Här är vinnaren av Rödfärgspriset

Här är vinnaren av Rödfärgspriset

Ängsvillan och dess arkitekt Jonas Bohlin blev i år lycklig vinnare av Falu Rödfärgs arkitekturtävling Rödfärgspriset, en tävling som går av stapeln vartannat år. Jonas bidrag består av flera huskroppar som inrymmer både ateljé, verkstad, växthus, galleri och sommarbostad. Hus byggda för att smälta in i landskapet.

– Vi har sett många fantastiska byggnader i årets tävling. Ängsvillan är en värdig vinnare och ett bevis på att historiska Falu rödfärg möter modern design på ett förtrollande sätt, genom att ge hus och byggnader den där extra karaktären, säger JohanMolin som är vd för Falu Rödfärg.

Rödfärgspriset 2014

 

Ängsvillan

Byggnaderna, som är placerade i Nacka, byggdes 2013 och är målade i Falu Rödfärg ljusröd.  

Juryns motivering löd: "Har platsen en själ? Kan livets mening vara en byggnad? Finns gud i detaljerna, som arkitekten Mies van der Rohe brukade påstå, fast han egentligen lär ha snott citatet från Flaubert… Årets vinnare av Rödfärgspriset väcker onekligen existentiella frågor samtidigt som byggnaderna med sitt självklara förhållningssätt till omgivningen inte försöker förhäva sig. De vet sin plats men lyckas ändå flytta gränserna för det välkända en liten bit närmare universum, och det med en omsorg som bekräftar det vi alltid haft på känn: kärlekens färg är röd.”