Ekonomi

Här ökar huspriserna mest

Huspriserna ökar i 20 av landets 21 län. Här är de som toppar listan.

Svensk Mäklarstatistik.

Svensk Mäklarstatistik.

En dagsfärsk rapport från Svensk Mäklarstatistik visar på en 5-procentig ökning av huspriserna mellan de två senaste tremånadersperioderna, betydligt högre än den 2-procentiga ökning som Statistiska Centralbyrån gick ut med för någon vecka sedan.

Att differensen är så stor beror på att Statistiska Centralbyrån omfattar alla marknadsmässiga småhusförsäljningar oavsett om de förmedlats via mäklare eller ej, medan Svensk Mäklarstatistik använder Statistiska Centralbyråns statistik men endast redovisar de 85 procent av Sveriges bostadsaffärer som genomförts via fastighetsmäklare.

På årsbasis säger dock bägge källorna att huspriserna stigit med 11 procent i landet som helhet.

Både på årsbasis och under de senaste tre månaderna är det Gotland som tar täten. Huspriserna har på ett år gått upp hela 22 procent, och 15 procent om vi bara ser till skillnaden mellan de två senaste tremånadersperioderna.

Sämst prisökning på årsbasis har det varit i Norrbotten som redovisar +3 procent. Tittar vi istället på den senaste tremånadersperioden är det Jämtland som ligger i botten, det är det enda länet där priserna istället har sjunkit (-2 procent).

Landets övriga 20 län redovisar samtliga mellan 2-15 procent plus i statistiken.

- Villorna uppvisar en mer positiv bild än bostadsrätterna. Även om de stått stilla senaste månaden i Stor-Stockholm så har det skett ökningar i övriga storstadsområden säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Men han tror på lugnare tider framöver.

- Nu kan vi förvänta oss att marknaden går in i en lugnare period efter att amorteringskravet till slut införts och lugnare sommarmånader tar vid.

Topp 5 senaste tre månaderna

Gotland, 15 procent

Kronoberg, 9 procent

Dalarna, 9 procent

Värmland, 8 procent

Gävleborg, 8 procent

Topp 5 helår

Gotland, 22 procent

Västerbotten, 15 procent

Kronoberg, 14 procent

Dalarna, 14 procent

Stockholm, 13 procent

 

Läs mer

Inget trendbrott för huspriserna