Byggahus.se

Arkitektur

Kohuset i Ljunghusen

Vid havet i Ljunghusen på Skånes sydvästligaste del Näset finns idag mest villor, men även ett antal fritidshus. Ett av de mer kända husen är Kohuset - som har kossor som tema från fasad och ända in i köket. Varför alla dessa kossor undrar vi?  

Huset som byggdes 1946 är 150 kvadratmeter stort och har ett gästhus. Foto: Malmöhusmäklarna

De flesta som har varit i Ljunghusen vet vad Kohuset vid Storvägen är. De nuvarande ägarna är utlandssvenskar och köpte huset 1989.

– Paret bor i USA normalt, men frun i huset är uppväxt i Skåne och ville att dottern skulle få uppleva den svenska sommaren och kunna ge sig ut på en cykeltur själv, något som man inte kan i USA.

Det berättar mäklaren Staffan Strandh vid Malmöhumäklarna som just nu har huset till salu för 7 500 000 kr.

Vid entrén hälsar en kossa inköpt i Santa Monica välkommen. Foto: Malmöhusmäklarna

De köpte alltså huset, men av en familj som faktiskt tyckte att huset såg ut som en dalmatiner. Själva hade de bestämt att det ser ut som en kossa och började kalla det för Kohuset. En dag i Santa Monica gick de förbi en stor kossa, som de bestämde sig för att köpa släpa över Atlanten för att ha vid entrén. Sedan genom åren har gäster i huset tagit med sig gåvor vid besökten - i form av kossor av alla de slag. Själva har de köpt en och annan kossa för att det passar i huset.

Den lekfulla tonen som ges av kossa-temat ger signaler om fritid och total avkoppling med glädje och humor.

Tomten är hela 2749 kvm. Foto: Malmöhusmäklarna

Den stora kossan utanför entrén lockade till sig turister och andra förbipasserande som ville stanna och ta en bild på sig själva utanför Kohuset.

Kotema i köket. Foto: Malmöhusmäklarna

Klart att grytlappen är en kossa också. Foto: Malmöhusmäklarna

Kan man ana en kossa på tavlan på sovrumsväggen? Foto: Malmöhusmäklarna

Javisst, kossor i hyllan i vardagsrummet. Foto: Malmöhusmäklarna

Gästhuset är byggt 2012, av lättbetong. Fruns bror är arkitekt och har ritat både det och gästhuset. Foto: Malmöhusmäklarna

Kossor känns svenska och slår an en ton av avkoppling, lekfullhet och semester. Foto: Malmöhusmäklarna