Byggahus.se
Nu slår åskan till i stora delar av landet.*Åska och blixtnedslag står för en tredjedel av alla*bränder årligen. Dessutom*kan åskan slå ut*datorn, platt-TV-skärmen, dvd-spelaren och telefonen.


Du kan läsa artikeln här: Så skyddar du dig mot åskan
 
E
Skrivet av: Gäst

Dra inte ur sladden. Det sista stället du vill vara på om blixten slår ner är stående med sladden i handen!

Elektronik kan ersättas, inte du.
 
E
Skrivet av: Gäst

Det var det dummaste jag hört. Du ska dra ur sladden innan åskan når ditt hus, inte exakt är den är där. Dra ur sladden är det bästa man kan göra och billigaste försäkringen.

/Försäkringsmannen
 
E
Skrivet av: Gäst

"Det sista stället du vill vara på om blixten slår ner är stående med sladden i handen!"

Öhhh?? Det var nog det dummaste jag hört. Varför skulle det vara farligt att hålla i en strömkabel (till TV:n t.ex) om åskan slår ner.

Så snart jacket är utdraget är det lika farligt att hålla i den som i kudden du verkar ha haft över huvudet när man lärde ut fysik och ellära i skolan.
 
E
Skrivet av: Gäst

Vill upplysa om en viktig detalj när det gäller många av dessa överspänningsskydd. Många av dessa kräver jordat uttag för att fungera korrekt, vilket oftast bara står i finstilt om man verkligen läser anvisningarna för dem.

Däremot vill jag även passa på att upplysa om att flera av de bättre märkena inte kostar mer än det billiga skräp man kan hitta i många affärer, men att tillverkarna då ofta ersätter eventuell utrustning som skulle skadas vid åsknedslag under förutsättning att det installerats korrekt. Vad som anses som korrekt installation gäller att verkligen läsa på, då det i vissa fall även står saker som t.ex. att man inte får ansluta ett grenuttag efter överspänningsskyddet.

För er som undrar vad jag menar med billigt skräp finns ett typexempel här: http://www.byggahus.se/forum/teknik/121108-var-ansluts-teleskyddet-2.htm...

/Bjurran
 
E
Skrivet av: Gäst

"håll inte i sladden" livsfarligt även om man ryckt er den!
tänk om blixten slår ned i tv:n! det är ganska vanligt :)
 
E
Skrivet av: Gäst

Min erfarenhet är att det är säkrast att dra ut sladden i den ände som går in i datorn, TV'n mm. En löst hängande sladd kan fungera som antenn. Vid åskvädret i måndags slogs en telefon ut hos mig med kontakten i jacket utdragen.
 
E
Skrivet av: Gäst

Hej drar alltid ut sladdarna till allt elektroniskt när det inte används. Har gjort så i 20 år = inget besvär.
// Anders
 
E
Skrivet av: Gäst

Har sedan några år på landet ett gäng "blixtlås" i form av fördelardosor av fabrikat Belkin.

Nackdel: De anslutna apparaterna går sönder i alla fall vid varje åsknedslag i närheten (någon gång per år).

Fördel: Belkin ersätter utan knussel alla skadade apparater kontant, dessutom skickar de genast en ny fördelardosa - men:

- Först ska fördelardosan postas till England
- Sedan ska du hitta kvittot på de apparater som gick sönder och skicka dem till England
- Sedan ska du hitta likvärdiga nya apparater att köpa och redovisa kvittot till Belkin
- Sedan får du pengarna

Det funkar alltså, men är omständligt. Det hade ju varit bättre om fördelardosan gick sönder i stället för de anslutna apparaterna - det är ju liksom det som är syftet...
 
E
Skrivet av: Gathrod

Garanterat vanligast kommer strömpulsen från blixtnedslaget i fastigheten indirekt, via ledningar och rör.
Vid ett nedlag utgår en markström från nedslagspunkt och spänningsdiffar på 1000-tals volt kan uppmätas mellan 2 punkter i marken stå på ett ben :) så lever du vidare.

