El & Teknik

Konsumentverket varnar för Svea Telecom

Teleoperatören Svea Telecom har lurat ett flertal privatpersoner och Konsumentverket går därför ut med en varning.

Konsumentverket har den senaste tiden fått in ett flertal anmälningar mot teleoperatören Svea Telecom som uppges lura på privatpersoner telefonabonnemang. Myndigheten skriver att ett 60-tal anmälningar inkommit, samt att även rådgivningsbyrån Telekområdgivarna och Post- och telestyrelsen fått in anmälningar. Konsumentverket överväger i dagsläget rättsliga åtgärder mot operatören.

– Många anmälare vittnar om att de har blivit lurade att teckna avtal. En del har tackat ja till information men ändå blivit kunder. De säger att bolaget är svåra att komma i kontakt med för att utöva sin ångerrätt. Därför väljer vi att tillsammans gå ut med en varning mot konsumenterna från att lita på företaget, säger Anna Lindström, jurist på Konsumentverket.

Teleoperatören ger bland annat sken av att vara din nuvarande operatör och binder personer till abonnemang trots att de inte tackat ja. Vanligen är det äldre personer som utsätts för lurendrejeriet.

Konsumentverkets fem goda råd till dig som blir uppringd av ett telebolag:

  • Fråga noga vilket telebolag säljaren ringer ifrån. Oseriösa bolag försöker ofta att få det att framstå som att de ringer från det telebolag du redan har.
  • Tacka inte ja till ett erbjudande i telefon, utan be att få läsa avtal och prislistor i lugn och ro.
  • Ett ja på telefon kan betyda ett giltigt avtal – det krävs ingen underskrift. Det är vanligt att man själv uppfattar att man tackat ja bara till att få hem information, men delar av samtalet kan spelas in och användas som en beställning. Lämna inte ut ditt personnummer om du inte vill teckna ett avtal.
  • För abonnemang som huvudsakligen används för privata samtal har du ångerrätt enligt lag när du köper över telefon. Du har då ångerrätt i två veckor efter att du har fått bekräftelse med information från telebolaget.
  • Om du får problem, kontakta din kommunala konsumentvägledare för ytterligare råd och hjälp.