Byggahus.se
Hur gör jag när det är två av varje kabel, när lampan jag ska koppla in bara vill ha en av varje?
 
  • Öppen elektrisk dosa med trådar och anslutningar mot en vit vägg.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Sätt exvis ubåtar på de oanvända, låt dem inte ligga nakna i dosan. Det har troligtvis suttit en armatur med krontändning.(flera olika lampor som styrs av 2 olika brytare).
 
Eller så är det en vidarekopplingar och då måste de vara anslutna. Lämpligen så får man ta reda på hur det är/var kopplat innan man river isär. Och kommer man till något som ser ut så här så får man ta reda på om kablarna eventuellt går till något annat innan man kopplar.

På din bild är det svårt att se vart kablarna tar vägen? Kommersiell de/går de till olika rör eller är de skarvade i dosan? Om du ”böjer” isär kablarna och kopplingspunkerna (de orange wagokopplingarna) så kanske det går att ge lite mer tips på hur du bäst kopplar.
 
Redigerat:
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
Tack för svar! Vi löste det ganska enkelt. Snurrade ihop kablarna som var samma och monterade i lampan. Antar att det är vidarekopplingar :)
 
Det låter som sagt som att du har vidarekopplat. Att koppla så som du beskriver går bra om lampan har kopplingsklämmor som är avsedda för mer än en tråd. Har du kontrollerat att trådarna sitter ordentligt i kopplingen (ryck med lite kraft, se att de inte lossnar)? Om du har en dålig kontakt i kopplingen så kan det bli varmt och börja brinna.
Sedan så är det alltid lite riskabelt att chansa såhär att färg skall kopplas ihop med samma färg. Man måste veta vad trådarna går till.
Det blir säkert bra 9 ggr av 10 eller mer. Men den där 10e gången blir det en dödsolycka.
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
Fairlane
Jag kanske ser fel, men tittar man på jorden (gulgrön) så ser det ut som att de tre översta "facken" i Wagon är till vidarekoppling, den lösa vi ser till höger ser ut att gå in i Wagon också, längst ner, medan den vänstra lösa inte ser ut att vara kopplad till Wagon alls.

Det känns som att den som inte är inkopplad har ett fint ledigt fack, näst längst ner och att den som är längst ner och lös till höger ska till lampan!?
 
Du måste reda ut hur det är trådat. Sätter du trådarna i för skyddsjord i var sin U-båt utan att veta hur det är kopplat finns det en risk att exempelvis ett vägguttag förlorar sin koppling till skyddsjord och det kan i värsta fall vara direkt livsfarligt.
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
Så här var det kopplat från början (två av varje kabel som gick in i taklampkontakten [har plockat bort fyra kablar på bilden]). Har inte rört några Wagon eller annat. Tog bara dessa (totalt) sex kablar och kopplade in i nya taklampan. Tvinnade ihop alla paren och körde in i rätt kontakt.
 
  • Elsäkerhet-brytare med öppet hölje, elektriska kablar anslutna, grön plast, teknisk inuti.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Så ska du inte göra. Dessa installationsledare ska inte tvinnas utan endast ha den lätta tvinningen från fabrik. Man kan behöva forma kardelerna, men inte tvinna dem. Och man ska absolut inte tvinna ihop två ledare och sätta dem under samma fjäder i snabbkopplingen. De ska sitta i varsitt hål under samma terminal. Kontrollera detta noga, dra i varje ledare och säkerställ att de sitter och inte riskerar tvinna upp sig med tiden.
 
  • Gilla
Fairlane
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.