Ekonomi

Huspriserna planar ut men marknaden är ändå het

Bomarknaden präglas av snabba försäljningar och få bostäder till salu.

Trots att Mäklarstatistiks siffror endast visar på en 1-procentig uppgång för huspriserna under de senaste tre månaderna, och en utplaning av prisökningarna generellt sett, anser experterna att marknaden är het. 

- Hus har en längre tid haft långsammare prisutveckling än bostadsrätter men har under senare tid kommit i kapp och årstakten är nu förbi på riksnivå. Malmö släpar något efter de andra två storstadsregionerna, säger Svensk Mäklarstatistiks analyschef Arne Sandegren och konstaterar att medelpriset på ett hus i Sverige under november var 2 550 000 kronor men att prisspridningen är stor över landet.

Att bostäderna ändå säljer bra beror på att utbudet är mindre än vad det varit förr. Så har det varit under en längre tid, även om experterna nu kan se att utbudet börjat växa något.

- Bostadsmarknaden är het med korta försäljningstider och lägre utbud. Antalet bostadsrätter och villor till salu just nu är 10 respektive 27 procent lägre än förra året. Samtidigt har vi under de senaste månaderna, sett ett trendbrott där antalet bostäder som kommit ut på marknaden har ökat jämfört med förra året, säger Staffan Tell pressansvarig på Hemnet.

Mest ökade huspriserna i Stockholm som redovisar en uppgång på fem procent. Västernorrland toppar listan åt andra hållet, där minskade huspriserna sex procent.

Undrar du hur det gick i ditt län? Kika här.