattig. Den andra siffran i NPK-halten. Exvis 20-2-5

  Jag noterar även att det inte finns någon vitgröe under skuggsidan av träd. Där har rödsvingenln och i viss mån ängsgröen stadigt fäste,
   
 5. P
  Medlem · Nivå 13
  Enligt Sveriges gräsguru Olle Berg finns det egentligen bara ett sätt att bekämpa vitgröe, och det är att ge det önskvärda gräset optimala förutsättningar. Dvs man måste se till att det önskvärda gräset trivs så bra, och blir så tätt, att vitgröen konkurreras ut.

  Vitgröen är ettårig men jorden innehåller miljontals frön som bara väntar på att få chansen att gro, så att rensa manuellt är enbart en temporär lösning. Om förutsättningarna är likadana nästa säsong kommer det vara lika mycket vitgröe att rensa igen.

  Man bör klippa med uppsamlare eftersom, precis som Johan skrev tidigare, vitgröen sätter frö flera gånger per säsong. Alla dessa frön stannar ju i gräsmattan om man låter gräsklippet ligga kvar.

  Korrekt jordmån, korrekt gödselprogram, verktikalskärning ,stödsådd och dressning för att få en så tät matta det går är receptet enligt Olle Berg.

  Vi är inne på år två av renoveringen av vår matta (som såg förfärlig ut när vi köpte huset) och förändringen är häpnadsväckande! Grannarna öser lovord, och det är underbart att gå barfota på den. Det är mycket vitgröe kvar, så i år är det storoffensiv planerad. Många kilo gräsfrö har införskaffats och skall nu sås ut i det befintliga gräset! Vi gödslar efter Olle Bergs program och klipper gräset ofta.

  Den stora skillnaden var vertikalskärningen, med påföljande nysådd, vi gjorde förra året. Rekommenderas starkt!
   
 6. Johan Gunverth
  Självbyggare · Nivå 16
  Vitgröen verkar leta sig in i gräsmattor som sköts normalt. Olle Berg räknas inte hit, för det är ren kembombning. Åker hellre på semester för de pengarna. Folk som skiter in sin gräsmattor/mossmattor, verkar inte får vitgröe heller.

  ...och mina grannar öser lovord över all vitgröe, så det väger lätt. ;)
   
  • Laddar…
 7. Johan Gunverth
  Självbyggare · Nivå 16
 8. mg765
  Medlem · Nivå 8
  Här är en intressant rapport som rör vitgröe i golfgreener från norska Bioforsk: http://www.bioforsk.no/ikbViewer/Content/82974/Poa annua Alnarp feb 2011.pdf

  Det dras en del intressanta slutsatser.

  För bästa resultat rekommenderas sådd av nytt gräss under juni, så att den hinner etablera sig till hösten när vitgröen gror (sid 10-11).

  Angående vertikalskärningen så rekommenderar de juni eller augusti, när ädelgräset har större konkurrensformåga (sid 11). Fail för min del som gjorde detta igår.
   
  Redigerat 24 maj 2016 15:12
 9. B
  Medlem Nivå 1
  Enligt rapporterna i bif länk, har Ättika en viss effekt på Vitgröe.

  http://pub.epsilon.slu.se/3866/1/179_Hansson.pdf
  http://www.vaxteko.nu/html/sll/slu/rapport_lantbruksteknik/RLT179/RLT179.HTM

  Testar nu att bespruta Vitgröet punktvis (rikligt) med Ogräsättika och med Hozelocks ogrässtav, se länken.
  http://webshop.hozelock.se/sv/ograsbekampning/ograsbekamp.stav-wonderweed/

  Vid besprutning dör gräset och Vitgröet rund besprutningspunken. Ogräsättika har dålig effekt på normalt rotsystem, verkar som att gräsets rötter klarar sig, medans Vitgröets rötter är ganska ytliga och känsliga och lättare påverkas. Det gäller att träffa hela plantan o rotsystemet, lämpligast direkt efter klippning. Gräsets rötter verkar klara sig och gräset börjar komma upp efter ca 1-2 veckor (hoppas det är gräs och inte Vitgröe)

  Återkommer med ytterligare rapport!!
   
