Byggahus.se
Jag funderar på att skapa ett nytt rum/förråd i lägenheten genom att sätta upp ett par väggar. Tanken är att vägg 1 har ett fönster för ljusinsläpp vid taket samt eventuell ventil för luftcirkulation. Vägg två har dörr och eventuellt fönster ovan dörr för ljus. Fönster beror på användningsområde men sätts förmodligen in för att kunna använda som mindre kontor eller liknande.

När jag upplyser styrelsen i vår BRF om planen får jag svaret att det är ok så länge jag får ett utlåtande från ventialtionsexpert innan start och utför en OVK efter. Är det skäligt att behöva ta in en ventilationsexpert för denna ändring? Så länge man har hyfsade ventilationshål ändras väl inte ventilationen i lägenheten i övrigt? OVK trodde jag alltid behövde göras på hela fastigheten som helhet och inte på enskild lägenhet, vad gäller här?

Tacksam för alla svar och diskussioner!
 
  • Ritning av en lägenhet med planerade väggar markerade för ett nytt rum med fönster och dörr.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
BirgitS
Varje lägenhet ska uppfylla kraven på tillräckligt luftflöde. Men när de gjorde OVK här så mätte de bara att det var tillräckligt luftflöde i ventilerna i badrum och kök, så det verkar lite underligt att kräva ny mätning i ditt fall.
 
Tack för svar Birgit.

Ja, alla lägenheter skall uppfylla kraven men en OVK utförs som jag förstår det för ett helt hus och inte för enskild lägenhet då de (kan) påverkar varandra. Rätta mig om jag har fel.

Det gjordes en OVK på hela huset för något år sedan och som du säger mättes utluften ur alla ventiler. Vi har tillluft i golvventiler, vilka aldrig mättes vad jag vet. Vet inte riktigt vad som skulle påverkas och hur, därav min fråga för att kunna ta diskussionen vidare.
 
BirgitS
Styrelsen kanske uttryckte sig lite slarvigt, de är ju inte specialister de heller.
 
Dom är ute å cyklar lite tyvärr. Är det sovrum eller kontor du anmält det som ? Du påverkar ju inte vent-systemet eller flyttar kök eller badrum så kör på bara.
 
Hej och tack för svar. Låter som ni är inne på samma spår som jag är. Styrelsen vill inte stoppa mig utan ställer krav för att stilla sin egen oro baserad på okunskap. Tyvärr är jag själv inte helt kunnig i frågan, varför diskussionen! =)

Det anmäldes och godkändes som "mindre kontor/förråd", under förutsättningen att ovan nämnda krav om utlåtande och OVK kan uppvisas. Det jag tänker nu är att det bästa vore ett utlåtande, likt ditt Jonatan, från någon sakkunnig. Problemet är att en sakkunnig jag betalar för ser chansen till flera kontroller och utgående fakturor..

Jag respekterar vidare styrelsens utlåtanden men vill för allas del utbilda oss i att hantera ärenden som detta. Dumt att ställa onödiga krav, som jag uppfattar ventilationsexpert och OVK som i detta fallet. Vi har dock haft incidenter med lägenhetsinnehavare som påverkat huset/föreningen negativt varför kraven om styrelsens godkännanden har skärpts för att "få koll på läget", vilket jag har full förståelse för.
 
Jag förstår styrelsen men en sådan här ombyggnad omfattas inte av några krav från myndigheter eller liknande. OM det inte står i stadgarna får du söka fram information på te Boverkets hemsida vad som gäller vid liknande "tillbyggnad". Krav på tilluft finns enbart om det är sovrum inte kontor/förråd.
 
BirgitS
Har du pratat mer med styrelsen och försökt förklara hur dina nya väggar omöjligen kan påverka flödet i ventilerna i kök och badrum?

Hur såg planlösningen ut från början?
Det utrymme som du nu vill sätta upp väggar runt verkar ju lite udda, bara en litet rätt oanvändbart utrymme.
 
johmei skrev:
OVK trodde jag alltid behövde göras på hela fastigheten som helhet och inte på enskild lägenhet, vad gäller här?
OVK gör både på fastigheten som helhet, samt på varje enskild lägenhet. Om en enskild lägenhet är ombyggd så att OVK inte godkänns åläggs bostadsrättsinnehavaren att åtgärda problemet och sedan görs en ny OVK på lägenheten.

Styrelsens krav (förslag) på att ta in en expert innan ombyggnaden är lika mycket för din skull, då det blir du som får åtgärda eventuella brister vid en senare underkänd inspektion.

Hur gammalt är huset? Nyare hus har mer avancerad ventilation och högre krav vid OVK.
 
  • Gilla
oceanis
  • Laddar…
Tack Jonatan! Stor endast i stadgarna att man måste ansöka styrelsens godkännande för ALLA ändringar i lägenheten.

Birgit, jag svarade helt kort att jag upplevde det som irrelevanta krav. Jag försöker nu utbilda mig själv för att ta den vidare diskussionen. Förväntar mig inte problem men med rätt information kan jag effektivisera diskussionen och snabbare nå någon form av resultat utan att det skall kosta mig och/eller förening onödiga pengar.

