Byggahus.se
Ett ämne jag gärna hade velat läsa mer om på den här webbplatsen är råd och tips om att ta hjälp av en belysningskonsult, så därför så skapar jag en diskussionstråd för det nu och som några förshoppningsvis nappar på så att man kan hitta lite om det här.


  • Du som har anlitat en belysningskonsult (expert, eller vad du nu kallar det) och har goda erfarenheter av det, berätta om dina erfarenheter här.
    • Var hittade du belysningskonsulten?
    • Vad fick du hjälp med?
    • Vad kostade det?


  • En intressant fråga är förstås var man hittar belysningskonsulter, experter och liknande? Erbjuder fackhandeln sånt eller ska man leta efter "hantverkare"?


  • Vi bor i en hyreslägenhet med bara tre rum än så länge och eftersom vi vill flytta så småningom så vill vi inte lägga så stora summor på det här. Men skön belysning kan ge mycket livskvalitet så det vore intressant att veta lite mer om hur mycket man borde behöva räkna med för att få belysningsråd i en så här pass liten bostad?

Dåliga hantverkare finns det gott om och det är nog samma sak på det här området men det är goda exempel som ger en bra bild av vad för hjälp man kan få när det fungerar bra som är mest intressanta att läsa om. Att man bör tänka sig lite för innan man avtalar något vet vi redan. Det är lite svårt att veta vilka frågor man ska ställa i en sån här tråd så gör en fri tolkning av frågorna.
 
Hej,

Har haft kontakt med Kim Höglund på Hide-a-lite och hon är väldigt hjälpsam och har många idéer.

Sen vet jag att Elektroskandia har ett gäng som hjälper till om man så behöver.
 
Fruppe skrev:
Hej,
Har haft kontakt med Kim Höglund på Hide-a-lite och hon är väldigt hjälpsam och har många idéer.
Men vad fick du hjälp med, hur lång tid tog det och hur mycket fick du betala för det?
 
Jag skickade en planlösning och lite önskemål så skickade hon ett förslag utifrån det jag sagt.

Det kosta inget , men då förutsätter dom att man handlar deras produkter.
 
Det vore intressant att höra erfarenheter av det här från fler om det finns några som har det i det här forumet ...
 
Jonny Andersson skrev:
Det vore intressant att höra erfarenheter av det här från fler om det finns några som har det i det här forumet ...
Instämmer! Vi går i samma tankar. Vår elektriker har föreslagit lampor som i sig kommer kosta en normal svensk månadslön. Han pratade dock mycket om kvalitén på ljuset. Tex att hudtoner försvinner så folk ser i dåligt lrd-ljus. Känner inte att jag kan säga emot för jag har inte hunnit titta något på rum med olika led-belysning (är det temperaturen på ljuset han menar eller finns det fler aspekter?)

Ursäkta om jag kapade tråden nu. Bra diskussionsfråga!
 
Joggernought skrev:
Ursäkta om jag kapade tråden nu. Bra diskussionsfråga!
Jag delar gärna med mig av tråden ;) speciellt om det leder till att fler delar med sig av information, tips och kunskaper om det här.

Mina egna kunskaper om temperaturen på ljus är rätt begränsade. Men lysrör är ju ett exempel på där färgtempeaturen kan variera en hel del från kallt hårt ljus till med gult och varmt ljus. Det sägs att halogenlampor ska vara de som ger det bästa ljuset eftersom de är bäst på att ge ljus som ligger närmast färgtemperaturen vanligt dagsljus

Om jag skulle behöva köpa lampor som kostar en månadslön så hade jag inte haft möjlighet att få någon nytta av såna här råd. Det måste väl rimligen gå att möblera med ljus utan att det måste kosta så mycket. Som jag förstår det så handlar det en del om att placera belysningen på bra ställen och att hitta belysning som är konstruerad för att placeras på bra ställen, och att det handlar mycket om att se till att det blir reflekterat ljus, mot taket t.ex. istället för direkt ljus.
 
Pratar vi inomhus- eller utomhusbelysning??
 
Jag tänker bara på inomhusbelysning. För utomhusbelysning blir det förstås helt andra krav än om det ska vara inomhus. Inomhus utsätts man för belysningen på ett annat sätt och under längre tid än utomhus och därför känns det viktigare att den är bra.
 
Inomhus jag också.

