Byggahus.se

Något blockerar mitt varmvatten!

Status
Tråden är låst och går ej att kommentera.
Besvarad 27 okt 2015 av Jerker Bengtsson
Hej! Sedan ett par månader tillbaka har jag sysslat med en totalrenovering av mitt kök. I villan byggd 71, ligger koppar rör i gjuten platta.

När jag rev det gamla, kapade jag de båda rören under diskbänken, satte dit klämringkopplingar och pluggade igen dem.

Idag, efter mycket arbete var det äntligen dags att koppla på vattnet igen, jag har köpt en FM Mattsson 9000e blandare och allt fungerade jättebra, tills jag vred över till varmvatten. Trycket i vattenflödet är nästan obefintligt. Jag felsökte blandaren i timmar genom att plocka isär, rensa filter, installera om, och om, och om.

Väl utesluten så började jag titta på rören. Använde avlopps rensvajer för att "kjäppa". Kallvattenröret kunde jag trycka ner hela vajern i (över 10 meter), men i varmvattnet kommer jag bara 20-30cm, sen är det tokstopp.

Jag försöker förstå mig på vad som orsakar detta, vill inte behöva riva upp hela golvet för att felsöka, och att ha en klämringskoppling som skarv under golvet tror jag inte är lagligt.

Jag funderar på att plugga röret igen och dra in varmvatten från badrummet, men då står jag med problemet; en jätte lång "återvändsgränd" och stillastående vatten, oroar mig för legionella och annan ohälsa.

- Vad kan jag göra?
- Kan man använda sig av specialverktyg för att få ordning på stoppet?
- Vad kan det vara som orsakar det?

En tanke jag har, är att dra in varmvatten från badrummet, och koppla det till min nya blandare i köket, och att då även ansluta det blockade röret (som fortfarande har lite flöde) till det nya via T-skarv, för att motverka ett totalt flödesstopp.

Räcker den lilla vattencirkulationen för att hindra bakteriebildning?

Väldigt tacksam för all hjälp, tips och råd

Mvh Johan
 

Svar

Hej
Det låter som om röret blivit skadat på något sätt. Kan det blivit tillplattat under renoveringen av köket?
Jag tror att lösningen för dig är att dra en ny ledning till köket.
MVH
Jerker
 

De senast besvarade frågorna

Var kan man hitta en frånluftsvärmepump Nibe fighter 310P

7 maj 2024
Hej Robin, Vi har en frånluftsvärmepump Nibe fighter 310P som är 12 år gamal, den har blivit konstig på sistone och fungerar inte så bra. Går att renovera det eller var kan man köp en ny ? Tacksam...

Vilken luft/vatten värmepump i ett gammalt hus

7 maj 2024
Hej! Vi håller på att renovera ett hus byggt 1934. Det är ett trähus med stående plank på ca 160 kvm. Huset finns i sydvästra delen av Sverige, mitt emellan Borås och Falkenberg. Det gamla...

Markvärmepump inställning och låg köldbärarvätska?

7 maj 2024
Hej! Vi har köpt en villa från 30-talet, Vi har en markvärmepump Thermia villa classic 75, i källaren. Vi har vattenelement, golvvärme och även i källaren finns golvvärme med element. ibland har...

Fråga experten

Robin Toneby

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.