Byggahus.se
Igår var äntligen den stora dagen inne, dagen då huset kom på sin plats. Vi var på tomten kl halv åtta på morgonen med barnen och åt frukost där. Efter att ha funderat och planerat i fem år ville vi inte missa detta. Vi kom precis lagom, kran och lastbil var på plats och snart reste de första väggsektionen.

Efter en stund åkte vi och lämnade barnen som är för små för att orka med en hel dag på plats. Tror det eller ej men när vi skulle tillbaka startade inte bilen – batteriet var dött. Tur man bor nära så vi fick ta cykel tillbaka. Lagom till nio var första våningen uppe. Andra våningen med frontespis mm tog lite längre tid. Takskivorna kom på vid femtiden och sedan täckte de kupan med pressning.

Hela byggdagen hade vi fantastiskt fint väder. Annars har de ju regnat floder varje dag senaste tiden. Men vi har skojat med vår säljare att vi beställt även lämplit väder då vi ha totalentrepenad. På natten kom dock kraftigt regn men det rann ändå inte in i huset som tur var.
Här kommer några bilder på stomresningen.
IMG_5490_komp.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

IMG_5586_komprimerad.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

IMG_5591_komp.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Kranföraren var hygglig nog att lyfta ut barnens blivande lekstuga så långt han nådde ut på tomten. Ochdet var tur för det är en stenig naturtomt. Sista biten får vi dock ta mankraft då han inte nådde längre. Det är nog Upplands mest beresta byggnad och har följt mig genom fyra flyttar. Hoppas detta är den sista....Takteglet till carporten (som vi bygger själv) skall vi få hjälp att bysta när teglet till huset kommer.

Har skrivit lite i min Byggahusblogg förut men gillade inte riktigt upplägget så jag fortsätter en tråd här istället. Den som vill läsa lite om bakgrunden kan följa denna länk:
http://www.byggahus.se/bloggar/myrlejon/index3.html
 
Redigerat:
Idag var det väder för målning av detaljer till carporten. Vindskivor och innertak skall få en första strykning. Vill helst måla så mycket som möjligt innan det åker upp, så det blir färg överallt och man slipper stå och måla i så konstiga vinklar. Vitt innertak och grå vindskivor och foder skall det bli. Hängrännor mm är i aluzink - jättesnyggt. Troligen blir det den mörkare grå, om min man godkänner den...
Allt är målat en gång så lite mer mättnad i kulören blir det efter slutstrykning på plats.

IMG_5601_komp.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Takpannorna har kommit och de har även hjälpt oss att lyfta upp pannorna till vår carport. Skönt att slippa det jobbet. De har börjat lägga pannor på baksidan och beräknar att huvuddelen av de yttre arbetena skall vara klara denna veckan.
Om jag förstod saken rätt så var rörfirman där för att koppla in byggvatten (?) så att de kan fylla golvvärmesystemet och börja torka ur plattan.
De låg kvar en halv pall på backen med fel färg (den där flammiga) så nu måste vi ta reda på om det var från vår pall eller LB-Hus leverans. Suck alltid är det små saker man måste följa upp (men detta är ju takpanneleverantörens fel, men om det är våra måste vi reklamera annars får LB-hus sköta det)
IMG_5604_komp.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Takpannorna på plats så idag var det dags att bjuda våra duktiga snickare på smörgåstårta. Nu ligger pressen på oss att få upp pannor och vindskivor på carporten också tills snickarna kommer tillbaka. De skall var a på något annat bygge i två veckor nu.

IMG_5607_komp.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Nu är vindskivor och foder målade. Förhoppningsvis får min man upp dem ikväll. Merparten av takpannorna la vi igår men de sista får han ta efter vindskivorna. Vill helst inte klättra omkring på pannorna då. Jag har börjat måla en sista strykning på väggarna men det kändes jobbigt. Höll på uppe vid takfoten. Tycker det är mycket trevligare att måla dem på bockarna. Det blir så mycket vinklar och jobbig arbtestställning när de sitter uppe. Börjar inse vad drygt det kommer att bli att måla hela huset.... Vi hoppas att få lov att måla innan tillträdet men vi får se hur det går. Tydligen "accetpterar" vi fasaden om vi börjar måla, dvs vi kan inte anmärka på ev spruckna bärdor etc i så fall vid slutbesiktning. Skulle vara skönt att hinna med en strykning innan vintern. Men man får så olika råd, en del säger att det är bättre att virket får stå först. Hur har ni andra gjort?
 