Jag gillar mina nuvarande halogen-spots i köket jag strax flyttar från. Men de slukar ju energi så jag skäms. Och går sönder och blir varma om man ska ha ett femtontal av dem.

Var ligger halogen på kelvinskalan då? Och vad säger egentligen den siffran? Det är väl fortfarande en mix av våglängder på ljuset, annars hade man väl inte kunnat se olika färger? Är det det som är problemet med dåliga LED som min elektriker pratar om? Att lamporna har för dålig spridning av olika våglängder?
 
Joggernought skrev:
Var ligger halogen på kelvinskalan då? Och vad säger egentligen den siffran? Det är väl fortfarande en mix av våglängder på ljuset, annars hade man väl inte kunnat se olika färger? Är det det som är problemet med dåliga LED som min elektriker pratar om? Att lamporna har för dålig spridning av olika våglängder?
Halogenlampor ligger i spannet 2700 - 3200K. Högre färgtemperatur är ej möjlig eftersom det skulle kräva en temperatur på glödtråden så hög att den skulle hålla extremt kort tid.

Halogenlampor har ett kontinuerligt spektrum, så många våglängder att det blir en jämn och fin kurva.

LED lampor av den "vita" sorten ger ett spektrum som domineras av den ursprungliga blå eller ultravioletta LED ljuskällan och sedan ett någorlunda kontinuerligt spektrum som genereras av det fosforskikt som är belagt ovan på LED ljuskällan.

Det är än så länge få tillverkare av LED lampor som har lyckats uppnå ett ljus som verkligen matchar glödljus men utvecklingen går snabbt framåt.

Dåliga LED lampor är ett vitt begrepp. Det största problemet som jag ser det är att de har för dålig kylning och åldras mycket snabbt, man kommer inte i närheten av de 15-20 tusen timmar som utlovas på pappret. Dåligt ljus, flimmer etc kan man ju snabbt se vid ett test men dålig kylning visar sig inte omedelbart.
 
Jag jobbar som elinstallatör, eller snarare ljusinstallatör då jag nu för tiden till 99% bara sysslar med belysning. Även om jag kan mycket så brukar jag ta hjälp av belysningskonsulter eller "ljusproffs".

Ljus och belysning handlar så mycket mer än om att montera en lampa. Med hjälp av ljuset kan man förvandla ett helt rum från något alldagligt till något helt annat.

Någon nämnde att de tog hjälp av leverantörens ljusexpert, det brukar jag undvika. Tillverkarnas ljuskillar/tjejer är visserligen oftast kunniga men de jobbar för en tillverkare.

Min erfarenhet som anlitat många tillverkare genom åren är att de av naturliga skäl rekommenderar för mycket produkter och oftast de produkter jag vet de tjänar mest pengar på. Deras jobb är att dra in pengar, de är säljare fast med en annan titel på visitkortet.

Jag brukar anlita oberoende firmor. Jag betalar en slant för deras tid och berättar vad anläggningen får kosta. Då plockar de fram bästa möjliga anläggning till den budget jag har.

Min favorit firma brukar börja med att rita ljuset, sedan går de in och letar efter produkter som ger önskad effekt, till det pris som jag har råd med i projektet. Ofta har de bättre rabatter hos tillverkarna än vad grossisterna har, eftersom tillverkarna vill att "berömda" ljusdesigners ska använda just deras produkter. Så handlar jag allt via dom så brukar slutnotan ändå bli lägre än om jag hade planerat och köpt allt själv via grossisten, och då har jag även tagit med deras arvode i beräkningen.

Summa-sumarum; jag tar gärna extern hjälp, men undviker tillverkarnas egna "experter"/säljare.
 
Tack för ett jättebra svar! Nu sitter våra spots dock uppe. Får se hur nöjda vi blir när köket är klart. Lite svårt att föreställa sig hur det blir. Ljuset är något vitare (blekare) än halogenlamporna som sitter i samma rum men hoppas de inte kommer skära sig mot varandra. Vi hade ett ELÄNDE med att hitta en vägghängd spisfläkt med varmvita led-spottar. De som fanns var rena Frankensteinbelysningen. Det blev till slut en gorenje-fläkt med halogenlampor. Den är dock inte inkopplad än. :)
 
Jag har en ikea dåtid-fläkt med halogen som jag konverterat om till LED. Det var simpelt, det finns små små led-lampor med G4-sockel. Jag bytte bara ut ljuskällan och det vart riktigt bra.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.