Juridik, Ekonomi

Så undviker du fällan när du ska bygga hus

Med anledning av att Erik och Sofia Sundvall har blivit så grundlurade av Greger Sundman och Laplandsvillan frågade vi advokat Stefan Häge och byggnadsingenjör Charlotte Andersson – hur hade de kunnat undvika fällan? Hur gör man en trygg affär när man ska bygga hus?

När Byggahus.ses expert Stefan Häge vid Kriström Advokatbyrå läser igenom betalningsplanen som Erik och Sofia hade i kontraktet konstaterar han att den är framtung.

Stefan Häge

Advokat Stefan Häge

- När du skriver ett kontrakt med betalningsplan vill du som ska betala ha den så baktung som möjligt. Du ska aldrig betala för arbete som ännu inte utförts, försäkringar som inte är tecknade ännu och så vidare. Pengar att hålla inne med är egentligen det enda vapnet du har som biter om det uppstår en konflikt, säger han.

Tomter i området där paret köpt sin tomt är värda ungefär en halv miljon kronor i genomsnitt. Uppskattningsvis har paret då betalat 350 000 kronor för sådant de ännu inte fått levererat vid första lyftet.

Läs mer: Lurade av prisad företagare som startat Laplandsvillan

- I det här fallet är det delvis en förskottsbetalning för delar som inte kostar så mycket som summan uppgår till, och delvis en betalning för ingenting. Till syvende och sist är det rent praktiskt en förskottsbetalning, säger Stefan Häge. 

- Vi trodde att det var så här en betalningsplan skulle se ut. Varken banken eller andra vi pratade med hade några anmärkningar, förklarar Sofia.

Charlotte Andersson, byggingenjör i Ingenia Byggkonsult, säger att du bör låta ett proffs ta en titt på betalningsplan och avtal om du känner dig minsta lilla osäker.

Charlotte Andersson

Charlotte Andersson

Det finns ett bra räkneexempel du kan utgå ifrån för att se om betalningsplanen är balanserad. Alla kostnader för bygget fram till och med färdiggjuten platta brukar i genomsnitt utgöra 18-20 procent av totalpriset. Räknar vi bort det ungefärliga värdet på tomten har paret betalat 745 000 kronor fram tills dess att plattan står färdig. Multiplicerar vi det med 5 får vi ut att huset ska kosta 3 725 000 kronor. Men det gör det inte, det kostar 2,2 miljoner kronor.

- Det faller med andra ord på sin orimlighet, betalningsplanen är framtung. Det som skulle ha varit 18-20 procent, förutsatt att det inte måste sprängas på tomten eller liknande, är i den här planen drygt 35 procent. Då ska alla varningsklockor ringa. De borde bara ha betalat 440 000 kronor utöver tomten så här långt om det varit standardförfarande, säger Charlotte och fortsätter:

- Man får heller inte glömma bort konsumenttjänstlagen. Om man bortser från ritningarna till bygglovet och räknar in allt annat man levererar efter bygglovet, får man bara ta 90 procent betalt. De sista 10 procenten ska hållas inne tills dess att huset är på plats. Det ska företagen räkna in i betalningplanens samtliga delar. Konsumenttjänstlagen gäller dessutom över alla avtal, så även om du kommer på det i efterhand har du rätt att hålla inne 10 procent.

Se till att lyften i betalningsplanen avser arbeten som redan utförts och godkänts. Ha en så baktung betalningsplan som möjligt så att du kan hålla inne med pengar om det uppstår problem. Be ett proffs med stor vana från byggbranschen, exempelvis en byggingenjör, jurist eller projektledare, att se över din betalningsplan. Har du fått flera offerter så jämför gärna villkoren sinsemellan för att få en uppfattning om rimligheten.

Själva avtalet paret Sundvall använt är ABS09, som rekommenderas vid husbygge. Det är avtalat om vite vid försening och ett slutdatum för bygget, vilket är korrekt, men till en oprövad entreprenör kan det vara en idé att se över ett alternativ med deldatum för entreprenaden. 

När det kommer till referenser ska du inte lita till de som företaget själv väljer ut och ger dig.

- Paret har kollat upp företaget innan de genomfört köpet och hört sig för med referenser. Ska man vara efterklok kan man ha åsikter om hur man tar referenser och vilka fler kontroller som kunde ha gjorts eftersom bolaget var så pass nystartat. Man ska alltid vara försiktig när ett företag är helt nystartat och då kanske även kontrollera alla som sitter i styrelsen för det. Vilka tidigare bolagsengagemang har de haft, hur gick det för de bolagen, har de några privata skulder eller skulder i andra företag. Och aldrig betala för något som inte redan är klart, kontrollerat och godkänt, säger Stefan Häge och fortsätter: 

- Vi brukar alltid säga att du ska ta de tre senaste kunderna, i det här fallet innebär det de tre senaste husen som företaget byggt. Ber du om det och husen är byggda för ett år sedan så kan man ju undra vad företaget gjort däremellan.

Du bör även göra ytterligare ett antal kontroller. Dessa avser företagen som husföretaget arbetar med och försäkringar.

- Du bör även kontrollera de uppgifter som anges i kontraktet, detta är extra viktigt när det är ett okänt husföretag som du anlitar som är nya på marknaden. Stämmer det att företaget har en sådan försäkring som anges. Vilka är byggföretagen som ska bygga huset, har de arbetat ihop med företaget tidigare och så vidare. Ring runt. Det kostar dig inget men kan bespara dig en hel del besvär i slutändan.

Men i Sofia och Eriks fall är det framför allt i betalningsplanen som det brister. De har å andra sidan fått tillbaka 270 000 kronor via färdigställandeförsäkringen och den ekonomiska smällen ligger framför dem.

- Problemen de står i nu har att göra med att det dragit ut så långt på tiden innan kontraktet hävdes och de har hunnit få en platta på plats som begränsar deras möjligheter att gå vidare. Så fort du börjar ana ugglor i mossen och företaget bryter mot avtalet bör du dra öronen åt dig, säger Stefan Häge.