Planlösningen från början (inflytt 2002) var som ritning minus de blåa partierna. Minst ett 15-tal lägenheter i vår förening har denna planritning. Jag har från mäklare hört att flera andra lägenheter i området har gjort motsvarande väggpartier, vilket jag påtalat styrelsen utan att veta vilka specifika lägenheter (men OVK verkar de klarat av då huset är ok). Ja, denna yta kan upplevas "onödig" men sånt finns det gott om i denna relativt stora kvm yta med bara 2 sovrum av normal storlek. Vi gillar dock "svängrummet i exempelvis hall men berörd del kan mer effektivt utnyttjas med väggar tror jag.

OT: jag hade tankar att bygga in "blå del" i badrummet när det renoverades i höstas men badrummet är stort nog utan badkar och blev kanon.
 
ZipLock, jag är med på vikten av OVK och den har utförts nyligen. Ser dock inte att jag kan göra en på bara min lägenhet och hur den påverkas av väggpartierna eftersom det inte finns varken tilluft, frånluft eller innerventil i detta utrymme. Frånluften var det enda som mättes i OVK med ventiler i kök, badrum och och garderob i övre sovrummet. Tilluft kommer ur golvventiler i sovrummen och vardagsrum.

Förstår att det skulle vara för min skull också men besparar gärna både mig och förening konsultkostnader för onödiga kontroller.

Inflytt 2002 som sagt. Höga krav på OVK, ok, men hur skulle den påverkas av min eventuella förändring. Ingen jag pratat med ännu har sett att det gör skillnad i just mitt fall med planritning och nuvarande information om ventilation som grund. Alltså inte gett mig in i att betala konsult för utkörning och hoppas slippa det för att få ett "det där spelar ingen roll".
 
nikasp
Jag skulle tro att du kan få den där med tvekan godkänd med lite lirkande med besiktningsmannen men kolla först innan du börjar bygga. Du har ju ingen tilluft till rummet utan bara överluft från annat rum. Vi hade precis det där fallet i en lägenhet vi sålde för knappt två år sedan. http://www.boverket.se/sv/byggande/...r-kravs-anmalan-for-atgarder-for-ventilation/

Där hade tidigare ägare byggt om så att det fanns bara ett gammalt frånluftsdon i rummet och ingen tilluft. Vi fick dra en vitlackad spirokanal ut till rätt rum (köket bredvid) och sedan tog vi bort ett stort glas i glasväggen så vi fick överluft in i rummet. Det är egentligen inte OK då det var ett sovrum och luften var hyfsad men lite "stuffy" sommartid. Orsaken till OVK från början är ju att folk inte mådde bra pga dålig inomhusluft.

En enda lägenhet kan göra att OVK för hela fastigheten inte går igenom och det är ditt ansvar att allt är OK. Sambon satt i styrelsen så vi hade protokoll för hela huset. Vi var några som fick påpekanden som tvunget måste åtgärdas och krävde ombesiktning.

PS. Jag är inte expert men det är ju högst troligt att rummet skulle kunna användas som barnrum och inte förråd så jag tror att det kommer att krävas någon form av bra luftväxling där.
 
Redigerat:
Kan tillägga att väggarna skulle förankras i väggar och tak och alltså kunna återställas med spackel och färg så om det finns en liten risk att jag får återställa skulle det vara fine för mig = ingen kostnad. Men jag gör det helst rätt och lär mig samt styrelsen något för framtida situationer.
 
Jag har full förståelse för styrelsens krav eftersom det är föreningen som är ansvarig för ventilationen i huset och vid ett icke godkänt OVK resultat i framtiden så ligger det främst på föreningen att åtgärda felen vilket då kan bli tvistigt med en bostadsrättsinnehavare.

Huset är byggt 2002 och har helt säkert ett mekaniskt ventilationssystem och att med hjälp av en planritning så säkert kunna avfärda att det inte påverkar ventilationen som vissa i tråden gör förstår jag inte. Vi ser ju inte ens var ventilationsdonen sitter.

Det är inte ens säkert att styrelsen har den tekniska kunskap för att avgöra enkla tekniska frågor utan gör då bedömningen att för att slippa framtida tvister så begär man in ett utlåtande från sakkunnig i frågan och det enklaste är då att be om en OVK besiktning efter ombyggnad för den lägenheten, vilket inte alls är ovanligt eller fel.
 
  • Gilla
nikasp
  • Laddar…
Tack för din kommentar Oceanis. Som jag skrev sitter frånluft i kök, badrum samt garderob i övre sovrummet. Tilluft i sovrumen samt vardagsrum via golvventiler. Jag har markerat i nytt dokument: tilluft grön, frånluft röd. Draget i tilluften skulle kunnat påverkats genom att vardagsrummets tilluft begränsats om inte den andra större öppningen till detta rum fanns är vad som kommenterats till mig av hantverkare. Sätter man dock lämplig ventil i vägg 1 så hade även denna situation fungerat vad jag förstått.
Ritning av en lägenhet med markerade ventilationssystem: grön för tilluft och röd för frånluft.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.