Att hålla i nätsladden när den är ansluten till vägguttaget är klart riskfyllt NÄR blixten slår ned I NÄRHETEN! Men å andra sidan hur stor är risken att man gör det! Att dra ut sladden går fort och risken att man gör det samtidigt som nedslaget sker behöver inte vara så stor att det är en risk. Det är alltid ett visst uppehåll mellan nedslagen, dra ur sladden när du ser blixten slockna så har du nog typ minst en sekund att helt riskfritt ta i sladden :)
Jag drar alltid ut sladden ur vägguttaget om jag är hemma!
Egentligen borde man även dra ut sladdar som går till telefonnätet (modem, adsl etc) Även via ev ethernet (nätverksladden) kan en överspänning leta sig in i datorn.

Föresten, om det har skett ett blixtnedslag som slagit ut mycket av elektronik, kanske även kyl o frys, så bör man ta hen en elektriker och göra in uppkollning av elstammen i huset. Det är inte sällan förekommet att det skett överslag och viss förkolning av isoleringen i ledningarna och det kan leda till krypströmmar som hela tiden tilltar tills det uppstår en brand i ledningen och huset. det kan förekomma att ett hus brinner ner flera veckor efter ett blixtnedslag!
 
E
Skrivet av: Mats

Tänk på med ett såkallat åksskydd, så finns det "grovskydd", "mellanskydd" och "finskydd" i åskskydds gruppen.
Och det är vad det låter, ett "grovskydd" ska man ha i sitt skåp som sitter på huset man når från utsidan, såkallat fasadmätarskåp, och där tar det de grova åsk-bitarna.
Sen inne i huset ska man ha ett "finskydd" i sin elcentral som tar alla "fina" åsk-bitar som grov-skyddet släpper igenom.
Ett "mellanskydd" har man bara om sitt fasadmätarskåp som normalt sitter på huset inte gör det, och kanske sitter långt bort på en stolpe, som det kan göra en bit på landet eller i sommarstugor.
Och det är BARA en elektriker som kan koppla in dessa saker, inte du själv.
Finns även åskskydd som är alla 3 dessa saker, och de är självklart BÄST, och dyrast, men de tar också ALLT i en åsk-smäll. ca 6-7000kr, utan inkoppling. tar 1h för en erfaren elektriker.
Att köpa sådana som man sätter i vägguttaget från claes ohlsson eller biltema, är bara skit, billig skit, även om de är dyra :p
Man får vad man betalar för, så är det bara.

Lycka till
Mats, elektrikern
 
E
Skrivet av: Anonym

Varför förstörs dem elektriska prylarna när det åskar eller blixtar :)
 
E
Skrivet av: MD

Är det mindre risk att elprylar går sönder om man bor i tätbebyggt område? Dvs är det skillnad om el+tele är nergrävt i området?
 
E
Skrivet av: Mats

Elektriska prylar går sönder pga överspänning, Den kommer in via el/tele/tv kablar eller som magnetfält om åskan slår ned nära nog

Risken föt åskskador är mindre i tätbebygda områden dels pga nergrävda kablar, dels för att högre hus dessutom brukar ha åskledare
 
E
Skrivet av: Elefantsmörgås

Absolut vanligaste åskskadan är när det blir överspänning *mellan* två olika "nät", till exempel elnätet och telefonnätet eller elnätet och tv-antennen. Störst risk att modem, trådlösa telefoner o.s.v. som är kopplat både till elnät och telenät pajar. Därför kommer man rätt långt med att ha ett vettigt åskskydd med gasurladdningsrör från telenätet till elnätets skyddsjord.

Kom ihåg att dra ur (och sätta i) kablarna i rätt ordning!

Om man t.ex. drar ur strömmen till adsl-modemet men inte hunnit dra ur strömmen till datorn, och fortfarande har telejacket ikopplat, så är risken större att även datorn och inte bara modemet pajar än om man haft allt ikopplat.

Alltså- dra först ur telejack och antennsladdar, och efteråt alla elsladdar. (Tvärt om vid inkoppling).

SMHI har en bra åskradartjänst, kallfrontåskväder går lätt att följa och det går ofta rätt bra att avgöra när det kommer dyka upp på en viss plats genom att se på kartan hur snabbt åskvädret rör sig. Varmfrontåska är värre, den bara "dyker upp" men när sån är på gång brukar det finnas varning i textprognosen.http://www.smhi.se/vadret/nederbord-molnighet/radar-blixt-sverige-1.27021
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.