Belysning

Lampan som håller hela livet

Vår medlem M J bytte från halogen till dimbara LED-spottar.

Vår medlem M J bytte från halogen till dimbara LED-spottar. Foto: M J.

Forskningen på LED-lampor går fort framåt och nu tittar de på lampor som håller en hel livstid.

En ny sorts LED-lampa har i labb-tester visat sig hålla i 86 år. Det innebär att den som köper en sådan lampa, när den kommer ut på marknaden, kanske aldrig behöver byta ut den.

Dock är den här typen av tester ofta något fördelaktiga för produkten.

– Ja, det är ofta så att i labbtesterna så håller sakerna längre än i verkligheten. Men det går ju i rätt riktning om man strävar efter att göra saker med lång hållbarheten och där delarna går att byta ut, säger Sara Ilstedt som är professor i produkt- och tjänstedesign på KTH, till Sveriges Radio.

Lampan uppges vara modulär. Det innebär att du kan byta ut delar på den om det lanseras nya moderna lösningar som du vill åt. Du kan på så vis uppdatera din lampa, trots att den är byggd och inhandlad för att inte behöva bytas ut på väldigt många år.

Lampan är också starkare och mer energieffektiv än de som finns på marknaden idag. Effekten på 3,5 watt ger 500 lumen.

Nackdelen med den är dock att den ger ett ganska kallt ljus som vi inte är vana vid i hemmiljö här i Norden, samt att den bara sprider ljuset i 180 grader. Men med den här lampan på plats kommer det troligen att följa fler modeller och märken bättre anpassade efter svenska hushålls behov och önskemål.