Byggahus.se
Vi har ett hus som är byggt på ett gammalt hus från 20-talet (dagens källare). En del av källaren har golvvärme, medan den andra var beskriv som utgrävt område/krypgrund när huset köptes med takhöjd mellan 220-250 cm, som vi nu avser att inreda. I den delen är det berg som lutar och djupet varierar på olika platser, det är också lite lite fuktigt där. Efter mycket diskussion med byggare och sökning började vi följa en lösninsg som beskrivs här https://www.viivilla.se/gor-det-sjalv/snickar-bjorn/golvvarmen-i-kallaren/. dvs jämna av ytan med makadam, lägga 200 cm cellplast och sedan gjuta in golvvärmen i tio centimeter betong. På högsta punkten av berget isolering kan bli ännu mindre än 20 cm.
Nu (lite sent) har jag läst att boverkets råder att ha en isolering på minst 25 cm att få en energieffektiv golvvärme i källare. Fukten också transporteras från den varma marken under huset och upp till väggens insida då finns risk för att väggen kan få fuktskador.
Huset är inte dränerat då efter diskussion med en rådgivare valde vi att fixa inifrån först och sen om vi märker fukten kan vi dränera. Och det ska vi göra i ett par år.
Nu sitter vi på ett läga där vi är en vecka in i arbetet men funderingarna har kommit tillbaka. Vad skulle ni föreslå för lösning?

(skulle uppskatta om ni undviker kritik och vara till hjälp istället)
 
Fel forum.. flyttar till mark och grundarbete
 
Är det inte bättre att fixa dräneringen först så att inte fukt kommer in och förstör det ni renoverat och allt slutar med att ni får renovera källaren två gånger?
 
Det var funderingar från början men då snackade med en granne som hade också ungefär samma som oss i källaren och han har fixat till det utan att dränera och Det ser bra ut för honom nu också efter några år. Så vi följdes honom och renoverar källaren inuti först och sen om det behöver kan vi dränera.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.