Badrum

Duschkabin - 10 varianter till badrummet

Tre av de duschkabiner vi tittar närmare på nedan.

Tre av de duschkabiner vi tittar närmare på nedan.

Vi har spanat in utbudet av duschkabiner. Vad får du för duschkabin i budgetklassen? Vilka funktioner innehåller premiummodellerna?

En duschkabin är kort och gott en dusch i en kabin, ett litet duschrum du kan ställa in i badrummet.

Den vanligaste typen av duschkabin är den med vertikala glasväggar av härdat säkerhetsglas och en plastbotten nedtill. Det finns även varianter utan botten. Det är då glasväggar hela vägen ned till en list som försluter kabinen nedtill och håller vattnet på insidan. Fördelen med den med golv är förstås att det är mindre risk för vattenskador, eftersom vattnet rinner direkt ner i golvbrunnen utan att komma åt vare sig väggar eller golv.

Men det finns också andra typer, som t ex sittbadkarsvarianten. Duschkabinens stora fördel för badkarsälskaren som bor smått är att den faktiskt kan fungera som 2-i-1, som både badkar och dusch. Utformningen är ofta då ett sittbadkar med flera olika typer av duschmunstycken på väggen och i tak. 

Duschkabiner kan säljas både med och utan blandare och duschset. Det är viktigt att du tar med detta i beräkningen när du jämför priset på dem. Vidare kan dörrtypen vara antingen infällningsbar, skjutdörr eller traditionell svängdörr. 

Funktionsmässigt finns det mängder av varianter på duschkabiner, men de vanligaste är:

  • vanlig dusch,
  • ångdusch,
  • sittbadkar och
  • dusch med massagefunktion.

Vad kostar det att köpa en duschkabin?

Kostnaden för en duschkabin är från 2000 kronor upp till 50 000 kronor. De flesta duschkabinerna kostar mellan 3 000 kronor och 10 000 kronor. Det går att få tag på duschkabiner för 2 000 kronor. Nedan listar vi ett flertal exempel på duschkabiner i olika prisklasser och med olika funktioner. Den dyraste duschkabinen på marknaden som vi har hittat är Tylös ångdusch Impression i170.

Duschkabin Bath Deluxe Denver

Duschkabin Bath Deluxe Denver

Typ: Vanlig duschkabin

Prisklass: Budget, 2 995 kr hos Bauhaus.

Tillverkare: Bath Deluxe

Om: Den här duschkabinen är en budgetdusch på så vis att den är ganska billig och endast innehåller funktion för dusch. En fördel med den här kabinen är att den är lite lägre och därför passar dig som har lågt i tak. Det medföljer duschset men blandare måste köpas till separat.

Duschkabin Gunilla SW342

Duschkabin Gunilla SW342

Typ: Vanlig dusch

Prisklass: Mellan, ca 5 000 kr.

Tillverkare: Swedmart

Om: Duschkabin med frostat glas för minskad insyn och ett duschmunstycke som även kan användas som handdusch. Duschkabinen har även en inbyggd, nedfällbar sittplats samt ett hyllplan.

Duschkabin Noro Wave

Duschkabin Noro Wave

Typ: Vanlig dusch

Prisklass: Premium

Tillverkare: Noro

Om: En designkabin med stort takduschmunstycke samt en mindre handdusch. Det ingår blandare/panel och den har tre reglage för termostat och de olika munstyckena. 

Duschkabin Bathlife Rum

Duschkabin Bathlife Rum

Typ: Vanlig dusch

Prisklass: Mellan, 5 719 kr hos Trademax.

Tillverkare: Bathlife

Om: Duschkabin med rektangulär form som kan placeras längs med en vägg eller i ett hörn. Duschen levereras med både tak- och handdusch. Blandaren är inbyggd i medföljande panel.

Massagekabin Hafa Polaris Round

Massagekabin Hafa Polaris Round

Typ: Massagekabin

Prisklass: Premium, 14 040 kr hos K-Rauta.

Tillverkare: Hafa

Om: Större massagekabin med lätt rundad form och medföljande blandare i form av en panel med duschmunstycke som även kan användas som handdusch. Höjden på duschen (strax under 2 meter) gör att den även kan monteras i rum med lägre takhöjd. Fronten på botten är avtagbar.

Mette Ångduschkabin SW340

Mette Ångduschkabin SW340

Typ: Ångdusch

Prisklass: Mellan, ca 9 000 kr.

Tillverkare: Swedmart

Om: En ångduschkabin med vit plastbotten och transparenta glasväggar. Utöver ångfunktionen har den även inbyggd sittplats, belysning, hylla, spegel, radio och ryggmassagefunktion. Duschmunstycket kan även användas som handdusch.

Ångdusch Tylö Impression i170

Ångdusch Tylö Impression i170

Typ: Ångdusch med spafunktion

Prisklass: Premium deluxe, 74 099 kr hos Byggshop.

Tillverkare: Tylö

Om: Ångdusch med plats för två där tanken är att duschen ska fungera som ett sparum. Utöver ångfunktion har den även integrerad belysning. Blandare, takdusch och handdusch ingår. Duschen styrs via touchpanel. Du kan också sätta in doftessenser i ångmunstycket.

Ångdusch med sittbadkar Arrow 6126

Ångdusch med sittbadkar Arrow 6126

Typ: Ångdusch med sittbadkar

Prisklass: Premium, 13 995 kr hos Buildor.se.

Tillverkare: Arrow

Om: En ångduschkabin med vitt plastkar och ett flertal funktioner utöver ångan och badkaret. Bland annat finns det plats för doftbehållare och du kan få massage av fötterna. Det ingår färgskiftande belysning, touchdisplay, fläkt, spegel och radio med bluetooth. Badkaret har en högre placerad sittplats i hörnet.

Duschy Duschkabin Sälen 5304

Duschy Duschkabin Sälen 5304

Typ: Duschkabin med sittbadkar

Prisklass: Mellan, 6 995 kr hos CDON.

Tillverkare: Duschy

Om: Duschkabin med ett mindre sittbadkar och rejält säkerhetsglas på 6 millimeter. Duschen innehåller 6 kroppsduschar och en takdusch. Inuti finns också spegel, fläkt, belysning, sits och hyllor.

Duschkabin med sittbadkar Arrow 6026

Duschkabin med sittbadkar Arrow 6026

Typ: Duschkabin med sittbadkar

Prisklass: Premium, 10 915 kr hos Buildor.se.

Tillverkare: Arrow

Om: Duschkabin med djupt sittbadkar för den som vill kunna både duscha och bada. Själva badkarsdelen har löstagbar front. Duschkabinen är även utrustad med funktioner såsom olika typer av kroppsmassage (ex rygg och fot) samt har både tak- och handdusch.