Regnigt så nu har vi målat spont till innnertak och spikat idag. Det blir ljust och fint i carporten.
Får se hur vi skall göra med fodren som inte blev så bra som tänkt. Färgen blev lite för grön istället för grå. Skall måla om dem med en annan blandning och se om det blir bättre men då måste det bli uppehåll ett tag.
Träffade elektrikern i torsdags kväll så nu skall vi få en offert på de sista tillvalen. Förhoppningsvis inte på så stort belopp. Vi har försökt få med det mesta redan vid omritningen av huset och LB-hus har mycket uttag både vid golv och över fönster som standard så det behöver vi inte utöka.
Sen skall han få dra elen till garaget och komfortvärme i badrummet uppe så det kan ju bli en liten kostnad förstås
 
Redigerat:
Vi har jobbat vidare med innertak och har även börjat lägga upp lite material till förvaring så att det blir mer plats att jobba nere. Tidigare har man behövt flytta runt massa saker så fort man vill komma åt något. Allt tar sådan tid då.
Jag är mycket nöjd med takstolarna vi valde till carporten. Utformningen gör att vi får ett rejält kallförråd över carporten. Ovanför det längsgående förrådet skall vi isolera.

IMG_5624_komp.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Städat lite på tomten också, tror att snickarna kommer tillbaka imorgon så då är det ju bra om det ser hyfsat ut.
 
Har länge letat glaskakel / glasbård till ett hyfsat pris som vi skall ha runt speglarna i bad och dusch. Nu var det 20% rabatt och jag hittade ett som passade perfekt. 5*5 cm, lagom till en ram runt spgel och det fanns hemma direkt.

IMG_5640_red.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Igår fick vi dessutom klartecken från vår byggledare att vi får börja måla huset. Nu har det varit uppehåll och sol så imorgon är skylift bokad och svärföräldrarna kommer åter för att hjälpa oss. Den enda helg de har tid, vilken tur för oss att det blev nu! Hoppas bara vädret står sig!
 
Redigerat:
Vädret blev inte riktigt så bra som utlovat - det var mulet och rått bara kring 10 grader. Men med både skylift och svärföräldrar på plats så valde vi att måla i alla fall. Mätte fukthalten i virker och det verkade OK. Så vi jobbade allt vad tiden räckte till och svärmor passade barn, katter och fixade lunch. Efter två dagar så hann vi ca 75% av huset. Båda gavlarna klara, lite på fram och baksida kvar samt foder. Hoppas det blir tillfälle att måla lite även nästa helg.
Annars får vi hjälpa kompisar att flytta istället, så utan jobb blir vi inte.:D

IMG_5673_komp.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Vi fick tillfälle att måla, tack vare att syster var barnvakt, så nu har hela huset fått en strykning. Foder hann vi inte men sedan slog förkylningen till. Insåg att vi jobbat semester och samtliga helger sedan v28 och att vi behövde lite ledigt.
Men nästa helg var vi ändå där... Flyttade lite fröplantor och annat som förhoppningsvis kan övervintra i en gammal sandlåda.
Nu pågår el och rördragningar, nästa vecka kommer snickarna tillbaka. Mitt i alltihop slutade vår byggledare och vi fick utan förvarning en ny. Eftersom vi har gjort om så mycket blev det en hel del jobb med att sätta in honom i alla detaljer. Vi har nästan dagligen kontakter med de olika hantverkarna och leverantörerna så det känns som vi till stor del projektleder detta själva. Inte lätt när man är kontrollfreak. Men tur är väl det. Vi har upptäckt en del småmissar. Inget som inte skulle gått att åtgärda senare, men ju förr desto bättre. Blir ju billigare för husfirman och ökar chansen för oss att det blir färdigt i tid.
IMG_5711_komp.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Vilket vackert hus! Undrar hur det ser ut nu efter mer än ett decennium?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.