  • Laddar…
 10. P
  Medlem · Nivå 13
  Intressant teknik. Dock undrar jag lite över ditt val av verktyg när det står "EJ LÄMPLIG FÖR ANVÄNDNING AV ÄTTIKA!" i produktbeskrivningen...:screwy:
   
 11. B
  Medlem Nivå 1
  Jag tror att det mer avser funktionen då denna spruta sprutar på ett mycket begränsat område. Ättika skall i normalfallet påföras rikligt på hela plantan, det är bara de delar av växten som träffas av Ättikan som dör.

  Allt i sprutar är av plast och skall således ej påverkas av Ättikan.
   
 12. P
  Medlem · Nivå 13
  För 236 kr är det ju värt att testa! (y)

  Denna metod är dock inte aktuell för mig, då jag har vitgröe i verkligen hela mattan. Det är ganska små plantor så det är omöjligt att identifiera enskilda exemplar.

  mg765,

  Det var mycket intressant att läsa vad norrmännen kommit fram till. I stort stämmer det ju med vad Olle Berg förespråkar med ett par undantag. Först skiljer sig råden när det gäller bevattning, där Olle säger att man ska vattna rejält med rotblöta medan norrmännen skriver att man ska hålla ytan torr och endast vattna vid behov. Sen skiljer det sig gällande vertikalskärningen. Olle säger att det SKA göras i maj (även fail för mig förra året) medan norrmännen säger att det är fel tid.

  Jag följde igår rådet att bygga upp fröbanken med önskvärda sorter genom att riktigt gödsla med frö över befintlig matta. Den här gången blev det Weibulls "Extra Green" till skillnad från förra året då vi körde "Villa Classic". Det blev också ett par kilo "Skugga" på de ställen gräset visat sig inte bli så starkt pga skuggiga lägen. Enligt prognosen ska det komma en hel del regn de närmaste dagarna vilket jag hoppas kommer hjälpa fröna att gro, trots att jag inte dressat något den här gången.
   
 13. mg765
  Medlem · Nivå 8
  Här är en mycket intressant vetenskaplig artikel som rör järnsulfat och vitgröe:
  The Effect of Ferrous Sulfate on Annual Bluegrass [...]

  Slutsatsen är att en högre doser av järnsulfat (48,8 kg/ha) missgynnar vitgröen och samtidigt gör andra ädelgräs mer konkurrenskraftiga. Nackdelar (sett ur golfperspektiv) är att gräsmattan blir väldigt mörkgrön.

   
  • Laddar…
 14. mg765
  Medlem · Nivå 8
  Jag har två områden i min gräsmatta som har väldigt mycket vitgröe som jag tänkt göra en insats mot i år. Så här har jag tänkt gå tillväga, jag får återkomma med resultat!

  Område 1:
  - Cirka 20 m2 yta efter en pool. Kompakt jord, 100% vitgröe.
  - Spraya med ättika i två omgångar för att döda så mycket som möjligt av vitgröen
  - Vattna ut järnsulfat, ca 90 gram i 10 liter vatten för 20 m2 varannan vecka t.om oktober.
  - I juni, vertikalskär våldsamt och kratta bort så mycket som går. Gör lufthål med grep för att göra jorden mindre kompakt. Toppdressa ca 2 cm jord och så nytt gräsfrö. Täck över med fiberduk och vattna dagligen.
  - Nästa år, vattna ut 45 gram järnsulfat, april-oktober.
  - Toppdressa 1 cm och stödså i juni.
  - Nya vitgröetuvor ryckes för hand.

  Område 2:
  - Cirka 20 m2 nysådd yta under 2015. Ganska kompakt yta, 60% vitgröe.
  - Vattna ut järnsulfat, ca 90 gram i 10 liter vatten för 20 m2 varannan vecka t.om oktober.
  - I juni, gör lufthål med grep för att göra jorden mindre kompakt. Toppdressa ca 1 cm jord och stödså gräsfrö. Täck över med fiberduk och vattna dagligen.
  - Nästa år, vattna ut 45 gram järnsulfat, april-oktober.
  - Toppdressa 1 cm och stödså i juni.
  - Nya vitgröetuvor ryckes för hand.
   
  Redigerat 29 maj 2016 10:59
  • Laddar…
 15. F
  Medlem · Nivå 14
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  image.jpg

  Vi kör selektivt med blåslampa, följt av vertikalskärning, stödsådd och dressning över hela mattan. Vi tar nog och byter från algomin till något lite lätt försurande också.