Ekonomi

Priserna på husmarknaden mattas av

Den försiktiga, avmattade uppgången som signalerats i senaste rapporterna fortsätter.

En del ur rapporten.

En del ur rapporten. Källa: SCB.

Svensk Mäklarstatistik rapporterar idag att huspriserna stod stilla sista månaden, och endast steg med en procent den senaste tremånadersperioden - en försiktig utveckling jämfört med vad vi sett tidigare.

- Husmarknaden karaktäriseras av små förändringar i riket och storstadsregionerna, såväl senaste månaden som senaste tre månaderna. På årsbasis är husmarknaden något mindre varierande, med +6 procent i Storstockholm till +11 procent i Storgöteborg, säger Hans Flink, försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik.

Siffrorna går hand i hand med den statistik som Statistiska Centralbyrån redovisat i sina senaste rapporter. Den absolut senaste släpptes förra veckan och visar på en 1-procentig uppgång för huspriserna under fjärde kvartalet 2016.

Värmland och Södermanland toppar listan med sina 4 procent upp, medan Gotland och Jämtland återfinns i botten med -7 procent. 

I Malmö och Göteborg steg priserna med 1 respektive 2 procent, medan priserna i Stockholm var oförändrade.

- Det genomsnittliga priset för en småhusfastighet i landet uppgick till nästan 2,8 miljoner kronor under fjärde kvartalet 2016, konstaterar Statistiska Centralbyrån.

- Det såldes över 100 000 bostadsrätter och 50 000 villor förra året till ett sammanlagt värde om 244 miljarder kronor respektive 140 miljarder kronor, säger Hans Flink.