Byggahus.se
Ni som "nyligen" har byggt hus, vilken månadskostnad utslaget på hela året har ni i genomsnitt för ert boende (el, vatten, sotning, försäkring o.s.v) utan att räkna in amorteringen?
 
2590 kr/månad

Ingen sotning.
 
Är det ungefär vad man kan räkna med? Ska bygga hus med eget vatten, jordvärme m värmepump, enskilt avlopp. Normal standard. Behöver nog inte låna några pengar för att bygga. Så den boendekostnaden delat på 2 inkomster i mellanklassen borde man ju få lite pengar över
 
Mikael_L
Lägg till, förutom ev amortering, att avsätta 2-4.000:- /månad till renoverings/underhållskonto.
 
Ok, det brukar väl alltid dyka upp lite extra kostnader här o där. Men boendekostnaden i ett nytt välisolerat hus blir ju ganska låg ändå.
 
Mikael_L
Tja.
Lägg 2000 i månaden till underhåll i början då, och allteftersom huset blir äldre får det ökas.

Och i allra första början kan det kontot i viss mån användas till att köpa buskar, krattor, gräsklippare och utemöbler, markiser, förvaringshyllor osv.
 
  • Gilla
Silver 60
  • Laddar…
2000 kr/månad kan kännas mycket i underhållskostnader när man precis har köpt ett nytt hus men man får ska nog inte förtränga allt oundvikligt som komma skall:

Ommålning av fasad: 50.000:- vart 15:e år = 300 kr/månad

Efter 3-5 år är garantin på vitvarorna slut och få vitvaror håller nog längre än 10-15 år. Kyl + frys + spis + ugn + TM + TT + micro = 40.000:- (jag har dålig koll, är det rimligt?) = 200 kr/månad.

Taket behöver läggas om om 30 år. Dräneringen behöver också göras om då. Har man tur kanske man kan få ett paketpris på 250.000:- = 700kr/månad

Vad har ett badrum för livslängd? 15-20 år? Mina föräldrar har nog inte haft längre mellan renoveringarna av sina i alla fall. 100.000 kr/st = 800 kr/månad.

Kök? 100.000 kr (kanske lågt räknat, men vi har ju redan köpt vitvaror ovan) 550 kr/månad.

Summa 2.500 kr/månad. Då är det mycket som är utlämnat: Renovering av ytskikt i sovrum och sällskapsytor, uteplatser, altaner, stenlagda ytor, stambyten (?), LED-belysningen kommer inte hålla för evigt, någon oförutsedd vattenskada.

Ett alternativ är ju naturligtvis att höja amorteringen då det kan vara en smula korkat att ha ett par 100.000:- på ett sparkonto. På så sätt kan man ta ut nya lån då det behövs. Men då måste man förstås ha en aggresiv amorteringsplan så att man inte står med ett fullbelånat (nyrenoverat) hus när pensionsåldern närmar sig. :cool:
 
Tack för en utförlig redovisning av det mesta som kommer att hända med huset i framtiden. Varken jag eller sambon är speciellt slösaktiga av oss så bara att hoppas vi kan fortsätta att spara lite av våra löner på nåt konto för framtiden:)
 
Silver 60 skrev:
Tack för en utförlig redovisning av det mesta som kommer att hända med huset i framtiden.
Jag glömde ju två viktiga poster: Är det träfasad så kommer den behöva bytas om 40-50 år. Värmepannan som nu står och blänker i badrummet/tvättstugan/pannrummet håller kanske inte mer än 15år.
 
Silver 60 skrev:
Är det ungefär vad man kan räkna med?
Boendekostnad är ju väldigt individuellt. En del har 19-20 grader inne på vintern, andra 25. Vissa ringer runt varje år för att få en billig försäkring och andra betalar bara räkningen när den kommer. Ofta sammanfaller det nog också (att man har 25 grader och inte kollar priser).
 
  • Gilla
Silver 60
  • Laddar…
Mycket förenklat kan man säga att en byggnad i sin helhet är "uppkonsumerad" på 50 år. Somlig utrustning har livslängd på mindre än 10 år, medan andra delar av byggnaden varar mer än 50 år. Men i det stora hela bör man varje år sätta undan ett par procent av byggnadens produktionskostnad. Ha det som en tumregel!

En 50 år gammal villa kostade bara en bråkdel att bygga jämfört med priserna idag. Att hålla samma hus i trim medför kostnader som ökat i samma takt. Detta bör man möta genom att öka sitt reparationssparande i jämna steg med byggprisindex.
 
  • Gilla
Granisen och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.