Allra-VD:ns lyxhus sålt

Huset ifråga.

Huset ifråga.

PPM-spararna får ut 40 miljoner kronor när huset på Lidingö säljs.

Kronofogden tar hem 40 miljoner kronor när Allra-toppen Alexander Ernstberger säljer det 253 kvadratmeter stora lyxhuset på Lidingö. Pengarna ska direkt vidare till PPM-spararna efter beslut i domstol, och får inte mellanlanda hos husets tidigare ägare.

Slutpriset för huset blev 92 miljoner kronor, där övriga som får ta del av pengarna är Ålandsbanken - som stått för det tidigare lånet på 50 miljoner kronor - samt mäklaren som förmedlat affären.

– Jag föreslog ett högre pris som startnivå, sen blev det en förhandling mellan köparen som la ett lägre bud till en början och säljaren. Tillsammans kom de fram till en gyllene medelväg som passade båda, tillträdesdatum var en viktig faktor. Så att säljaren i lugn och ro ska hinna finna ett nytt hus i samma område innan man flyttar ut, säger mäklaren till Expressen.

Alexander Ernstberger sitter i dagsläget häktad efter att ha dömts till sex års fängelse för bland annat mutbrott och grov trolöshet mot huvudman. Det finns ytterligare tre medåtalade som dömts till fängelse. De har alla överklagat domen till Högsta domstolen. 

Skadeståndsbeloppet som hovrätten slagit fast att de fyra ska betala är 300 miljoner kronor plus ränta. Alexander Ernstberger försökte skydda huset genom att upprätta ett gåvobrev där han gav halva huset till sin hustru, men tingsrätten beslutade om kvarstad mot hustrun.

Husets köpare är Trustlys ordförande Johan Tjärnberg och hans fru.