Ekonomi

Bankerna tjänar multum på bolånen

De kraftiga marginalerna på bolån utgör en vinstmaskin för bankerna.

Aldrig förr har bankerna tjänat så mycket på bolånen som de gör idag. Orsaken till bankernas vinster uppges vara att de sänkt räntorna långt ifrån så mycket som de skulle kunna göra utifrån det faktum att reporäntan idag ligger på minus. Och kunderna klagar inte, eftersom bolånen ändå anses billiga. 

Dagens Nyheter, som har granskat bankernas marginaler, rapporterar dock att sett till marginalen är det inte så billigt idag. Snittmarginalen på bolån är 1,65 procent. Det är betydligt mer än för ett par år sedan då den kunde ligga så lågt som på 0,2-0,4 procent. Då fick bankerna slåss om kunderna. Men idag kan de luta sig tillbaka.

– Folk förstår inte vad de betalar, att det blir miljontals kronor i onödan under en livstid. Det ser ut som små siffror 0,7 procent, men det blir dyrt i det långa loppet. Om 3-4 år, när räntan åkt upp kommer folk att börja känna av vad det kostar att låna, då kommer man att tvingas pruta för att kunna bo kvar i lägenheten, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Han säger också att bankernas försvar till varför de behöver så kraftig marginal inte håller. Enligt honom är bankerna redan väl rustade om det skulle uppstå en kris.

Här hittar du aktuella bolåneräntor, inrapporterade av medlemmarna hos Byggahus.se