Fredagshuset, Trähus

Trä ute och trä inne

Med massiv trästomme, fasad av lärk, stora aluminiumfönster helt utan bröstning och ett smäckert papptak får det här arkitektritade huset i Lindö, Norrköping, sin speciella karaktär.

Träfasad med stående paneler

Alla foton: Fastighetsbyrån

På Utkiksgatan 4 i området Lindö i Norrköping ett stenkast från Bråviken, ligger ett alldeles nybyggt hus ritat av Diabas Arkitekter. Den delvis bergiga tomten har fått styra 2-planshusets form.

Arkitektritat trähus

Husets 210 kvadratmetrar är fördelade 6 rum och kök. Biytan på 40 kvm inrymmer ett isolerat garage och ett teknikrum. Tomten är 911 kvm där en stor del består av en bergsknalle som man bl a utnyttjat till att luta en takterrassen på. Det finns en liten gräsmatta på innergården på husets framsida.

Hus med massiv trästomme

Det finns två uteplatser. En terrass ligger i nordvästläge och har förmiddagssol. I sydostläge ligger en större takterrass som man når från köket, där man får eftermiddagssol. 

Vy över Arkitektritat trähus

Stommen består av korslimmat trä, sk KL-trä, vilket är massiva träskivor av hyvlat virke som limmas ihop med varannat skikt korslagt för att ge ökad formstabilitet. De tvärstyva byggelementen levereras prefabricerade och monteringen går snabbt.

Utskjutande parti

Grunden är platta på mark. På fasaden sitter träpanel i varierande bredder av lärk. Fönstren är aluminiumfönster från Velfac. På taket ligger papp och plåtarbetena är av svartlackerad plåt. Huset värms med en luft/vatten-värmepump och en braskamin. Ventilationen är FTX.

Entré

Enligt energibalansberäkningen blir det här husets energianvändning exkl. hushållsel 32 kWh/m2 Atemp. BBR24:s krav vad gäller eluppvärmda bostäder är 55 kWh/m2 Atemp och år här i Norrköping som ligger i klimatzon III. Byggnadens genomsnittliga U-värde ligger på 0,279 W/m2K, att jämföra med högsta tillåtna värdet som ligger på 0,4 W/m2K.

Hall

Anledningen till att vi får möjlighet att titta närmare på det här huset just nu är att det ligger till salu hos Malin Lunde på Fastighetsbyrån. Prislappen är 9 500 000 kr.

Trappa upp

Även husets tak och väggar på insidan är klädda i slipat trä som vitlaserats. I entréhallen finns en inbyggd garderob och en trappa upp till övre plan där kök och sovrum ligger. Golvet på första våningen är ett slipat betonggolv värmt via vattenburen golvvärme.

Kök med fönster

I köket har arkitekterna placerat stora fönster vid arbetsytorna, man får väldigt god kontakt med trädgården när man står vid diskhon. Här finns både en köksö och vinkyl.

Stora fönster i kök

De mörkt grå köksluckorna kommer från Ballingslöv. Bänkskivorna är av kompositmarmor. Här finns en bred induktionshäll, fläkt med fjärrkontroll, kökskran som går att dra ut och en integrerad diskmaskin, bland annat.

Utgång till altan

Från köket kan man komma ut på den stora terrassen, där det ligger trätrall på golvet.

Vardagsrum

Köket är öppet mot vardagsrummet. Här på övre plan ligger ek på golvet. Braskaminen är vändbar så att man kan njuta av eldens lågor både från köket, matplatsen och när man sitter i soffan.

Sovrum

Stora sovrummet har utsikt åt två håll.

ADressingroom

I anslutning till stora sovrummet ligger ett dressingroom med platsbyggda garderober och en stor spegel. Här ligger granitkeramik på golvet och det finns en utgång till trädgården.

Badrum

I duschrummet sitter en vägghängd toalett. Duschväggen är av glas. 

Allrum

I nedervåningens allrum finns stora fönster med låg bröstning, de går ända ner till golvet. Här sitter en förvaring med bänkskiva och en infälld ho.

Allrum
Gästtoa med träväggar

På gästwc har man trä på väggarna och ett litet fönster som ger ljusinsläpp.

Tvättstuga

En vit, enkel men funktionell tvättstuga med förvaring. Här finns förutom tvättmaskin, torktumlare, torkskåp och tvättho även infällda högtalare och dimbara spotlights i tak.

Sovrum
Palritning

Planlösning entréplan.

Planritning

Planlösning övre plan.

Arkitektritat trähus

Den här artikeln ingår i vår populära artikelserie Fredagshuset där vi tittar närmare på ett intressant hus som ligger till salu just nu. Artiklarna är inte sponsrade, som någon har trott. Vi skriver om husen för att inspireras och lära oss något nytt.