Allt om väggdekor till huset

Väggdekor i form av en leoprad.

Väggdekor i form av en leoprad. Foto: Favoritdekor

Genom att pryda väggen med konstnärliga, roliga eller kreativa motiv och budskap kan du liva upp ett annars tråkigt rum. Här hittar du inspiration och lär dig mer om väggdekorationer.

Du har säkert sett bostadsannonserna med Carpe diem-budskap på väggarna. Väggdekor har varit hett länge, speciellt den typ där du skriver upplyftande budskap till dig själv, din familj och dina gäster.

Men det finns en hel värld av väggdekordesigner därute utöver ordspråk och citat.

Väggdekoration med djungeltema från Etsys
Väggdekorationer med djungeltema från Etsy.

Priset på Affari Carves väggdekoration som liknar en guldliknande tempeltavla i trä och som är 90x90 cm är:

Medan priset på LaForma Greens 60 cm stora väggdekoration i trä är:

Mest trendande väggdekoration just nu verkar vara en vit tempeltavla som också är i trä med storleken 90x90 cm:

Vad är en väggdekoration?

Väggdekorationer är helt enkelt dekorationer som pryder en vägg för att liva upp den och sätta personlig prägel på ett rum. De går ofta även under namn såsom självhäftande vinylfolie, kakeldekor och dekorplast.

Men väggdekorationer kan förstås även vara mer robusta konstruktioner. Exempelvis målade mönster gjorda av trä, MDF, drömfångare av tyg och liknande. Eller varför inte en tavla med ett fotografi som du själv har tagit. För att det ska kännas mer som dekoration än en tavla kan du välja ett ovanligt material som du trycker på, exempelvis aluminium.

Kakeldekor marmor
Kakeldekor med marmormönster lyxar till köket. Foto: Paxlux

Väggdekoration kostar allt från en femtiolapp upp till ett par tusen kronor. Det beror på hur stor dekoration du vill ha, vilket material det är och hur avancerat motivet är. De allra vanligaste, således självhäftande dekorationer, ligger på omkring 100-500 kronor.

Köper du en självhäftande variant är det viktigt att du köper en av god kvalitet som inte lämnar fläckar på väggen, annars kan det bli problem när du tröttnar och vill ta ner den. Var även noggrann när du kontrollerar storleken på dekorationen så att du inte beställer en för liten eller för stor.

Väggdekor
Väggen är dekorerad med lister i mönster av mdf innan väggen målades. Foto: Essem Design

En annan fin inredningsdetalj är Kay Bojesen lilla apa.

Köpa väggdekor

Väggdekor går att köpa på nätet. Det finns ett stort utbud av återförsäljare, några av dessa är:

  • Vinylahem
  • Wallstickerland
  • Fyndiq
  • Paxlux

Dessutom har ofta butiker såsom Indiska, Affari of Sweden, Jotex, Trollsmedjan, JB Home och liknande väggdekorationer som är mer av konstverk, till exempel macraméer, tempeltavlor, plåttavlor, mönstrade trädekorationer, drömfångare mm.

Nedan listar vi några olika typer av väggdekorationer som inspiration till ditt hem.

Väggdekor med bildmotiv

Väggdekor med en cykel
Väggdekor med en cykel från Wallstickerland.

Att sätta upp en väggdekor vars motiv utgörs av en bild är ett bra alternativ till att tapetsera en fondvägg. Det utgör ett ganska billigt och tidseffektivt sätt att lightrenovera ett rum. Dessutom är en väggdekoration något som i princip vem som helst klarar av att montera. 

Väggdekor med budskap

Badrumsvägg med budskap
sohu-shop.se finns det här budskapet till badrummet.

Väggdekorationer består vanligen av motiv eller ett budskap. Budskapet kan vara allt från att du ska le till längre texter om kärlek eller till och med recept. 

Liva upp barnrummet

Väggdekor Disney Frozen Fever Elsa
Väggdekor med Disney Frozen Feber Elsa, från Jollyroom.

När det kommer till väggdekorationer för barnrum finns det en uppsjö motiv. Allt från enkla mätstickor med tecknade figurer där du kan anteckna ditt barns längd vid vissa åldrar direkt mot väggen, till hela teman av tecknade figurer och tillbehör i form av wallstickers så att du kan skapa en tecknad värld på exempelvis en fondvägg.